vucic-poplavaБЕОГРАД – У Обреновцу је до сада пронађено 14 жртава, истакао је премијер Александар Вучић јуче на седници Владе Србије, додајући да су највероватније половина утопљеници, а половина преминули, и да ће обдукцијом бити утврђено како су те особе изгубиле живот. На седници владе отвореној за јавност, премијер Вучић је нагласио да је по размерама материјалне штете настале катастрофалним поплавама Србија десетоструко снажније погођена од других земаља региона, али се нада да се то по броју жртава неће видети.

Он је рекао да очекује да ће можда у петак или током викенда бити могуће да се укине стање ванредне ситуације на подручју Србије, осим у општинама које су најтеже погођене елементарном непогодом, али је и нагласио да у овом тренутку опасност још није прошла и да је потребан опрез.

Он је нагласио да је у централној Србији боље стање и да надлежни могу да почну да чисте и санирају терен. Вучић је рекао да су предузете све мере на одбрани ТЕНТ-а, тако да је он практично окружен бедемима. Говорећи о томе како се апсолутно „ништа и нигде” не скрива од јавности, Вучић је напоменуо да једино није јавно речено како би се бранио ТЕНТ кад би дошло до најгорег сценарија.

„Бранили бисмо га методама о којима не могу сада да говорим, то је једина ствар коју нисмо јавно рекли, јер би то изазвало кризу на неком другом месту, али бисмо упозорили те људе, пошто смо ТЕНТ, као и Шабац, морали да бранимо апсолутно по сваку цену. Али до тога неће доћи”, уверен је премијер.

Сви министри су, реферишући о стању у својим ресорима, истакли да је ситуација под контролом. Министар задужен за ванредне ситуације Велимир Илић истакао је потребу за знатно већим бројем „сушача”, којима се суше натопљене просторије, а министар енергетике Александар Антић је рекао да су неопходне пумпе. Министарка саобраћаја Зорана Михајловић казала је да је уништено 3.000 километара путне мреже и оценила да је велики проблем пруга Београд–Бар која је прекинута на три места. Министар привреде Душан Вујовић указао је да је неопходно убрзати процедуре јавних набавки за лекове и хемијска средства за дезинсекцију.

Припадници Министарства за ванредне ситуације Русије (МЦС) износе храну из руског хеликоптера који је слетео на стадион у Шапцу (Фото Танјуг)

Министар финансија Лазар Крстић најавио је да ће бити формирана канцеларија за хуманитарну помоћ како би се транспарентно трошио новац и распоређивала помоћ која се прикупља и да ће ребалансом овогодишњег државног буџета бити опредељено довољно новца за санацију штете. Према његовим речима,царина не наплаћује царину на хуманитарну помоћ, како би лекови и храна стигли на време онима којима је потребна.

Обреновац, архивска фотографија од 16. маја 2014. (Фото Танјуг)

Министар полиције Небојша Стефановић је навео да је дао налог да се делује и превентивно али и репресивно и да се најоштрије санкционише сваки покушај пљачке и криминала, а министар правде Никола Селаковић је поручио да ће се у овој ситуацији свако кривично дело крађе квалификовати како тешка крађа.

Министар одбране Братислав Гашић поручио је да ће Шабац и Сремска Митровица бити сачувани „без обзира на злураде коментаре”. Вучић је саветовао министрима да не реагују на злураде коментаре о размерама штете, жртвама и мерама које се предузимају за њихову санацију.

У Шапцу и Београду није било разбојништва

„УБеоградуусуботу и недељу није забележено ниједно разбојништво, али су се неки нарко-дилери размилели по улицама, па смо им узели више дроге него у претходна два месеца.НаподручјуопштинеШабацнијебилониједногкривичногделазатридана“, каже премијер Вучић.

Захвалност свима који су помогли

Захвалност Владе Србије свима који су помогли – грађанима и компанијама у земљи и дијаспори, посебно у Аустралији, затим аустријском министру спољних послова Себастијану Курцу и аустријској држави који су заступали најснажније интересе Србије на прекјучерашњем састанку у Бриселу и тражили већу помоћ и подршку за нашу земљу, као и спортистима, посебно Новаку Ђоковићу и Дејану Станковићу, који су последњих дана сакупили огромна средства и подстакли друге да учествују, али и рударима „Рембаса” који су као „светско чудо” радили у Шапцу и на другим местима…

Савети бесплатно на броју 0800-222-333

Министарство здравља и компанија „Телеком Србија” активирали су број 0800-222-333 путем којег се могу добити инструкције за поступање у ванредној ситуацији током и након поплава. Осим инструкција и савета,бесплатним позивом на број 0800-222-333 корисници ће добити и информације у вези са чишћењем, упутства како поступати са храном,припремом хране и личном хигијеном, као и инструкције у вези са професионалном и медицинском помоћи.

Помоћ у храни из робних резерви

Влада Србије је наложила Републичкој дирекцији за робне резерве да бесповратно испоручи 30 тона конзерви месног нареска и паштета, 50 тона брашна и пет тона млека у праху као прву помоћ угроженом становништву. Влада је, такође, одлучила да се Сектору за ванредне ситуације МУП-а Србије уступи одећа, обућа, као и остала роба одузета у поступку инспекцијског надзора, која ће бити коришћена за потребе становништва угроженог поплавама.

Мртве животиње из БиХ спаљиваће се у Србији

Влада Србије донела је одлуку да, због ванредне ситуације изазване поплавама у Босни и Херцеговини, одобри да се лешеви животиња из БиХ спаљују у Србији. Министарка пољопривреде Снежана Богосављевић Бошковић рекла је јуче да је њено министарство добило захтеве БиХ и Републике Српске и да ће се мртве животиње спаљивати у фирми „Енергозелена” у Инђији.

„Нерешавање овог проблема могло би да угрози безбедност и у Републици Српској, Босни и Херцеговини и код нас, у земљи. Увоз тих лешева зато је једино решење”, рекла је министарка. Она је подсетила да закони у Србији не дозвољавају увоз лешева животиња јер је то отпад прве категорије, али влада то ипак може да одобри је ситуација ванредна.

Процене: Штета на објектима премашује милијарду евра

Коначну процену штете на свим стамбеним и инфраструктурним објектима изазвану поплавама даће стручне комисије, а она ће износити највероватније више од милијарду евра, показују процене Грађевинско-индустријске коморе.

Поплавом је нарушено око 4.000 магистралних путева првог реда, сеоских, оштећено је 250 мостова, око 2.500 грађевинских и стамбених објеката је поплављено, а огроман проблем представљају и клизишта на појединим деоницама и путевима.

„На који начин ће се штета санирати видеће се, али ће све то захтевати пуно рада и материјалних средстава да би се средило и довело у неки нормални ред”, рекао је Танјугу потпредседник Грађевинско-индустријске коморе Србије Горан Родић.

Он је навео да ће коначну процену штете на свим грађевинским, инфраструктурним и стамбеним објектима дати комисије које ће бити формиране и које би требало ваљано да процене штету.

„Важно је да нема злоупотребе, ово је тешка ситуација, а посебно би еснаф, односно људи од струке требало да буду укључени. По нашим првим виђењима коначна процена штете на свим стамбеним, инфраструктурним објектима износиће највероватније преко милијарду евра”, рекао је Родић.

Ипак, колико ће она и коначно износити видеће се, а начин на који ће бити обављена санација видеће се тек када процену буду дале стручне комисије, факултети, институти, пројектни бирои и грађевинска оператива, додао је Родић.

У ту процену, како је казао, не рачунају се штете које ће се одразити на пољопривреду, потом колико је намештаја и других ствари оштећено….

За санацију штете биће потребно неколико година, а основни радови на санацији трајаће месецима како би се објекти средили и привели намени, поправила комунална инфратсруктура , водовод, канализација, омогућила електрична енергија и путна инфраструктура.

У посао процене штете и давање решења и предлога за њено санирање морају да се укључе стручњаци, који морају да воде главну реч у том послу, сматра Родић.

„Струка би требало да се састане, заседне и без политичког маркетинга да конкретна решења. Све друге приче и округли столови неће дати конкретна решења, еснаф мора да води главну реч у оваквој ситуацији”, рекао је Родић.

Ухапшена два пљачкаша напуштених објеката у Обреновцу

Београдска полиција је у Обреновцу ухапсила двојицу лопова који су затечени у крађи, речено је Танјугу у Полицијској управи за град Београд.

Један осумњичени затечен је у пљачки стана, чији су власници евакуисани, а другог је полиција ухапсила док је крао намирнице из једне затворене продавнице.

Обојица су приведени у Полицијску станицу на Чукарици.

Још без обуставе пловидбе на Сави и Дунаву

Реке Сава и Дунав су у порасту, али Лучка капетанија Београд још није дала предлог за обуставу пловидбе на ове две реке, изјавио је данас Танјугу шеф Лучке капетаније Видоје Бајић.

Граница ванредне одбране од поплава за Саву је 600 центиметара, а за Дунав 650 центиметара и обе реке су близу тих граница, рекао је он и додао да ће се током дана или сутра размотрити да ли да се донесе одлука о забрани пловидбе на тим рекама, рекао је Бајић.

Он је прецизирао да ће целокупну ситуацију, која се тиче подизања нивоа воде и брзине кретања река, бити сагледана у току дана.

Лучка капетанија и даље апелује на власнике плутајућих објеката да воде рачуна о тим објектима, да их обилазе, провере везове и ојачају их, да се не би откинули и нанели штету и угрозили људске животе, рекао је Бајић.

Он је навео да су се за време трајања ванредне ситуације одвезала три објекта, који су јуче стављени под контролу.

На Дунаву код Бездана, Новог Сада и Сланкамена водостаји ће достићи границу редовне одбране од поплава од данас до среде, 21. маја.

Водостај Дунава ће низводно код Земуна, Панчева и Смедерева бити у порасту и кретаће се изнад границе ванредне одбране од 22. маја.

На Сави код Јамене, Сремске Митровице и Шапца водостаји се налазе изнад граница ванредне одбране од поплава са тенденцијом опадања.

Код Београда „водостај ће бити у порасту и кретаће се изнад границе ванредне одбране од поплава од 21. маја” а „на доњем току Колубаре код Обреновца водостаји ће имати тенденцију споријег опадања”.

Дачић: Пољопривреда шанса за излаз из кризе од поплава

Потпредседник Владе Србије и министар иностраних послова Ивица Дачић изјавио је данас у Новом Саду да је пољопривреда развојна шанска Србије, поготово да би се ублажиле штете од поплава.

Дачић је на отварању 81. Међународног пољопривредног сајма у Новом Саду, рекао да пољопривредна производња у наредном периоду мора да буде искоришћена за подстицај развоја привреде у целини, јер је стабилност у тој области потребна да би се превазишла криза и штете које је проузроковала поплава.

Он је истакао да, посебно због штете коју су пољопривреди нанеле катастрофалне поплаве на готово половини територије земље, тој делатности треба приступити плански, системски и са дугорочном стратегијом.

Пољопривреда у Србији, како је казао, тренутно учествује са 10 одсто у бруто домаћем производу (БДП) Србије и 20 одсто у извозу, а запошљава 21 одсто становништва, и нагласио да је те показатеље потребно што пре још повећати.

„Страх од либерализације тржишта у овој области је неоправдан. Треба учинити све да се подигне учешће пољопривреде у БДП путем агротехничких мера и финансијских гаранција, како бисмо обезбедили јасну и извесну будућност пољопривредном сектору”, рекао је Дачић.

Истакао је да је веома важно то што је Холандија партнер овогодишњег сајма пољопривреде, јер је њени резултати у тој области сврставају у сам светски врх, те ће Србија моћи да изгради добре партнерске односе и преузме искуства.

Министар спољних послова Краљевине Холандије Франс Тимерманс рекао је да је холандска влада одлучила да Србији донира 500.000 евра бесповратне помоћи за санирање последица поплава.


Извор: Агенције

Оставите коментар

Оставите коментар на Јењава снага стихије

* Обавезна поља