panos-kamenos-1БЕРЛИН – Грчки министар одбране Панос Каменос данас је оптужио немачког министра финансија Волфганга Шојблеа да трује односе Грчке и Немачке.

„Шојбле трује односе две земље”, рекао је у разговору за немачки лист Билд Каменос, вођа националистичке партије Независних Грка (Анел), партнера радикалне левичарске странке Сириза у владајућој коалицији премијера Алексиса Ципраса.

Он је рекао да не разуме зашто Шојбле свакодневно даје неке изјаве о Грчкој, као да води, како је оценио, психолошки рат.

За многе Грке Шојбле, који у Европи заступа тврду струју према Грчкој, постао је омражена фигура јер не штеди критике на рачун нове грчке владе, поготово свог грчког колеге Јаниса Варуфакиса.

Каменос, познат по антинемачким изјавама пре доласка на власт, такође оцењује да Шојбле нема права да држи моралну лекцију Грчкој по питању корупције, која нагриза привреду земље.

„Није као да су Немачка и Шојбле увек били савршени”, рекао је Каменос и додао да се Грци добро сећају да је Шојбле морао да напусти место председника Хришћанско-демократске уније зато што је био умешан у корупционашку аферу, а ипак је данас министар финансија.

Грчки министар је такође прозвао неке немачке фирма, међу којима и Сименс, да су наводно умешане у корупционашки скандал у Грчкој.

Каменос је поновио и претње да ће у случају да Грчка изађе из еврозоне послати стотине хиљада избеглица у северни део Европе, јер више не би била обавезна да прихвата те избеглице као земља доласка у Европску унију.

Каменос је дао интервју немачком листу који води вербални рат против Грчке до те мере да је изазвао осуде Међународне федерације новинара (ИФЈ).

У уводнику на свом интернет сајту немачки недељник Шпигл позвао је Грчку и Немачку да прекину рат речима, јер је он, по оцени недељника, деструктиван за Европу


Извор: Бета

Оставите коментар

Оставите коментар на Каменос о Шојблеовим придикама

* Обавезна поља