bela kucaПредставнички дом САД је поводом две деценије од злочина у Сребреници, усвојио резолуцију са образложењем да је реч о „најгорем злочину од Другог светског рата“.

Тај дом је пре 10 година, злочин у Сребрници оквалификовао као геноцид, а јуче је подржао нову резолуцију у које се реч геноцид помиње 14 пута.

„Масовно убиство 8.000 муслиманских мушкараца, које су починили Срби у јулу 2011. године, било је најстравичнија епизода рата од 1992-1995, који је окончан поделом Босне на два полунезависна ентитета“, преноси АФП.

У резолуцији Предствничког дома се истиче „да је политика агресије и етничког чишћења, које су спровеле српске снаге у БиХ од 1992. до 1995. године, по дефиницији злочин геноцида, по члану два, Конвенције о спречавању и кажњавању злочина геноцида.“

Резолуција такође осуђује изјаве које негирају или доводе у питање да масакр у Сребреници представља геноцид.

Агенција наводи да је Србија осудила масакр, али да су њени лидери одбили да га назову геноцидом.

Наводи се да је Београд био љут због нацрта резолуције УН, који је ппднела Велика Британија, која је позвала Савет безбедности да та масовна убиства призна за геноцид. Русија је ставила вето на резолуцију, што је Србија поздравила, преноси АФП.

У Савету безбедности УН због руског вета није усвојена британска резолуција о Сребреници, коју су подржавале САД.

Резолуцију предложио републикански конгресмен

Кристофер Смит, републикански конгресмен из Њу Џерзија, је предложио, а 29 његових колега из Републиканске и Демократске партије подржало, резолуцију којом се осуђује “геноцид који су снаге босанских Срба починиле над Бошњацима у Сребреници”.

У документу се наводи да Представнички дом сматра да су снаге Срба у БиХ током рата 1992 – 1995. починиле етничко чишћење и геноцид, као и да “осуђује изјаве које негирају или доводе у питање то да је масакр у Сребреници геноцид”.

У предлогу резолуције се наводи и да се “САД охрабрују да задрже и реафирмишу политику подршке независности и територијалном интегритету Босне и Херцеговине”, затим миру и стабилности у југоисточној Европи и праву на повратак избеглих и расељених.

Европски парламент усагласио Резолуцију о Сребреници

Представници водећих политичких група у Европском парламенту усагласили су нацрт резолуције о Сребреници, о ком ће се данас гласати на пленарној седници у Стразбуру.

Резолуција о Сребреници уведена је у дневни ред након што је предлог хрватског посланика Ивана Јаковчића да се она донесе раније овог месеца био најпре одбачен, а затим прихваћен у ванредној процедури.

У нацрту који је настао усаглашавањем предлога који су јуче поднели представници седам посланичких група (народњаци, социјалисти, либерали, зелени, конзервативци и две мање евроскептичне странке) оштро се осуђује злочин у Сребреници, који се у складу са пресудама Хашког трибунала и Међународног суда правде означава као геноцид.

Као одговорне за масовну егзекуцију више од 8.000 муслиманских мушкараца и дечака из Сребренице, нацрт означава „снаге босанских Срба под командом генерала Ратка Младића, уз учешће паравојних и нерегуларних јединица“.

„То је највећи ратни злочин који се десио у Европи након Другог светског рата“, пише у предлогу резолуције.

У усаглашеном тексту се подсећа да се око 1.200 Сребреничана још води као нестало, као и да је на хиљаде жена и деце депортовано, а многе жене су и силоване.

„Трагични догађаји у Сребреници су оставили дубоке емоционалне ожиљке и створили дуготрајне препреке политичком помирењу народа Босне и Херцеговине“, пише у тексту.

Истиче се и суодговорност Уједињених нација, које нису испуниле мандат да заштите становнике „заштићених зона“.

У предлогу резолуције се најоштрије осуђује не само геноцид у Сребреници, него и сви остали злочини у рату у бившој Југославији, а породицама жртава се упућују изрази саучешћа.

„Европски парламент најоштрије осуђује геноцид у Сребреници и свечано објављује да се тако језив злочин никада не сме поновити и да ће учинити све што је у његовој моћи да се не понови — одбија се свако порицање, релативизација и неистинито тумачење геноцида“, истиче се се у документу.

Од политичких лидера у БиХ се захтева да признају догађаје из прошлости и да заједно раде да обезбеде бољу будућност свим грађанима, а од суседних држава, али и верских лидера, уметника, радника у култури и представника цивилног друштва тражи се да им у томе помогну.

Посланици ЕП ће о овом предлогу гласати на данашњој пленарној седници.


Извор: Танјуг, Блиц

Оставите коментар

Оставите коментар на САД и ЕП доносе Резолуције о Сребреници

* Обавезна поља