ciprasБЕРЛИН – Слепо инсистирање на смањењу грчких пензија само ће погоршати ионако озбиљну финансијску кризу у земљи, рекао је премијер Грчке Алексис Ципрас за немачки лист Тагешспигл.

Ципрас је у „гостујућој колумни” коју је написао за немачки лист одбацио „мит” да немачки порески обвезници плаћају за грчке плате и пензије, указујући на то да Грци, супротно раширеном мишљењу у Немачкој, раде дуже од Немаца, преноси Ројтерс.

„Слепо инсистирање на резању пензија у земљи у којој је стопа незапослености 25 одсто, а половина младих је без посла, само ће додатно погоршати ионако драматичну социјалну слику”, пише Ципрас.

Премијер Грчке наводи да су пензије једини извор прихода за бројне породице у Грчкој, подсећајући да је званична Атина срезала државне расходе на пезније и социјалну потрошњу за 50 одсто од 2010. до 2014. Због тога су, уyтврдио је, додатни резови у тако осетљивој области немогући.

„Свако ко тврди да немачки порески обвезници дају новац за грчке плате и пензије лаже. Не поричем да постоје проблеми, али желим да укажем на то зашто офанзива штедње из претходних година није водила никуда”, рекао је Ципрас.

Преговори Грчке и представника ЕУ и Међуанродног монетарног фонда окончани су у Бриселу без договора, а према наводима портпарола Европске комисије, и даље постоје „значајне разлике” у ставовима две стране.

Постојећи програм међународне помоћи Грчкој истиче 30. јуна, па се данашњи састанак министара финансија еврозоне у Луксембургу сматра последњом шансом да Атина са кредиторима постигне договор о реформама које су услов за нови програм помоћи.

Ципрас изненада одлази код Путина

Алексис Ципрас, премијер Грчке која је заглавила у преговорима с повериоцима, данас изненада путује у Русију, на састанак с председником Владимиром Путином.

Та ненајављена посета је подстакла спекулације да ће Грчка тражити кредитну помоћ Русије.

На питање агенције АП о томе да ли ће Русија Ципрасу понудити новац, заменик председника руске владе Аркадиј Дворкович је рекао да „не може да коментарише специфичне одлуке“.

Грчка с повериоцима преговара о исплати последње транше вишегодишње кредитне помоћи која касни још од марта.

Без тог новца, она ће тешко намаћи 1,6 милијарди евра за исплату рате дуга Међународном монетарном фонду, која доспева 30. јуна.


Извор: Танјуг

Оставите коментар

Оставите коментар на Ципрас изненада код Путина

* Обавезна поља