КОСОВСКА МИТРОВИЦА – У Косовској Митровици почело је данас уклањање потпорног зида, који ће према плану уређења, бити замењен новом конструкцијом. Нова конструкција требало би да буде увучена два метра према унутрашњости пешачке зоне, а њена изградња требало би да почне у уторак 7. фебруара.

До радова у близини ибарског моста у Косовској Митровици долази након договора који су о овом питању постигли у суботу у Приштини представници ове општине и Владе Косова, а уз посредовање ЕУ и амбасаде САД у Приштини.

Градоначелник Северне Митровице Горан Ракић изјавио је у суботу да ће уместо потпорног зида бити изграђена конструкција која ће бити увучена два метра према шеталишту и да ће она бити у ствари сигурносна мера како се са возилима не би улазило на шеталиште.

Приступ шеталишту, када су у питању возила, биће омогућен једино возилима хитне помоћи, полиције и ватрогасне службе. Велики број новинарских екипа пратио је овај догађај, а у близини моста су биле видљиве појачане полицијске патроле, док су војници Кфора стандардно на статичном пункту.

Елементи „Споразума“ договореног синоћ

У Косовској Митровициотпочело је уклањање потпорног зида, како је предвиђено договором који су синоћ постигли градоначелник Северне Митровице и косовски министар за просторно планирање Горан Ракић и Ферат Шаља

Ово су три тачке споразума:

1. Стране у споразуму пристале су да 4. фебруара „комплетирају све процедуралне елементе за уклањање постојеће структуре и примену будућег пројекта/дизајна“.

1. а) Повлачење жалбе Општине Северна Митровица на одлуку о забрани изградње

1. б) У складу с тим, опозив забране конструисања коју је издао МЕСП и дозвола за почетак радова.

1. ц) Скупштина општине Северна Митровица да одобри пројекат пешачке зоне (према договору страна од 4. фебруара) у складу са Бриселским споразумом од 25. августа 2015. године.

1. д) Општина да тражи потврду овог одобрења од два надлежна министарства.

1. е) КАнцеларија за урбанизам Северне Митровице да изда грађевинску дозволу у складу са тачком 3 овог документа.

2. Стране су се договориле о следећем редоследу:

2. а) У суботу и недељу 4. и 5. фебруара да буде завршено постављање ограде комплетне конструкције.

2. б) У недељу 5. фебурара да уклањање постојеће структуре почне што пре.

2. ц) У уторак, 7. фебруара, да почне изградња нове конструкције.

3. План/дизајн будућег пројекта/трга потписују стране споразума, као и посматрачи као интегрални део овог споразума.


Извор: Агенције

Оставите коментар

Оставите коментар на Још један српски пораз – почело рушење зида у Митровици

* Обавезна поља