Kapetan-DraganАвион у коме се налази Драган Васиљковић, познатији као капетан Драган, у пратњи хрватских полицајца, слетео је на загребачки аеродром и наводно би пут ка Сплиту ктребало да настави у 12.30 сати.

Авион „Кроација ерлајнса“ из Франкфурта слетео је по реду у 11.36 сати на Аеродром „Плесо“.

„Јутарњи лист“ наводи да су се путници искрцали из авиона, и да се у првом моменту мислило да ће Капетан Драган остати у летелици.

Међутим, пред авион је дошао црни комби и полицијски аутомобил, и наводно је Васиљковић пребачен у једну аеродромску зграду коју неће напуштати до укрцавања за лет у Сплит.

Васиљковић је ће у 12.30 бити одведен у Сплит с обзиром да сплитско тужитељство против њега води истрагу због ратног злочина против ратних заробљеника и цивилног становништва.

Орсат Миљенић: Суђење Васиљковићу биће поштено и правично, као што су суђења у Хрватскоj, колеге у Србиjи нека се баве своjом земљом

„Драган Васиљковић је након дуге правне битке која је почела пре девет година изручен Хрватској и налази се у Хрватској. Даље ће бити процесуиран као сваки други оптужени“, изјавио је министар правосуђа Орсат Миљенић на ванредној конференцији за новинаре, а преносе хрватски медији.

Васиљковића ће, по службеној дужности, заступати сплитски адвокат Дарко Станић.

Хрватски медији напомињу да се очекује да ће оптужница против Васиљковића бити подигнута одмах након што га испитају тужиоци с обзиром да је било довољно времена да се прикупи сав доказни материјал.

– У року од 24 сата требало би да буде предат притворском надзорнику, који о томе обавештава жупанијско тужилаштво у Сплиту. Након тога, у року од 16 сати требало би да буде и испитивање.  Тек након тога иде евентуални приједлог за одређивање истражног затвора – рекао је Станић а преноси „Јутарњи лист“.

Упитан да коментарише изjаву председника Веритаса Саве Штрбца да не веруjе да ће капетан Драган у Хрватскоj имати фер и поштено суђење, Mиљенић jе рекао да не жели да коментарише изjаве коjе долазе из државе коjа, како jе рекао, ниjе испунила ни минимум критериjума за отварање поглавља о правосуђу.

„Имаћу прилике да када колеге испуне минималне услове да коментаришим то да ли jе хрватско правосуђе зависно или независно. На такве изjаве се не треба освртати, али ни давати било какве коментаре“, рекао jе Mиљенић напоменувши да jе Хрватска, као чланица EУ, прошла захтеван пут и прилагодила своjе правосуђе наjвишим европским стандардима.

Истакао jе да jе хрватско правосуђе независно и може да ради сваки компликовани предмет, ко год да jе окривљен и ко год да jе жртва.

„Суђење Васиљковићу биће поштено и правично, као што су уосталом суђења у Хрватскоj, а колеге у Србиjи нека се баве своjом земљом, нека размишљаjу о свом правосуђу и раде посао како треба. Jа ћу бити у прилици оцењивати њих а не они мене“, рекао jе Mиљенић.

Oн jе рекао да ово ниjе ни прво ни последње изручење, али jе важно по томе што jе реч о првом случаjу да jе Aустралиjа изручила свог држављанина.

„Mи смо аустралиjском правосуђу захвални на сарадњи. A оваj поступак ће ићи своjим током. Tо jе судски поступак и све jе у рукама суда“, рекао jе.

Васиљковић у Хрватскоj добио адвоката по службеноj дужности

Иначе, Васиљковић jе у Хрватскоj добио адвоката по службеноj дужности. Kапетан Драган jе у екстрадиционом притвору у Сиднеjу провео више од девет година, што не значи да jе крив за дела ратног злочина коjа му се стављаjу на терет, а уколико буде осуђен, време проведено у притвору биће му урачунато у казну.

Штрбац jе рекао да веруjе ће власти Србиjе наjвероватниjе финансиjски помоћи одбрану Васиљковићу.

Хрватска сумњичи капетана Драгана за наводне ратне злочине почињене у време када је био командант у Крајини од 1991. до 1993. године.

Васиљковић је ухапшен у Перту у Аустралији 2006. године и од тада се налази у екстрадицијском затвору.

Влада Аустралије у новембру 2012. донела је одлуку о изручењу Васиљковића Хрватској, након вишегодишњих правних спорења и Васиљковићевих покушаја да оспори хрватски захтев за изручењем који је поднесен 2005. године.

О предмету Капетана Драгана

Драган Васиљковић, звани Капетан Драган, биће први држављанин Аустралије који је због ратног злочина изручен некој страној држави. Аустралија ће пратити његову,  екстрадицију Хрватској, као и процес који ће бити спроведен пред Жупанијским судом у Сплиту, а одбрану ће платити аустралијска влада.

Како је за „Политику” изјавио Дамир Ромац, судија тог суда, Васиљковић би у пратњи хрватских полицајаца требало да из Сиднеја стигне у Загреб у четвртак у 11.30 часова, после чега ће бити пребачен у Сплит.

„Предмет је још у фази истраге. Не можемо знати када ће бити подигнута оптужница, јер о томе одлучује тужилаштво. Он ће бити испитан, а, уколико је потребно, биће изведени још неки докази у истрази. У супротном, врло брзо ће бити подигнута оптужница”, наводи судија Ромац.

Очекује се да ће Васиљковићу, после дуготрајног пута, бити остављено време да се одмори, пре него што га саслуша тужилац. Одмах по изручењу Сплиту размотриће се и предлог истражног притвора, односно да ли ће Васиљковић суђење чекати на слободи или не. После подизања оптужнице следи фаза преиспитивања у којој се одлучује о њеној основаности, а после тога се заказује суђење. Према речима судије Ромца, од подизања оптужнице до суђења обично протекне два месеца. То значи да би суђење Капетану Драгану могло да почне почетком јесени.

Драган Васиљковић потписао је пуномоћја двојици нових адвоката из Хрватске, након што су му три браниоца отказала пуномоћје. Њихове трошкове финансираће Аустралија.

У међувремену му је постављен адвокат по службеној дужности. Хрватски медији преносе изјаву сплитског адвоката Дарка Станића који очекује да ће оптужница против Васиљковића бити подигнута одмах пошто га испита тужилац.

Сплитско тужилаштво сумњичи га да је као заповедник јединице за посебне намене у саставу паравојних српских формација, то јест заповедник Наставног центра за обуку припадника специјалних формација „Алфа”, поступао противно одредбама Женевске конвенције. Приписује му се да је током лета 1991. у затвору на книнској тврђави као и у фебруару 1993. у Брушкој код Бенковца мучио, злостављао и усмрћивао заробљене припаднике хрватске војске и полиције.

Тужилаштво га терети и да је у јулу 1991. испланирао напад на полицијску станицу у Глини и приградско насеље Јукинац, села Горњи и Доњи Видушевац. У том нападу су, наводи тужилаштво, оштећени и уништени цивилни објекти, становништво натерано на бег, опљачкана њихова имовина, а убијени су и рањени цивили, од којих и један страни новинар.

Накнадно је тужилаштво у Шибенику поднело захтев за проширење истраге због сумње да је Васиљковић одговоран за ратни злочин против заробљеника и цивила од средине 1991. и почетком 1992. на подручју Книна. Решењем Врховног суда одређено је да се поступак премести у Сплит, један од укупно четири суда у Хрватској који процесуира ратне злочине.

Васиљковић је, подсећамо, ухапшен у Аустралији 2006. године и од тада је у екстрадиционом притвору. На слободи је био кратко током 2009. и почетком 2010. године, када је на основу одлуке Врховног суда поновно ухапшен. Тамошње правосуђе тек је 2012. године одлучило да Васиљковића изручи Хрватској, после више година правне битке у којој је он оспоравао хрватски захтев и захтевао да му се за ратне злочине суди у Аустралији. Васиљковић је наводио да у Хрватској неће имати фер суђење.

Драган Васиљковић рођен је у Београду, а поред српског има и аустралијско држављанство. После рата у Хрватској вратио се у Аустралију и узео ново име – Данијел Снеден. До хапшења је радио као тренер голфа.

kapetan-dragan-zagreb-09-07-2015-1

Селаковић тражио да Васиљковић не буде изручен

Министарство правде Србије упутило је у прекјуче допис министру правде Аустралије са молбом да не изручи Васиљковића Хрватској.

То је трећи пут да се Република Србије обраћа правосудним органима Аустралије. У допису министра Николе Селаковића наводи се да Република Србија страхује да кривични поступак који би се против Васиљковића спровео у Хрватској не би био поткрепљен адекватним и одрживим доказима. Наглашава се да је у сличним поступцима до сада изречено много дугорочних затворских казни уз озбиљна кршења основних људских права, а да су многобројне организације за заштиту људских и грађанских права евидентирале дискриминацију коју су судски органи у Републици Хрватској показали у случајевима Срба оптужених за ратне злочине.

Сазнао из новина

Процедура изручења неког грађанина другој држави по правилу се спроводи веома дискретно, али је у случају Капетана Драгана то био преседан, будући да је унапред најављена у медијима. Разлог за тајност су безбедносни ризици, који су већи уколико је пут дуг као што је лет из Сиднеја до Загреба, са два или три слетања успут.

Док су хрватски медији још у понедељак објавили изјаве портпарола и званичника надлежних институција о датуму његовог слетања, Капетана Драгана нико о томе није обавестио, већ је ту информацију прочитао у новинама. На исти начин о томе је обавештена и његова породица у Аустралији.

Хрватској је до сада изручено 47 Срба због ратних злочина.


Извор: Блиц, Политика

Оставите коментар

Оставите коментар на Капетан Драган испоручен Хрватској

* Обавезна поља