Некадашњи министар спољних послова Србије Вук Јеремић оценио је да је политика проширења у Европској унији „стављена на чекање“ и да је пред Србијом, када је реч о чланству у ЕУ, „дуг пут“, чак и уз политичку вољу обе стране.

Јеремић је у интервјуу за РТ рекао да одређене земље траже изговор да успоре проширење ЕУ.

Надам се да власт неће прихватити независност Косова у замену за чланство у ЕУ

„Не мислим да ико у овом моменту озбиљно разматра могућност проширења уније, чињеница да постоји нејединство по питању проширења, као и по другим питањима, сигурно није јако позитивна за Србију“, рекао је Јеремић.

Упитан да ли због изјаве председник Србије Александра Вучића да је придруживање ЕУ један од циљева Србије и да је отворен за разговор о Косову, то значи да ће власт у Србији прихватити независност Косова у замену за чланство у ЕУ, Јеремић је рекао да се нада да се то неће догодити, јер то не би била демократска одлука.

„У Србији постоји веома велика већина, рекао бих, која је против таквих потеза“, рекао је Јеремић.

На питање руске телевизије да ли је много моћи концентрисано у рукама једног човека, будући да је Вучић председник, да његова партија има већину у парламенту и да он поставља премијера, Јеремић је рекао је Србија „имала и боље дане“, када је реч о демократском управљању земље.

„Имамо Устав који ограничава улогу председника, нарочиту у поређењу са улогом премијера и већине у Скупштини, али хајде да видимо како ће то изгледати у пракси са новим председником. Очекујем да моћ неће остати у рукама премијера, како то наш Устав предвиђа, али хајде да видимо како ће се ситуација одвијати у наредним месецима“, рекао је Јеремић.

Упитан да ли Вучић који има „апсолутну моћ“ може да приближи земљу ЕУ, без страха од критика проруских актера, Јеремић је рекао да је то сигурно могуће, јер према његовој оцени мишљење јавног мњења на Балкану не мора нужно да се подудара са оним што власт ради, и као пример навео придруживање Црне Горе НАТО.

О војној неутралности: Јавност се оштро противи промени позиције, али Србијом управља воља једног човека, који је у прошлости мењао мишљење

Упитан да ли ће придруживање Србије НАТО икада бити опција, Јеремић је рекао да се српска јавност оштро противи промени позиције војне неутралности, да је то водећи став политичких елита, али да је ситуација таква да Србијом управља воља једног човека који је у прошлости мењао мишљење.

„Ако погледате његов (Вучићев) политички развој, видећете неке велике промене. Надам се да он неће променити реторику и оно што је говорио по овом питању (војна неутралност), јер је то стратешки важно за Србију“, рекао је Јеремић.

На коментар РТ-а да не изгледа као да је Србија сада војно неутрална, јер има изражену сарадњу са НАТО и питање да ли се боји да ће Србија де факто постати чланица НАТО са обавезама, али не и правима, Јеремић је рекао да не би ишао тако далеко, али да Србија под актуелном влашћу више сарађује са НАТО, него у прошлости.

Упитан због чега су НАТО потребна толика права у Србији, Јеремић је одговорио да је боље да то питају званичнике Алијансе.

Поводом изјаве европског званичника Девида Мекалистера да ЕУ брине однос Србије и Русије, Јеремић је рекао да нико не треба да брине о томе, да су то историјске везе и да се оне неће променити.

Русија доприноси стабилности Балкана

„Надам се да се везе неће променити у будућности. Србија има нерешена питања са Косовом, што је пред Саветом безбедности УН, где Србија може да рачуна на подршку Русије и било би неразумно очекивати да Србија погорша односе са Русијом“, рекао је Јеремић и додао да сматра да Русија доприноси стабилности Балкана.

Он је оценио и да је партнерство Србије са Русијом веома важно, али да власт не ради довољно на томе.

„Русија је једини сигуран глас у Савету безбедности Уједињених нација, са моћи вета на који Србија може да рачуна у сваком моменту. То је наше досадашње искуство, то је било моје искуство када сам водио српску дипломатију и то је однос који треба да буде унапређен. Не мислим да је искориштен пун потенцијал (српско-руског) односа, посебно не у економској сфери“, оценио је Јеремић.

Упитан да ли је могуће да Србија уведе санкције Русији, Јеремић је рекао да је „све могуће када је реч о Вучићу“, јер је имао озбиљне преокрете, какви су од антиевропске до проевропске политике.


Извор: Бета

Оставите коментар

Оставите коментар на Јеремић о Вучићу и НАТО за РТ

* Обавезна поља