juzni_tok-nabuko1111БЕОГРАД – Компаније Јужни ток Србија и Центар Гас из Русије потписали су вечерас Уговор о изградњи деонице магистралног гасовода Јужни ток кроз Србију, вредан око 2,1 милијарди евра.

Уговор су потписали директори Јужног тока Србија Душан Бајатовић и Александар Сиромјатин, са генералним директором Центар гаса Станиславом Аникејевим, који су поручили да је ово историјски дан за српску енергетику и да ће први гас потећи Јужним током кроз Србију до краја 2016. године, како је и планирано.

Центар Гас је победио на тендеру, који је компанија Јужни ток Србија расписала за извођача радова на српској деоници тог гасовода.

Уговор је вредан 2,1 милијарди евра, а деоница српског гасовода биће рађена по најбољим међународним стандардима, речено је приликом потписивања уговора у згради компаније Србијагас у Београду.

Бајатовић је после церемоније потписивања Уговора посебно захвалио председнику Руске Федерације Владимиру Путину и премијеру Србије Александру Вучићу, који су , како је рекао, помогли да се реше нека отворена питања, што је омогућило потписивање овог уговора.

Вучић: Србији најбољи услови за Јужни ток

„Србија је добила можда најбоље услове уговора о изградњи Јужног тока“, рекао је вечерас Вучић и додао да је руска страна преузела комплетан ризик.

Истакао је и да је Србија међу последњим земљама која потписује тај уговор, нагласивши да је изразио захвалност руској страни јер „мислим да имамо можда и набоље услове у односу на све друге земље“.

На питање какву реакцију очекује из Брисела поводом потписивања тог уговора, он је рекао: „Нормалну, најнормалнију“.

„Као што у Бриселу кажем да смо за ЕУ, а да Русији нећемо да уводимо санкције, тако и овде кажем да немамо две политике, поносни смо на своју политику. За такву политику се залаже највећи број људи у Србији. И такву чисту политику водимо“, поручио је премијер који се раније данас у Москви састао са руским председником Владимиром Путином.

Уговором се гарантује енергетска безбедност нашој земљи и грађанима, рекао ј Вучић, истичући да је то је велики инвестициони захват.

„Упослићемо наше капацитете и наше компаније зарадиће најмање 350 милиона евра. Да не зависимо да ли ће Украјина да нам пусти ток или не у зависности од политичких односа“, указао је Вучић.

Премијер је истакао и да ће нам у економском смислу врата Москве бити отворена.

„Дао сам све од себе и борили смо за Србију и њене интересе. Мислим да смо постигли доста. Да ли је могло више, можда неко други јесте, ја нисам“, рекао је Вучић одговарајући на питање да ли се на крају посете Москви могло постићи више.

Коментаришући питање да ли постоји нека препрека на путу изградње Јужног тока кроз Србију, Вучић је РТС-у рекао да то зависи од Руса и Европљана и њиховог односа, не од нас.

„Оно што грађани Србије треба да знају јесте да ми не сносимо никакав ризик. Ми дајемо 19 милиона евра, Руси 2,1 милијарду. И да изградимо све и да неко не дозволи да гасовод ради, наша штета није никаква јер ћемо ми много више да зарадимо на грађевинским радовима“, рекао је он.

Вучић ипак упозорава да ми можемо на много места да „забрљамо“ када се ради о „нашој озбиљности и марљивости“.

Захвалио се руској страни која је преузела ризик на себе и додао да кредит не враћамо у новцу него кроз транзитну цену гаса.

Он је навео да смо успели да променимо начин плаћања, а да је камата остала 4,25 одсто.

Каже и да је са председником Русије разговарао и о рудној ренти и да су се договорили да се ти проблеми решавају.

На питање хоће ли остати Русима рудна рента од три одсто, Вучић је одговорио да би он на то „гледао мало комплексније“.

„Разговараћемо о свему томе и договорили смо формирање одређених радних група и то ћемо на такав начин да решавамо. Ми ћемо и тако лош аранжман успети да направимо колико-толико бољи“, рекао је премијер.

Када је реч о Петрохемији, Вучић је рекао да се она не поклања Русима и да је та компанија у огромном минусу.

„Капитал је негативан дужни смо (790 милиона евра). Дакле, то је негативан капитал, и ми бога молимо да неко ко може да спусти цену гаса и примарног бензина, узме Петрохемију и сачува нам 1750 запослених и да може да прави профит и посао у будућности, јер је Петрохемија један од носилаца БДП и један од највећих извозника у нашој земљи“, поручио је Вучић.

На питање колико је реално да се зона слободне трговине прошири на још неке производе попут „Фијата 50L“, цигарета, Вучић је рекао да то неће бити лако, али да је добио обећање да ће то руска страна да размотри.

„Разговарали смо и о многим другим стварима и о великом трговинском центру овде у Москви и о раду наших грађевинских компанија. Међутим, морамо пре тога да направимо овде озбиљне грађевинске компаније, да направимо некакав конзорцијум, да се не срамотимо више на сваком месту“, рекао је Вучић.

Он је уверен и да ће српске компаније имати много боље услове у Русији, као и да ће нама врата овој земљи у економском смислу бити отворена.

„У то нема никакве сумње. Наишли смо на искрен, пријатељски однос и ја сам захвалан нашем руском домаћину на томе и захвалан сам на томе што разумеју нашу политичку позицију и то да идемо у Европску унију“, поручио је премијер.

Упитан да ли је било неко питање за којим су домаћини посегнули за „руском крагном“, премијер је рекао:

„Не. Прво са Србијом се не разговара на такав начин…Наши домаћини поштују Србију и знају да руководство Србије штити интересе свог народа и својих грађана. Србија није земља без угледа у свету са којом било ко жели или може на такав начин да разговара“.

Упитан да ли је он иницирао неку тему о којој није сагласан са Русијом, премијер је одговорио да јесте, те да се плашио реакције на две теме.

„Али смо ту успели да се договоримо. Не могу да кажем о чему је реч. То ћемо да решимо“, навео је Вучић.


Извор: Танјуг

Оставите коментар

Оставите коментар на Потписан уговор о градњи Јужног тока

* Обавезна поља