Мислио сам да је то уобичајена летња шала британских новина, знате оно када лети почну да падају тиражи па хајде да измислимо некакву лудост да продамо новине. Кад оно, није тако, ствар је постала озбиљна и између Велике Британије и Србије на помолу је озбиљан дипломатски инцидент.

Наиме, према писању британског „Дејли мејла“, амбасадор Србије господин Огњен Прибићевић најавио је жалбу британском Министарству спољних послова уз тврдњу да су „угрожени његова приватност и безбедност“.

Тако пише „Дејли мејл“, а проблем се појавио када је комшиница нашег амбасадора, бивши топ модел и манекенка Софија Хамилтон, одлучила да надограђује своју вилу чиме би са новом терасом добила добар поглед на све што се догађа код комшије Прибићевића.

Британски медији даље наводе како је амбасадор Србије у писму лондонском већу Кенсингтона и Челзија најавио обраћање Форин офису у којем се каже да „ако леди Софија Хамилтон изгради своју терасу, то ће онда она и њени гости моћи да виде све шта се дешава у мојој башти и спаваћој соби и то ће нарушити моју приватност, угрозити и безбедност у српском дипломатском представништву, а све то би могло да изазове хаос у свакодневној активности амбасаде Србије у Лондону“.

Несумњиво је да су ово озбиљне оптужбе на рачун леди Хамилтон. Пре свега, из писања британских медија није јасно је ли реч о амбасади Србије, или о резиденцији амбасадора Србије? Јер, ако се екселенција Прибићевић позива на екстериторијалност његове спаваће собе, у коју леди Хамилтон не би смела да има поглед, та екстериторијалност спаваће собе у резиденцији не важи. Важи само у амбасади Србије. Односно, спаваћа соба екселенције Прибићевића јесте Србија само ако је та спаваћа соба у амбасади, али није Србија ако је у резиденцији. Осим ако резиденција није власништво Србије, а колико знам није. Том логиком долазимо до питања: да ли то амбасадор Србије у Лондону спава у амбасади, или у резиденцији? Да ли поглед у спаваћу собу екселенције у резиденцији изазива хаос у свакодневном раду амбасаде Србије у Лондону? Шта ћемо са погледом леди Хамилтон на башту екселенције Прибићевића, да ли и то угрожава безбедност амбасадора и амбасаде? Коначно, где је та башта – стакленик, у амбасади, или у резиденцији?

Да ли се, заправо, у башти обављају сви тајни разговори нашег особља у Лондону? Је ли башта екселенције Прибићевића у ствари „глува соба“. Јер, у близини је некадашња Черчилова кућа, а сер Винстон је волео да тајне разговоре обавља управо у башти. Док мокри…

Ствари нису нимало наивне и наше службе безбедности требало би да се позабаве овим случајем. Погледао сам фотке леди Хамилтон, топ модел је опасна шпијунка, ем јој је муж милијардер и банкар Хашем Арузи. Може да значи, ал не мора „да бидне“. Јер, ако је у питању само поглед леди Хамилтон, њен лични поглед на спаваћу собу наше екселенције у Лондону, не видим разлога за узбуну, мени то не би сметало. Претпостављам да и господину Прибићевићу то не смета, а ако му смета ваљда има завесе у спаваћој соби…

Друга је ствар башта, јер башта нема завесе. Додуше није их имао ни Черчил. Док је мокрио. Истина, он је користио башту због Хитлерових шпијуна, а леди Хамилтон то није. Но, ако она на своју, могуће новоизграђену, терасу позове друштво на парти, а у том друштву се случајно нађу и припадници Ми-5, е онда прича постаје озбиљна. Ми-5 може да шпијунира спаваћу собу екселенције Прибићевића у резиденцији, што није нарушавање суверенитета Србије, али није пристојно и џентлмени то углавном не раде. Ако је спаваћа соба у амбасади, шпијунирање свих активности у тој соби јесте груба повреда суверенитета Србије и амбасадор Прибићевић има право да се љути и протестује. Ипак, шта год да установе у спаваћој соби, у Великој Британији је то одавно нормално, Британце у спаваћој соби не можете да изненадите. Или, да вас они око тога уцењују. Таман посла, јер, и ми смо, у међувремену, постали модерни.

Башта је мало другачији случај, пошто претпостављам да наша екселенција поверљиве разговоре, ипак, не води у спаваћој соби. Ни у амбасади, ако је „ложница“, како би рекла бивша нам браћа Хрвати, тамо, али ни у резиденцији. Не ложе Британци због „ложнице“. Башта је, заправо, проблем фотографисања. Могу да вас ухвате у тренутку опуштања. Није згодно. Али „Сан“ је својевремено објавио и фотку краљице како чачка нос. Демократија је то.

Било како било, најновији српско-британски спор око спаваће собе и баште само је наставак онога што су нам Британци направили 22. априла 1999. године у два сата после поноћи. Лансирали су са нуклеарне подморнице С-106 „Сплендид“, у водама Отранта, два „томахавка“ на резиденцију Слободана Милошевића у Ужичкој 15. Истог дана НАТО је саопштио „да то није био напад на председника СР Југославије, већ покушај да се одсече глава његове војске“.

Екселенцијо, зашто не позовете леди Хамилтон на чај, онако у пет поподне у башти. И договорите се. Србин сте…


Извор: Политика

Оставите коментар

Оставите коментар на Лазански – Манекенка, башта и амбасадор

* Обавезна поља