katalonija-beta-ap-1378894685-364605-1-610x330БАРСЕЛОНА – Већина Каталонаца залаже се за право да одлучује на референдуму о независности тог шпанског региона и верују да председник шпанске владе Маријано Рахој треба да одобри гласање, показују резултати данас објављене анкете компаније за социјална истраживање и испитивање јавног мњења „ГЕСОП“, објављене у листу „Периодико“.

Према резултатима анкете, на основу одговора 800 испитаника, 74 одсто њих сматра да имају право да се изјасне о односима са Шпанијом, пренео је Ројтерс.

Прошле седмице каталонске сепаратистичке партије саопштиле су да ће референдум о независности бити одржан 9. новембра 2014, чему се шпанска влада успротивила, истичући да та иницијатива крши устав.

Позиви на независност Каталоније, богатог индустријског региона на североистоку Шпаније на који отапада петина производње, све су чешћи у условима економске рецесије и смањења јавних трошкова.

Предвиђено је постављање два питања на референдуму: „Да ли сте за то да Каталонија буде држава“ и „Уколико јесте, да ли сте за то да она буде независна“.

У другој анкети фирме „Сигма Дос“, чији су резултати објављени у дневнику „Мундо“ (Ел Мундо), 43 одсто Каталонаца изјаснило се за то да Каталонија постане држава, а међу њима је 82 за то да то буде независна држава.

„Мундо“ је објавио пројекцију по којој би тек 35 одсто Каталонаца гласало за пуну независност од Шпаније, наводи британска новинска агенција, додајући да је тај податак сличан резултату ГЕСОП-ове анкете по којој сепаратизам има подршку мању од 50 одсто.

Оба истраживања су спроведена између 12. децембра (када је саопштен датум референдума), и 13. децембра.

Каталонска влада покренула је разговоре о могућем гласању о независности крајем прошле године, изазивајући жустру политичку дебату и дајући материјал за насловне стране шпанских новина, подсећа Ројтерс.


Извор: Танјуг

Оставите коментар

Оставите коментар на Каталонци за право на референдум о независности

* Обавезна поља