jelena guskovaРусија треба да гласа против британске резолуције о Сребреници или да потпуно промени текст, посебно две тачке о осуди и порицању геноцида, истиче руски академик и историчар Јелена Гускова.

Гускова у интревјуу Срни истиче да британска резолуција не сме да прође Савет безбедности УН, јер се њом осуђује цели српски народ.

– Не смемо дозволити да та резолуција прође у том облику и да буде изгласана – наводи Гускова, која је руководилац Центра за изучавање савремене балканске кризе Института за славистику Руске академије наука.

Не могу само Срби да буду криви

Она сматра да би било добро да Русија предложи промену текста британске резолуције, односно да се из текста избаци да се „осуђује свако порицање геноцида у Сребреници“, а тамо где се „осуђује геноцид у Сребреници“ обавезно треба додати и – „српског, муслиманског и хрватског становништва“.

– Не могу да буду криви само Срби – наглашава Гускова и напомиње да је то предлог и председника Републике Српске Милорада Додика.

Она оцењује да је у тексту британске резолуције врло опасан став да се „осуђује свако порицање геноцида у Сребреници“.

– Случај Сребренице показује да они не истражују, него измишљају. Они блокирају Србију са свих страна, а овом резолуцијом желе да блокирају потрагу за истином о догађајима у БиХ од 1992-1995. године – истиче Гускова.

Лукаво срочен текст резолуције

Према њеној оцени, текст британске резолуције о Сребреници је „веома лукаво направљен“, са много помињања речи „геноцид“, а доминирају две антисрпске тачке.

Прва је она у којој се „осуђује геноцид у Сребреници“, што значи да после тога нико неће моћи да каже да геноцида није било, а друга тачка је „осуда о порицање тог геноцида“.

Гусова упозорава да је главни удар британске резолуције на Републику Српску, али, у случају да се та резолуција изгласа, био би осуђен цели српски народ.

– На другим местима те резолуције пише и о геноциду уопште, као да су Срби правили геноцид и у другим местима. Зато не смемо доволити да та резолуција прође – наводи Гускова.

Испит за Русију

У интервјуу Срни она напомиње да је ово испит и за Русију, која ће гласати и дискутовати о томе у Савету безбедности УН.

Гускова указује да још нема чврстог става руководства Србије поводом британске резолуције и наводи да не зна како ће српска власт изаћи из ове ситуације, с обзиром на то да је парламент Србије пре неколико година сам изгласао своју резолуцију о Сребреници.

Једини чврст став јесте став Републике Српске и њеног председника Милорада Додика, наводи Гускова, и подсећа да је Додик рекао да текст има доста лоших момената о чему ће разговарати са руским шефом дипломатије Сергејем Лавровим.

И бивша српска власт крива за резолуцију

Гускова сматра да је и некадашња власт у Србији крива за ови ситуацију, јер је у парламенту пре неколико година изгласана резолуција о Сребреници.

– Послала сам отворено писмо српској скупштини и молила да не журе са доношењем те резолуције, јер ће то Србију скупо коштати, и поручила да треба направити научни тим који ће до краја да истражи тај догађај – наводи Гускова, која је инострани члан Српске академије наука и уметности /САНУ/.

Према њеним речима, сада је дошло време огромног притиска на Србију, Републику Српску и Русију, а Запад, нарочито Вашингтон, користи различите методе притиска, међу којима је и ова британска резолуција и Сребреници.

Гускова закључује да је добро што је кабинет председника Србије, према писању београдских медија, оценио да Србија треба да затражи од Русије да блокира британску резолуцију.


Извор: Срна

Оставите коментар

Оставите коментар на Јелена Гускова – Британска резолуција не сме проћи!

* Обавезна поља