Zapadni balkan 2ЗАГРЕБ – Нико од хрватских представника у Европском парламену не жели да седи у одбору који ће преговарати са Србијом око уласка у ЕУ, а Европа је препознала тај став и полако се све више окреће према Србији као кључној за даље расправе око будућности Балкана, пише загребачки Јутарњи лист.

У тексту поводом конференције о Западном Балкану, одржане у четвртак на иницијативу немачке канцеларке Ангеле Меркел, Јутањи наводи да се показало да нико од заступника ЕП из Хрватске не жели да седи у одбору који ће преговарати са Србијом око уласка у ЕУ.

„Иако чине готово половину одбора за БиХ, на чуђење европских колега, наши заступници активно избегавају ишта имати са Србијом. Европа је препознала тај став и полако се све више окреће према Србији као кључу за даљње расправе око будућности Балкана”, пише хрватски лист.

Самит о Западном Балкану у Берлину, званичници ЕУ виде као могућу прекретницу за будући процес проширења Еуропске уније према тим државама, наводи лист и указује да, како је Немачка до сада била међу највећим скептицима наставка проширења, сама чињеница да сада управо Берлин даје јемство да ће се тај процес наставити, у Бриселу се види као „снажна порука у право вријеме”.

Сада, када најважнија политичарка Европе Ангела Меркел окупља у Берлину лидере регије, и даје им јемства да ће једног дана њихове државе бити у ЕУ ако испуне услове који се од њих тражи, и остатак Европе позитивније ће и с мање оклевања гледати према тој регији, оцењује лист.

За лидере региона, пише Јутарњи, састанак у Берлину била је прилика за самопромоцију, али свакако и за представљање пројеката за које могу добити део средстава из разних европских извора, али и привући приватни капитал као инвестицију.

У ЕУ кажу да је добро што су се готово све делегације из региона залагале за заједничке пројекте. „То је битно јер то значи да су схватили како тако лакше могу доћи до средства из ЕУ фондова, који следе и политичке циљеве”, каже један ЕУ дипломат, који је учествовао на том скупу, преноси Јутарњи лист.

Лист наводи да се Србија залагала за пројекте модернизације пруге Београд – Бар, за градњу аутопута од Ниша до Приштине и за пругу Београд – Сарајево.

„Положај Хрватске на овој Берлинској конференцији у Бриселу виде значајним у политичком смислу, јер се Хрватска, као нова чланица ЕУ, доживљава и као глас региона у ЕУ и као европски глас у регији, а у неким пројектима, о којима је говорио премијер Србије, попут царинске уније у регији, или јачања међусобне трговине, Хрватска управо због чланства у ЕУ не може нити формално учествовати”, пише Јутарњи лист.

Угледни британски магазин Економист, како наводи лист, изазвао је велико узбуђење у хрватској политичкој јавности када је тврдио да се Хрватска све више одмиче од свог региона, напуштајући позицију лидера, и све више окреће према Еуропској унији.

Хрватски су политичари промптно реаговали и рекли како то никако није истина, већ да је Хрватска битнија него икада. Но, само дан након објаве анализе Економиста, из Европског парламента стигло је још једно упозорење – нико од хрватских представника у Европском парламенту не жели да седи у одбору који ће преговарати са Србијом око уласка у ЕУ, пише Јутарњи лист.

„Иако чине готово половину одбора за БиХ, на чуђење европских колега, наши заступници активно избегавају ишта имати са Србијом. Европа је препознала тај став и полако се све више окреће према Србији као кључу за даље расправе око будућности Балкана”, закључио је загребачки Јутарњи лист.


Извор: Танјуг

Оставите коментар

Оставите коментар на Јутарњи о берлинској конференцији

* Обавезна поља