jelko_kacin_-_0БРИСЕЛ – Известилац Европског парламента за Србију Јелко Кацин изјавио је данас да су етничке мањине у Војводини добро заштићене, али да треба доследно спроводити постојеће законе и отклонити нејасноће у вези са уставним положајем Покрајине.

Захваљујући систему националних савета, права мањина су на адекватан нацин заштићена и брањена, изјавио је Кацин након данашњег скупа у Европском парламенту о правима мањина у Војводини.

Он је, међутим, додао да је веома важна доследна примена закона, као и да треба повести више рачуна о праву мањина на употребу језика и приступу медијима.

Сем тога, известилац је указао на потребу да се отклоне нејасноће у вези са уставним положајем Војводине.

Уверен сам да ће радне групе које тренутно раде на томе обавити свој посао, истакао је он.

Данашњем разговору о војвођанским мањинама у Спољнополитичком комитету ЕП присуствовали су и и Ана Томанова Маканова испред националног савета Словака, Тамаш Корхец испред националног савета Мађара, Славен Бачић, председник Хрватског националног вијећа, Марцел Драган, председник Националног савета Румуна, као и посланици Европског парламента Едуард Кукан, Ласло Сурјан, Кинга Гал и Здравка Бушић.

Иако је јуче било најављено и присуство председника покрајинске владе Бојана Пајтића, он је због заузетости отказао пут у Брисел.


Извор: Танјуг

Оставите коментар

Оставите коментар на Кацин мерка војвођански Устав

* Обавезна поља