Zorana-slemНОВИ САД – Потпредседница Владе Србије Зорана Михајловић изјавила је данас да нова Покрајинска влада мора бити формирана до краја септембра, јер се не може дозволити наставак девастирања Војводине.

– Нова Покрајинска влада мора бити формирана до краја септембра. У супротном, ће се девастирање Војводине наставити а то нећемо дозволити – изјавила је за новосадски „Дневник“ Зорана Михајловић, која је и потпредседница Српске напредне странке.

Она је истакла да ће та нова влада радити на санирању последица „лошег управљања“ и стварања подстицајног амбијента за инвеститоре, да улажу у Војводину, јер како је додала, само економски оснажена покрајина и њени грађани могу да се ухвате у коштац са развијеном Европом.

„А ми смо спремни да по страни оставимо све политичке разлике и фокусирамо се на испуњење тог плана привредног развоја“, нагласила је Михајловићева.

Држава нема дуговања према градитељима путева 

Потпредседник Владе и министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић изјавила је данас Тањугу да држава нема дуговања према извођачима радова на изградњи путне мреже у Србији и за узврат тражи да се радови обављају на време и да буду квалитетни.

Михајловић је нагласила да Србија треба да базира свој привредни развој на коридорима 10 и 11 и упозорила да уколико на време не завршимо те магистралне саобраћајнице од међународног значаја, Србију ће сви обићи.

– Не постоје дугови од стране државе ни према ком, ни према и једном извођачу и то је оно што је врло важно, дакле сад је питање самих извођача, ако су наше фирме, да ли оне исплаћују све своје обавезе – рекла је Михајловић и изразила уверње да саме фирме редовно испуњавају своје обавезе према подизвођачима и набављачима.

Министарка грађевине је предочила од свих компанија који су почели радове, а касне са радовима, на изградњи путне мреже у Србији да морају Министарству да доставе динамику сваког дана шта раде и напоменула да је то затражено и од кинеске компаније „Чајна Шандонг Интернешнел“ која гради деонице на Коридору 11 од Обреновца до Уба и од Лајковца до Љига.

– Оно што је најважније, дакле код сваког извођења радова, јесте да контролишете да ли се радови заиста изводе и то динамиком којом је заиста планирано – нагласила је Михајловић.

Постоји и проблем да надзорни органи, које је ангажовала и плаћа их држава, нису тако ефикасни и нису заинтересовани да буду толико на самом терену, приметила је Михајловићева и нагласила да надзорни органи морају да буду сваки дан, на сваком путу који се ради.

Министарство грађевинарства је формирало комисије, које проверавају динамику извођења радова, додала је ресорна министарка.

Михајловићева је навела пример моста код Бешке на којем је скида 200 милиметара асфалта, зато што је у моменту градње моста то рађено у временским приликама које нису биле погодне за то и зато се сада ради поправка.

– Када се радио мост, много је боље било да се можда и сачекало и да се урадило квалитетно, него да ми данас имамо ту ситуацију. Значи, то не сме да се понови ни на једној јединој деоници коридора 10 и 11″, сматра потпредседница Владе Србије.

– Србија треба да базира свој привредни развој на Коридору 10 и 11. Ако их не завршимо у року, нас ће сви обићи. Значи то је наш прироритет –  поручила је министарка Михајловић.


Извор: Танјуг

Оставите коментар

Оставите коментар на Зорана о путевима и војвођанској влади

* Обавезна поља