bajden-vucicБЕОГРАД — Споразум о изручењу који су потписали премијер Србије Александар Вучић и потпредседник Америке Џозеф Бајден, први је уговор из ове области са САД још од 1901.

Њиме је списак оптужби, за које је могућа међусобна екстрадиција, проширен за читав низ кривичних дела која су „настала“ у року од једног века. На врху тог списка су, како сазнају „Вечерње новости“, тероризам и дела везана за корупцију и финансијске злочине.

Нови уговор ступиће на снагу тек када буде потврђен у Скупштини и наследиће Конвенцију о издавању криваца који су својевремено потписали представници Краљевине Србије.

У Министарству правде кажу да је зато било потребно „унапредити правни оквир те сарадње у складу са савременим законодавством“:

„Закључивањем новог билатералног уговора између две земље у овој области, стварају се услови за чвршћу и ефикаснију сарадњу, како осумњичени не би бекством у другу државу избегли вођење кривичног поступка или издржавање казне. Таксативно наведена кривична дела за које се до сада могло тражити изручење проширена су на скоро сва кривична дела, која познају законодавства САД и Србије, чиме је створена прилика за бољу сарадњу у борби против организованог криминала“, објашњавају у Министарству.

Новим уговором Америке и Србије гарантовано је и начело да се никоме не може судити два пута за исто кривично део.

Према „Конвенцији о издавању криваца“, које су Краљевина Србија и САД потписале 1901. године, поред „класичних“ кривичних дела, као што су убиство, фалсификовање, утаја, силовање, отмица.., екстрадиција се вршила и када је неко био оптужен за уништавање железничких пруга, гусарство, побуну на броду… Под изручења су потпадали и злочини и преступи против закона САД о укидању ропства и трговине робовима. Нису изручиване особе оптужене за политичке преступе.


Извор: Вечерње Новости

Оставите коментар

Оставите коментар на Какав је Споразум Вучић потписао са Бајденом?

* Обавезна поља