valentin katasonov_123„Испуњава се предизборно обећање председника РФ Владимира Путина да ће 2016.године бити смањено учешће државе  у капиталу највећих компанија. Вицепремијер Игор Шувалов је наложио да се убрза продаја државних актива , без обзира на економску ситуацију. Олга Дергунова, руководилац  „Росимушчества“  (тј. Федералне агенције за управу државном имовином),  је изјавила да је могуће  приватизовати  „Аерофлот“, „Роснефт“, Алроса“ и „Русгидро“. А Путин је говорио да  ће приватизација  закачити и „Росавтодор“ , као и „Ростехнологии“ и „Росатом“ које се баве и производњом производа са војном наменом“ – пише сајт   Накануне.ру.

Идеја да се држава склони из управе  најбитнијих привредних  грана   није била добра ни пре три године, а у условима садашњег  економског и  политичког рата који је Запад објавио Русији она представља државни злочин, – тако сматра доктор економских наука Валентин Катасонов, који је за портал Накануне.ру дао интервју.

„Одлука из 2012.године  да се најбитније сировинске активе приватизују и да се изађе из крупних компанија  била је  погрешна. Шта више, од тада се геополитичка ситуација кардинално променила. Русија је за Запад постала главни противник, и сада се против нас води  економски рат, али се припрема и прави, „врући“ рат. Зато данас, као никада пре, постаје актуелан задатак  мобилизације економије, који  предвиђа јачање државе.  Они који говоре да треба хитно да се изврши приватизација, они су непријатељи Русије. То је очигледно, и мене чуди да су функционери толико бахати и  храбри да о томе говоре отворено“ – констатовао је економски експерт.

По његовим речима, „Росавтодор“ , као и „Ростехнологии“ и „Росатом“ то су и елементи нашег војно-стратешког потенцијала“. „Можда ћемо истовремено да продамо и ракете са нуклеарним бојевим главама? Зар се за време рата противнику продаје оружје? Јер ствар је у томе да ће те активе купити баш западне компаније и то за ситан грош. Чудна ситуација, да не кажемо чудовишна. Решили смо да те стратешке ресурсе продајемо, и то противнику,  баш у време када они и тако имају најмању вредност. Тако земља коначно губи битку“ – додао је економиста.

Он сматра овако: „То, што је наложио Шувалов, то се зове издаја отаџбине. Уколико компаније купе страни инвеститори, ми ћемо бити сведоци нестанка Русије као суверене државе. Све остале економске последице по упоређењу са том су ситнице и детаљи. Остаће име „Русија“ , али самостална држава ни у историји, ни на карти, више неће постојати“.

„Приватизација“, „приход од буџета“, „ефикасност“ – то је језик којим говоре издајници, а не земља и народ који се осећа као припадник државе, као суверен. Ми морамо да говоримо да је Русија независна држава које се налази у стању супротстављености Западу, и којој је неопходна мобилизациона економија. Морамо да говоримо о јачању улоге државе у економији, о ширењу државног сектора. Сада већ има цео низ приватних компанија које су под контролом наших геополитичких противника. Нећу да их набрајам,  али,  знате ли којом  се количином  актива   управља преко офшорова. А тамо   наших пријатеља нема! Зато је неопходан повратни процес – национализација. Ако се данас врши приватизација то значи да се ми предајемо без борбе. Сматрао бих да наше тужилаштво треба да реагује на наведену изјаву Шувалова као, могуће је, злочиначку“ – закључио је Валентин Катасонов.


Извор: ruskline.ru

Оставите коментар

Оставите коментар на Катасонов о мобилизационој економији

* Обавезна поља