Helikopter sira slika kropХеликоптер Ми-17 који се у петак увече срушио у близини аеродрома „Никола Тесла”, при чему је погинуло седам особа, био је исправан а четворочлана посада једна од најобученијих, изјавили су представници Војске Србије на конференцији за новинаре одржаној у Београду. У овој несрећи животе су изгубили пилоти мајор Омер Мехић и капетан Милован Ђукарић, механичари летачи заставници Небојша Драјић и Иван Миладиновић, лекар Џевад Љајић, анестетичар Мирослав Веселиновић и беба породице Адемовић из Новог Пазара.

Посада хеликоптера пошла је у спасавање бебе која се налазила у санитетском возилу, блокираном због одрона на Ибарској магистрали код Рашке. Слетели су у касарни у Рашкој, где се возило са бебом у инкубатору ипак пробило након што је делимично раскрчен пут. У Ми-17, у пратњи лекара Љајића и анестетичара Веселиновића, унета је беба у инкубатору, са све мањим залихама кисеоника. Полетели су према Београду, где је у Институту за мајку и дете требало збринути дете. У међувремену, дошло је до погоршања временских услова. Летелица се срушила у близини београдског цивилног аеродрома.

Новинарима су се у суботу у Дому ВС у Београду, обратили начелник Генералштаба ВС генерал Љубиша Диковић, командант РВ и ПВО бригадни генерал Ранко Живак, командант 204. ваздухопловне бригаде (аеродрома у Батајници) бригадни генерал Предраг Бандић и командант 890. мешовите хеликоптерске јединице потпуковник Мирослав Зечевић.

Командант Предраг Бандић: Наређење хеликоптеру сам ја лично издао

Командант 204. ваздхопловне бригаде ВС Предраг Бандић данас је на конференцији за новинаре изнео све детаље лета хеликоптера који се срушио синоћ код аеродрома Сурчин и прецизирао да је сваки контакт са посадом изгубљен у 22.31, рекавши да је лично дао наређење да се крене у акцију спасавања.

Бандић је на конференцији за новинаре рекао да је посада сачињена од истинских хероја дежурала у снагама за хитно реаговање на аеродрому Батајница и да је око 19 30. редовним путем добијен захтев од здравстених институција за помоћ у спасавану бебе чије је превожење било онемогућено прекидом друмских комуникација због одрона.

prredrag-bandic-konferencija-1(1)

Како је навео око 20.15 часова сагледана је метеоролошка ситуација на аеродромима, а он је у личном контакту са посадом у потпуности био уверен у спремност за испуњаваје задатка.

– Наређење сам издао лично – рекао је Бандић напомињући да је то учинио као и небројено пута до тада.

Према његовим речима лет се одвијао потпуно нормално до Рашке где је организован прихват бебе и лекара пратилаца, а лет се одвијао до Младеновца без икаквих проблема а онда је дошло до наглог погоршања метеоролошке ситуације.

– Хеликоптер се није упутио ка Крагујевцу јер ме нису убедили у њиховом Клиничком центру да постоје услови да летелица слети тамо. Знали смо да је остало још кисеоника у инкубатору за бебу за више од сат времена, што је било сасвим довољно да се стигне до Београда – рекао је Бандић.

Због тога, додао је, одлучено је у датом тренутку да се слетање обави на аеродрому Никола Тесла.

Бандић је навео и да су била два неуспешна покушаја слетања због слабе видљивости, те да је у 22.31 изгубљена свака комуникација са посадом, а одмах након тога почела је потрага.

Упитан колико је била критична метеоролошка ситуација, рекао је да није била критична већ сложена, али у односу на такву ситуацију поновио да су и летелица и посада били најбољи могући избор.

Влада прогласила сутра за Дан жалости

БЕОГРАД – Премијер Александар Вучић обавестио је чланове владе и грађане Србије да је у удесу војног хеликоптера страдало седам особа, због чега је за надељу предложио проглашење Дана жалости. Контакт радио везом са хеликоптером Војске Србије изгубљен је синоћ у 22 сата и 31 минута, додао је премијер на ванредној седници Владе Србије, а у 22 сата и 34 минута ваздухоплов је нестао са радарских показивача.


Премијер и чланови владе одали су пошту страдалима минутом ћутања.

– Желим да вас обавестим да је синоћ у 22:31 изгубљен контакт радио везом са ваздухопловом ХТ48 и он је изгубљен са радара – започео је своје обраћање нацији премијер Вучић.

Он је рекао да су страдали из војске пилот Омер Мехић, Милован Ђукановић, Небојша Трајић, Иван Миладиновић, као и цивилно лице Џевад Љајић и Мирослав Веселиновић и беба из породице Адемовић.

Влада Србије изјавила је саучешће порадицама страдалих и позвала медије да и данас ускладе свој садржај са одредбама о дану жалости.

Гашић: Изгубили смо најбоље људе

БЕОГРАД – Министар одбране Братислав Гашић изјавио је да је и ова трагедија, у којој су погинула четири припадника Војске Србије, лекар и анестетичар из Новог Пазара и беба коју су транспортовали у болницу у Београду, показала да су људи оно најбоље што Војска Србије има.

„И ова трагедија је показала, на жалост, да су људи оно најбоље што Војска Србије има, и што Србија има”, рекао је Гашић Танјугу, истакавши да је хеликоптер који се срушио био опремљен свим уређајима за мисије спашавања и трагања, за ноћно летење и летење у посебним условима.

Пилот летелице Омер Мехић један је од најбољих пилота Војске Србије, који је, навео је министар, током службе спасао у различитим акцијама више од 1.000 људи.


Мехић је, како наводе у Војсци, прошао је све фазе од инструктора летења до вође тима за спасавање, а 2008. године преживео је пад хеликоптетра „газела”.

Мехо Махмутовић: Градско веће Новог Пазара прогласило тродневну жалост у том граду

Због страдалих у паду хеликоптера, Градско веће Новог Пазара прогласило је тродневну жалост у том граду.

„Отказујемо све музичке, културне и спортске манифестације у граду. Донели смо одлуку да, колико будемо у могућности, помогнемо породице свих настрадалих из Новог Пазара, али и породице пилота“, рекао је градоначелник Мехо Махмутовић након ванредне седнице Градског већа.

meho-mahmutovic-1

Махмутовић је рекао да су настрадали анестезиолог Џевад Љајић и техничар Мирослав Веселиновић били изузетно добри и квалитетни људи, а пре свега велики хуманисти.

Седници Градског већа присуствовао је и потпредседник Владе Србије Расим Љајић, чији је рођак Џевад Љајић настрадао у несрећи.

Градоначелник је са потпредседником Владе Расимом Љајићем обишао породице настрадалих, а вечерас ће их обићи и министри одбране и здравља, Братислав Гашић и Златибор Лончар.

ljajicЉајић обишао породице погинулих

НОВИ ПАЗАР –  Потпредседник Владе Србије Расим Љајић у пратњи градоначелника Новог Пазара Мехе Махмутовића обишао је породицу анестетичара Мирослава Веселиновића, који је страдао у удесу војног хеликоптера који се касно синоћ срушио у околини Сурцина, јавља Танјугов репортер. Љајић је разговарао са породицом Веселиновића и изразио саучешће. Љајић је обишао и породицу доктора Џевада Љајића, свогдаљег рођака са ким је био веома близак..

Nikolić TrebinjeНиколић упутио телеграм саучешћа пордицама настрадалих

БЕОГРАД – Председник Србије Томислав Николић упутио је данас телеграм саучешћа породицама настрадалих у трагичној несрећи које се догодила касно синоћ када се срушио војни хеликоптер којим је у Београд транспортована животно угрожена беба из Новог Пазара.

„Целу Србију је дубоко потресла трагедија која се догодила синоћ код аеродрома Никола Тесла. Хуманост коју су исказали Омер, Милован, Небојша, Иван, Жевад и Мирослав чини све грађане поносним што су имали ту част да међу њима буду тако изузетни људи. Наша срца су испуњена тугом, али и поносом. Слава им.”, наводи се у телеграму председника Николића, саопштила је служба председника Републике за сарадњу са медијима.

Светски медији: Трагедија у Србији, страдала беба од пет дана

Светски медији пренели су трагичну вест о паду хеликоптера у Београду, у коме је била и беба стара само пет дана.

Дејли мејл ову вест има на насловници, и преноси да се десила „трагедија у Србији, када је седам људи страдало у паду војног авиона, међу којима је била и беба стара само пет дана“.

Вест су пренели и други медији попут Хафингтон поста, АБЦ њуза, као и бројне светске агенције – Ројтерс, АП, Блумберг.

Министарство одбране потврдило је да нема преживелих у паду хеликоптера Војске Србије „Ми-17“, који је ангажован у акцији спасавања бебе из Новог Пазара. Саопштена су имена погинулих, а за сутра је проглашен дан жалости. Министарство одбране је саопштило да је формирана комисија која ће утврдити одговорност за пад хеликоптера. Такође је наведено да је метео ситација синоћ била „сложена“.

Борут Пахор упутио саучешће Николићу и породицама настрадалих

Председник Словеније Борут Пахор изјавио је данас најдубље саучешће председнику Србије Томиславу Николићу и породицама настрадалих у трагичној несрећи приликом пада војног хеликоптера који је превозио бебу из Новог Пазара за Београд.

Председник Републике Словеније Борут Пахор истакао је да је Словенија ужаснута оваквом трагедијом и понудио помоћ уколико она буде потребна.

Војска Србије: Хеликоптер био исправан

Београд — Хеликоптер који се срушио је два пута покушао да слети пре него што је нестао, посада је била најбоља, а хеликоптер исправан, објавило је Министарство одбране.

Начелник генералштаба Војске Србије Љубиша Диковић изјавио је да ће војска формирати две комисије које треба да утврде узроке пада хеликоптера у коме је погинуло седам особа, као и евентуалну одговорност за ту несрећу. Рок за завршетак њиховог рада је 30. март.

Генерал Предраг Бандић је на конференцији за новинаре говорећи о детаљима трагедије истакао да је око 19.30ч добијен захтев од здравствених институција за превоз бебе.

Бандић је навео да је у наредних 45 минута извршена анализа метеоролошких услова, а да је Војска у директном контакту са здравственим радницима била упозната са стањем детета.

„Наређење сам им издао лично, на основу одлуке министра одбране“, исткао је Бандић и додао да се лет до Младеновца одвијао без икаквих проблема.

Како је речено, хеликоптер који се срушио био је једна од најисправнијих летелица у ратном ваздухопловству Србије, посада најбоље што је јединица Војске Србије могла да понуди, а најоптималнији услови за слетање били су на аеродрому Никола Тесла у Београду.

Бандић је подвукао да метеоролошка ситуација није била неповољна, већ сложена, толико да се у њој могу снаћи пилоти са таквом опремом и нивоом оспособљености.

„Да је ситуација била неповољна, не бисмо се упутили у овакав задатак“, рекао је Бандић.

Бандић је прецизирао да је за слетање изабрана локација која је са собом носила најмање ризика.

“Због наглог погоршања метеоролошке ситуације код Младеновца, одлучили смо да се слетање обави тамо где ће се обавити без ризика, где медицинске екипе најлакше и најбрже могу да приђу и помогну детету”, рекао је Бандић.

Према његовим речима у 22.15 дошло је до два неуспешна покушаја слетања, а у 22.31. нестао је у потпуности контакт са летелицом.

„У потпуности смо уверени у исправност хеликоптера“, истакао је Бандић.

„Посада која је извршавала задатак била је понос сваког команданта, па и мене. Изгубили смо хероје, који су више пута награђивани“, навео је Бандић додајући да су учествовали у спасавању током поплава у Обреновцу, и у много тежим задацима.

Командант хеликоптерске ексадриле потпуковник Зечевић је рекао да је ова посада била оно најбоље што је ова јединица могла да понуди у акцији спасавања.

Он је додао да је хеликоптер имао све потребне елементе за извршење једног оваквог лета.

„Хеликоптер је био апсолутно исправан кад је послат на задатак“, рекао је Зечевић.

Министар одбране Братислав Гашић није присуствовао конференцији за новинаре јер обилази породице жртава, како би им изјавио саучешће.

На конференцији је речено и да је од 1996. године ово најтежа несрећа са тако трагичним исходом у Србији.

Диковић: Формираћемо две комисије за истрагу

Командант РВ-ПВО Ранко Живак, начелник ГШ Љубиша Диковић и командант 204. ваздухопловне бригаде Предраг Бандић (Фото: Тањуг)

Начелник генералштаба Војске Србије Љубиша Диковић изјавио је да ће војска формирати две комисије која треба да утврде узроке пада хеликоптера у коме је погинуло седам особа, као и евентуалну одговорност за ту несрећу и евентуалне техничке узроке несреће.

Рок за завршетак њиховог рада је 30. март.

„Летелицу смо пронашли током ноћи, што је било веома тешко. Истражни органи су урадили почетни део посла, и наставиће са истрагом у складу са својим законским овлашћењима“, казао је Диковић на ванредној конференцији за штампу Министарства одбране у Београду.

Он је оценио да је несрећа, у којој је страдало седам осаба, „велика трагедија за породице страдалих и војску Србије“.

„До сада су из пожара, снежних мећава и поплава ови хероји спасили хиљаде живота, али живот једне бебе нису успели да спасу“, рекао је Диковић.

Осим тога, Диковић је изразио и најдубље саучешће породицама погинулих припадника војске и цивила који су настрадали у паду хеликоптера.

„Изјављујем најдубље сачешће породицама погинулих припадника војске и цивила. Дали су свој живот за тек рођено дете грађана Србије“, рекао је Диковић и позвао присутне који су минутом ћутања одали почаст погинулима.

Нема преживелих у паду хеликоптера

Београд — У паду војног хеликоптера, који је превозио болесну бебу из Новог Пазара, нема преживелих, саопштило је Министарство одбране након извршеног увиђаја.

Према последњим информацијама, трагедија је однела седам живота – страдало је четворо припадника Војске Србије, два пилота и два техничара, двоје медицинских радника из Новог Пазара и дете старо пет дана.

Увиђај је извршила Војна полиција, а истрага се наставља, изјавио је начелник Генералштаба Војске Србије Љубиша Диковић.

На седници Владе Србије премијер Србије Александар Вучић је да су несрећи страдали пилот Омер Мехић, капетан Милован Ђукалић, заставник Небојша Трајић, механичар летач заставник Иван Миладиновић, лекар Џевад Љајић, анестетичар Мирослав Веселиновић и беба из породице Адемовић из Новог Пазара.

Влада је усвојила и одлуку о проглашењу Дана жалости у недељу 15. марта.

Портпарол Министарства одбране, мајор Јово Кривокапић рекао је Танјугу да се истражни органи налазе у ширем реону аеродрома Сурчин где се трагедија догодила.

Пилот летелице Омер Мехић био је један од најбољих пилота Војске Србије истакао је министар одбране Братислав Гашић.

Начелник Хируршког одељења Здравственог центра у Новом Пазару Кемал Брничанин изјавио је да их је вест о погибији двојице колега, анестезиолога Џевада Љајића и техничара Мирослава Веселиновића, погодила „као гром из ведра неба“.

„Њих двојица су дали животе спасавајући друге. Свима нам је веома тешко. Заштитни знак доктора Џевада су били осмех, несебичност и стручност, а Мирослав је био људина“, рекао је Брничанин Тањугу, напомињући да све колеге у Здравственом центру саосећају са њиховим породицама.

Докторка Гордана Јевтовић, анестезиолог, рекла је Танјугу да је годинама радила са колегама Љајићем и Веселиновићем.

„Страдање наших колега је велики шок за нас, посебно што су били на једном тако хуманитарном задатку. Туга и неверица су међу свим колегама због ове трагедије, радило о врло професионалним и поузданим људима, рекла је Јевтовић. Потпредседник Владе Србије Расим Љајић у пратњи градоначелника Новог Пазара Мехе Махмутовића обишао је породице анестетичара Мирослава Веселиновића и доктора Џевада Љајића који су страдали у удесу војног хеликоптера који се касно синоћ срушио у околини Сурчина, јавља Танјугов репортер.

Љајић је разговарао са члановима породице и родбином настрадалих која се окупила.

Он је у своје и име Владе Србије изјавио саучешће и истакао да им влада стоји на располагању за сваку врсту помоћи.

Председник Србије Томислав Николић упутио је телеграм саучешћа породицама настрадалих.

„Целу Србију је дубоко потресла трагедија која се догодила синоћ код аеродрома Никола Тесла. Хуманост коју су исказали Омер, Милован, Небојша, Иван, Жевад и Мирослав чини све грађане поносним што су имали ту част да међу њима буду тако изузетни људи. Наша срца су испуњена тугом, али и поносом. Слава им“, наводи се у телеграму председника Николића, саопштила је служба председника Републике за сарадњу са медијима.

Осим тога, телеграм саучешћа послала је и председница Скупштине Србије Маја Гојковић.

Гојковић је, како је саопштено, телеграме саучешћа упутила породицама настрадалих, Министарству одбране, Војсци Србије и Дому здравља у Новом Пазару, чији су припадници страдали у несрећи.

„У име Народне скупштине, народних посланика и своје лично име желим да изразим најдубље саучешће поводом трагедије у којој су током борбе за живот бебе страдали неки од најбољих припадника Војске Србије и здравствени радници. У нашем сећању ће увек живети успомена на ове хероје, њихову хуманост и храброст“, поручила је Гојковић у саопштењу.

У име Скупштине Војводине саучешће је упутио и председник покрајинског парламента Иштван Пастор.

„Дубоко нас је потресла велика трагедија у којој је изгубљен један тек започети живот, животи медицинских радника и припадника Војске Србије. Изражавамо најдубље саучешће породицама жртава, Војсци Србије и свима онима које је овај трагични догађај оставио без рођака, колега, пријатеља“, навео је Пастор.


Извор: Агенције

Оставите коментар

Оставите коментар на Трагичан пад хеликоптера војске Србије

* Обавезна поља