Вук Јеремић, бивши председнички кандидат и некадашњи председник Скупштине Уједињених нација, у интервјуу за Курир поводом инаугурације шефа државе Александра Вучића каже да је његов чин устоличења непотребна приватна забава, која није пракса у савременом свету, осим у неким земљама Африке и Латинске Америке, и то не на овакав начин.

Јеремић подвлачи да посета појединих државника није признање Вучићу, иако он то жели тако да прикаже.

Председник Александар Вучић данас ће бити инаугурисан. То је други пут да грађани Србије треба да „прославе“ његово устоличење на месту председника државе?

– Ово је потпуно непотребна и скупа приватна забава, јер се права инаугурација догодила 31. маја. Ова друга, квазиинаугурација је ништа више до давање самом себи на значају и лечење комплекса из радикалске фазе о трошку грађана. То се, једноставно, не практикује у цивилизованом свету.

Медији тврде да ће долазак страних државника бити признање за нашу земљу.

– Прошлог месеца је Француска изабрала новог председника – он је на дужност ступио седам дана касније, обнављајући симболично вечну ватру испред Тријумфалне капије, након чега је примопредаја дужности извршена у Јелисејској палати. Све је трајало око сат времена, а 48 сати касније Француска је имала и нову владу, која је одмах почела да ради.

Слично је скромно и у Русији, па чак и у Америци, где инаугурацији присуствују хиљаде грађана, али се не позивају страни државници. Ово што се код нас дешава изазива реакције од подсмеха до саблажњавања код људи који се разумеју у међународне односе. Традиција да инаугурацијама присуствују и страни државници својствена је углавном државама Латинске Америке и Африке, и то не недељама након што се званична церемонија већ догодила.

Вучић стално говори о листи званица и хвали се тиме.

– Долазе представници земаља које имају значајне билатералне односе са Србијом. Они су и раније долазили овде, и долазиће поново, ко год био на власти. Њихова посета свакако не представља признање њему, како он то жели да прикаже.

Већ инаугурисани председник Вучић воли да своју другу инаугурацију и долазак страних дипломата у Београд пореди с почастима које је на сахрани добио Јосип Броз 1980. године.

– Поређење с Титовом сахраном је у најмању руку неумесно, као и сва друга поређења с њим која Вучић учестало намеће. Уз све замерке Брозу, он је ипак у развојном смислу земљу водио напред, лавирајући на том путу између Истока и Запада. За разлику од њега, Вучић само балансира спољне утицаје у земљи, дајући шаком и капом уступке странцима. И то обично на штету народа и на штету државних интереса, док Србија остаје да стоји у месту. Грађани немају никакве користи од његовог опсесивног сликања са страним званичницима и његовог снисходљивог опхођења према њима.


Извор: Курир

Оставите коментар

Оставите коментар на Јеремић о инагурацији – Вучићева приватна журка

* Обавезна поља