prostet-njujorkЊУЈОРК – Неколико хиљада демонстраната се окупило и мирно шетало Статен Ајландом у знак протеста због смрти црнца током привођена, што је још један случај за протест због оптерећених расних односа у САД-у, јавио је јутрос британски ББЦ.

Ерик Гарнер (43) умро је у јулу током привођења док га је полиција хапсила због, наводне, продаје неопорезованих цигарета.

Протесни марш одржан је јуче на Статен Ајландом, једном од пет градских области Њујорка која се налази на истоименом острву, две недеље пошто је полицајац убио ненаоружаног црног тинејџера Мајкла Брауна у Фергусону, у америчкој држави Мисури, што је данима изазвало протесте, а кулминирацију распоређивањем Националне гарде у том граду.

Неки од демонстраната у Њујорку носили су транспаренте са натписима „Животи црнаца су важни”, тражећи правду у случајевима Гарнер и Браун, док је велики број полицајаца мирно посматрао окупљене.

Активиста за грађанска права Рев Ал Шарптон упозорио је да демонстранције показују да се такви поступци полиције неће толерисати и да је Гарнерова смрт „круцијална за полицију широм земље”.

Демонстранти су мирно прошли поред места где је Гарнер држан на земљи док га је полицајац приводио, иако га је упозорио да не може да дише јер има астму и проблема са срцем, мало пре него што је наступила смрт гушењем.


Извор: Танјуг

Оставите коментар

Оставите коментар на Још један расни протест у САД

* Обавезна поља