Nikolic--Ivica-Dacic--foto-TANJUGДа ли стварно мислите да он може да ми буде конкуренција, запитао је председник Томислав Николић новинарку Федералне Телевизије БиХ када му је поставила питање да ли је тачно да му је Ивица Дачић најозбиљнија конкуренција на наредним председничким изборима. Уз опаску да не потцењује и не понижава људе, српски председник је рекао да је ипак уверен да би убедљиво победио на председничким изборима. Николић је прилично оштро реаговао одговарајући на питања везана за ову тему.

„Ако у другој години мог мандата неко почне да прича да ће бити председник Србије, онда нешто с њим није у реду”, навео је Николић који је уверен да ће његов мандат трајати онолико колико то Устав Србије предвиђа зато што о томе колико је он добар не одлучује ниједан појединац, нити политичка странка већ грађани на референдуму.

„А пошто ја највише путујем Србијом, врло добро знам да бих данас убедљивије победио него на претходним изборима”, рекао је Николић, како преноси Танјуг.

Прича о Дачићевим председничким амбицијама завртела се у јавности након што је неколико истакнутих чланова његове партије изнело став по коме је Дачић извесно нови председник Србије. Тако је председник Извршног одбора СПС-а Бранко Ружић недавно рекао да је премијер Александар Вучић за две године успео да промени свест код грађана Србије док ће лидер СПС Ивица Дачић једног дана бити председник републике.

Сам Дачић је можда изазвао Николића јер је одговарајући на новинарско питање како коментарише одлазак председника Србије у Турску на летовање рекао да на то треба да одговори председник јер је он одабрао Турску, али је додао и да на одмору није био четири године те да је послушао савет премијера који је поручио да ће годишње одморе проводити у Србији док земља не изађе из кризе. „Свако нека ради по сопственим жељама”, закључио је Дачић опсервацију о Николићевом одмору.

Да ли је и колико Николић у праву када тврди да би сигурно победио на следећим председничким изборима тешко је рећи јер агенције за истраживање јавног мнења нису скоро радиле анкете о томе колико грађани верују актуелном председнику и како оцењују његов двогодишњи рад на тој функцији. Социолог Јово Бакић каже да то не чуди јер Николић није претерано занимљива личност.

„Председник се у Србији не пита готово ни за шта. Није чудо што се таква истраживања не раде често. Он нема утицаја ни у самој странци ни у јавности”, оцењује Бакић.

Према последњем доступном истраживању које је објављено у нашем листу за новогодишње празнике, на питање – ко је на вас оставио највећи позитиван утисак – 50 одсто анкетираних је одговорило да је то Вучић, 15 одсто је гласало за Николића, а 14 одсто за Дачића.

Одговарајући на питање да ли су задовољни радом Николића 33 процента је одговорило потврдно, 30 негативно, док је 37 одсто заокружило одговор „делимично”.

Дачић је, да подсетимо, на председничким изборима 2012. године заузео треће место са 14,23 одсто гласова, иза Николића који је имао 25,05 и Тадића са освојених 25,31 проценат гласова.

Према Бакићевим речима пре би се могло рећи да је Тадић изгубио изборе 2012. године него да је Николић победио.

„Просто је реч о недостатку политичара који уживају поверење грађана. И у том смислу, ако је победио 2012. може да победи и на следећим изборима. Чак ако хоћете, грешке које је правио раније биле су куд и камо веће од оних које је правио као председник Србије. Сетите се само штрајка глађу. Дакле, у овом тренутку постоји једно поверење у Николића које свакако не треба прецењивати. Али, постоји и поверење у Вучића и онај кога он подржи има реалне изгледе да победи на наредним изборима”, оцењује Бакић.

Он напомиње и да не треба заборавити да је Николић одржао обећање дато у предизборној кампањи да ће поднети оставку на место шефа партије ако победи што је и учинио, а што Тадић није никада урадио.

„И у томе се може тражити један од разлога његовог пораза пре две године. Гласачи Тадића су могли да кажу да је Николић бар то обећао, а Тадић чак ни то”, објашњава Бакић.

И Ђорђе Вуковић из Цесида наводи да је Николићев рејтинг висок, али додаје и да је ипак нижи него пре две године. Он верује да и поред тога што је по рејтингу Дачић одмах иза Николића, то не значи и да би могао да га победи на изборима.

„Он не може да угрози Николића. Некаква особа која би успела да групише опозицију, да прикупи гласаче опозиције, има много више шансе да победи Николића него Дачић. Дачић има константно бирачко тело, али је лимитиран у напредовању”, објашњава Вуковић.

Он се слаже са Бакићем да би Вучићева подршка много значила те да би се, уколико се опозиција консолидује и избаци неког од својих кандидата као значајну политичку фигуру, кључна битка одиграла између кандидата СНС-а и кандидата опозиције.

Дачић, како каже, није тај који би био кључни играч. Можда би могао чак и да уђе у други круг, али не би имао тамо шта да тражи јер за њега не би гласали бирачи опозиције, а није реално да би напредовао у бирачком телу напредњака.


Извор: Политика

Оставите коментар

Оставите коментар на Каква су конкуренција Дачић и Николић?

* Обавезна поља