zan-klod-junker-1СТРАЗБУР – Будући председник Европске комисије Жан Клод Јункер изјавио је данас у Европском парламенту да ни једна земља са Западног Балкана неће моћи да уђе у ЕУ током наредних пет година.

„Не видим која је земља спремна да се придружи ЕУ у том периоду“, рекао је Јункер у обраћању посланицима групе либералних и прогресивних партија у Стразбуру.

Либерали су данас критиковали Јункера због ставова о проширењу ЕУ које је изнео у свом недавно објављеном програму, где каже да ЕУ мора да застане са проширењем док се не консолидује и да током свог петогодишњег мандата не очекује пријем нових чланица.

„Нисам рекао да процес проширења треба зауставити, него сам само био реалан“, казао је Јункер одговарајући на критике и подсетио да постоје јасни критеријуми како за добијање статуса кандидата, тако и за учлањење.

Он је истакао да земље Западног Балкана заслужују европску перспективу, између осталог и као гаранцију да се конфликти из недавне прошлости неће поновити.

„То не значи да треба тим земљама да обећамо да ће за две или три године ући у ЕУ“, рекао је Јункер.

Јункер је у двосатном разговору са европским либералима изразио спремност да ради на привредном расту и отварању нових радних места, али само под условом да то не доведе до повећања дефицита и раста инфлације.

Сем тога се заложио за јединствену европску политику у вези са имиграцијом и прихватањем азиланата.

Осврћући се на сукоб са британским премијером Дејвидом Камероном, који се огорчено противио Јункеровом избору, он је рекао да је спреман да са Британцима тражи компромис у вези са њиховим тежњама ка лабавијем односу са Бриселом.

Јункер је данас у Стразбуру одвојено разговарао са посланицима свих посланичких група, али је само разговор са либералима био доступан јавности преко видео линка.

Бивши премијер Луксембурга, који је уз доста муке изборио номинацију за будућег председника ЕК, тек треба да добије подршку Парламента, који ће о томе гласати у среду, 16. јула.

Уколико већина посланика буде гласала за њега, Јункер ће петогодишњи мандат почети 1. новембра ове године.


Извор: Танјуг

Оставите коментар

Оставите коментар на Јункер – Нема ширења ЕУ наредних пет година

* Обавезна поља