radovan-Karadzic-afpgt-700x525ХАГ– Хашки осуђеник Радован Караџић поднео је данас Трибуналу у Хагу жалбу на пресуду, којом је у марту осуђен на 40 година затвора и оптужио судије да су га „изложили политичком суђењу”, саопштио је његов адвокат.

Караџић је „био изложен политичком суђењу које је направљено да би се потврдила демонизација њега и српског народа у Босни”, навео је у саопштењу адвокат Питер Робинсон, пренео је АФП.

Агенције су пренеле да је Караџић навео 50 основа за жалбу које су, како тврди, довеле до погрешне пресуде.

У жалби се наводи да је тако „прекршена претпоставка невиности, створени су услови у ком је фер суђење било немогуће”, јавља АП, преноси Танјуг.

Робинсон је навео да Караџић није имао фер суђење и да су судије „претпоставили његову кривицу и онда конструисали пресуду да би оправдали своју претпоставку”.

„Караџић, који је осам година провео у затвору УН и прошао кроз петогодишњи процес суђења, убеђен је да је међународна правда неуспешан пројекат”, казао је Робинсон.

Механизам за међународне кривичне трибунале у Хагу одобрио је 15. јуна Караџићу додатних 30 дана за подношење жалбе на пресуду.

Тако је као крајњи рок за подношење жалбе одређен 22. јул, уместо 22. јуна који је Механизам првобитно одредио као датум.

Тиме је делимично одобрен захтев који је Караџићев правни тим поднео 20. маја судском Механизму, а у којем је затражено додатних 90 дана за подношење жалбе на пресуду.

У поднеску достављеном Механизму 20. маја, који је потписао члан правног тима саветника Караџића, Питер Робинсон, наведено је да је због „неадекватних ресурса који су на располагању тиму одбране, немогуће поднети смислену жалбу до 22. јуна”.

Хашки трибунал је 24. марта осудио Караџића (70) на 40 година затвора, пошто га је Судско веће прогласило кривим за геноцид над муслиманским становништвом у Сребреници, злочине у Сарајеву, узимање талаца и бројне ратне злочине у седам босанских општина.

Председник Хашког трибунала Теодор Мерон именовао је у априлу судије Жалбеног већа у случају Караџић.

Жалбеним већем председаваће судија Теодор Мерон, а поред њега именовани су и судије Вилијем Хусеин Секуле, Ваг Присе Јенсен, Жозе Рикардо де Прада Солеса и судија Грасијела Сузана Гати Сантана.

Radovan-Karadzic-010

Тужилаштво тражи доживотни затвор за Караџића

ХАГ– Тужилаштво у Хагу је у најави жалбе на првостепену пресуду Радовану Караџићу (71) затражило да Апелационо веће бившем председнику Републике Српске изрекне казну доживотног затвора.

То преноси сајт justice-report.com у власништву БИРН БиХ, који подсећа да је првостепеном пресудом, изреченом 24. марта, Хашки трибунал Караџића осудио на 40 година затвора, прогласивши га кривим за геноцид у Сребреници, прогон Муслимана и Хрвата широм БиХ, терорисање становништва Сарајева и узимање припадника УНПРОФОР-а за таоце. По пресуди, та кривична дела почињена су у оквиру четири удружена злочиначка подухвата у којим је Караџић био протагониста.

Сајт наводи да је главни тужилац Серж Брамерц у најави жалбе оценио да је Првостепено веће „погрешило у примени закона и утврђивању чињеница… када је изрекло казну блажу од доживотне, имајући у виду налазе о Караџићевој кривичној одговорности”. Осим тога, судије су, по мишљењу Брамерца, пропустиле да такву одлуку образложе, тим пре што су „непрописно одмериле отежавајуће и олакшавајуће околности”.

Наводи се и да ће предмет жалбе тужиоца бити и одлука Првостепеног већа да Караџића ослободи кривице по првој тачки оптужнице, која га терети за геноцид над Муслиманима и Хрватима у седам општина у БиХ. Брамерц је оценио да је Расправно веће починило грешку када је утврдило да „Караџић и остали учесници у удруженом злочиначком подухвату нису имали геноцидну намеру” према несрпским становницима тих општина.

Главни тужилац тражи да Апелационо веће исправи ове грешке, прогласи Караџића кривим за геноцид у седам општина и, сходно томе, повећа му казну. Жалба Тужилаштва, по данашњој најави, имаће и четврту основу, која се односи на правно тумачење почињених злочина – истребљења, убиства и прогона – у оквиру свеобухватног удруженог злочиначког подухвата.

Караџић тражи привремено пуштање на слободу

karadzicХАГ– Хашки осуђеник Радован Караџић затражио је од судског Механизма у Хагу да га пусти на привремену слободу у Републику Српску све док не буде одлучено о жалби коју ће он уложити на првостепену осуђујућу пресуду, пренео је АФП.

О Караџићевом захтеву одлучиваће жалбено веће Механизма којим председава амерички судија Теодор Мерон.

За одлуку не постоји рок.

Хашки трибунал је 24. марта осудио Караџића (70) на 40 година затвора, прогласивши га кривим за геноцид у Сребреници, прогон Муслимана и Хрвата широм БиХ, терорисање становништва Сарајева дуготрајним гранатирањем и снајперским нападима и узимање припадника Унпрофора за таоце, 1992-95.

Караџић, који се брани сам, у поднеску је нагласио да, по правилима суда, има право да буде пуштен на привремену слободу, обећавајући да ће се у Хаг вратити на сваки позив суда и да неће угрожавати свједоке и жртве.

„Лично гарантујем да ћу се, ако будем ослобођен, појавити на свим заседањима када се то затражи од мене и да ћу се вратити у притворску јединицу УН када ми буде наређено. Нећу предузимати било какве акције које би могле представљати опасност за било коју жртву, свједока или било коју другу особу. Поштоваћу све разумне услове за ослобађање, попут јављања локалним властима и ограничења кретања и путовања”, написао је Караџић, између осталог, у захтеву.


Извор: Танјуг

Оставите коментар

Оставите коментар на Караџић уложио жалбу на пресуду

* Обавезна поља