bejerБЕРЛИН – Први пут постоји шанса да се приступи дуго разматраној измени Устава Србије, што би подразумевало измену преамбуле о Косову, изјавио је Петер Бејер, посланик немачке Хришћанско-демократске уније (ЦДУ) у Бундестагу, странке канцеларке Ангеле Меркел и истакао да би то олакшало процес приступања државе ЕУ.

Он је рекао листу Данас да главни фокус Српске напредне странке треба да буде на томе како употребити концентрацију моћи зарад добробити грађана Србије.

Говорећи о кључним задацима нове српске владе, Бејер је нагласио борбу против корупције и организованог криминала, нормализацију односа с Косовом, доношење судских пресуда у вези с корупцијом и организованим криминалом, амбициозне напоре у циљу унапређења владавине права, економске реформе које ће водити просперитету грађана, отварање нових радних места и консолидацију буџета.

Представник странке канцеларке Ангеле Меркел одбио је да спекулише о томе да ли ће СНС формирати нову владу са СПС.

– Ипак, могу да кажем, као неко ко долази из државе где је недавно формирана нова влада која има огромну већину у Бундестагу, да се свакој влади препоручује да одоли изазовима моћи. То значи да, с једне стране, са великом већином у парламенту, влада може да води државу напред без потребе да чини много компромиса. С друге стране, арогантно коришћење моћи никада није добра ствар и свакој демократској држави потребна је успешна опозиција – упозорио је Бејер.

– Будућа влада добила је огромну одговорност, чега треба да буде свесна и да се понаша у складу с тим. Остаје да се види да ли ће Вучић испунити обећања. Зарад добробити народа Србије, можемо само да се надамо да ће нова влада брзо и амбициозно спровести реформе – рекао је Бејер.

ceopom istina za FB (2)Коментар центра за откривање политичких манипулација (ЦЕОПОМ)

Након седам услова немачког парламента које је у Београду, половином марта 2013, изнео Андреас Шокенхоф, Бејеров страначки колега из ЦДУ, којима је касније придодат и онај понижавајући услов о „промени свести српског народа“, ово је прво отворено помињање нових условљавања. У овој фази саопштава се у тзв „мекој форми“ што је пробни балон за „снимање“ реакције српске јавности за ову „вест“. Касније ће уследити и званичан притисак Немачке и САД, који треба само да буде увод у манипулативни политичкии процес, који ће служити за „алиби“ српским властима, јер су оне већ договориле (односно прихватиле) избацивање преамбуле о Косову и Метохији као делу Србије.

Ово ће се, с обзиром на компликованост процеса, покренути и спровести што је пре могуће, будући да Уставни Суд Србије не може вечито одлагати изјашњавање о захтевима за преиспитивање уставности аката заснованим на неуставном документу познатом као „Бриселски споразум“.  Самим покретањем процедуре уставних промена Уставни суд ће добити могућност даљег одлагања свог изјашњења, а након очекиваног завршетка (избацивања преамбуле) изјашњење ће бити проглашено за „беспотребно“.


Извор: Данас, ЦЕОПОМ

Оставите коментар

Оставите коментар на Устав већ на удару и коментар ЦЕОПОМ-а

* Обавезна поља