jelko_kacin_-_0БЕОГРАД – Известилац Европског парламента (ЕП) за Србију Јелко Кацин изјавио је данас да гасовод Јужни ток представља велики потенцијал за регион, али је упозорио да ће његова изградња зависити од одлуке коју ће ЕУ донети на основу развоја догађаја у Украјини, односно деловања Москве. Министарство енергетике енергетике, развоја и заштите животне средине и Влада Србије у претходних годину дана учинили су све да пројекат Јужни ток крене и поштујемо обавезе договорене са нашим руским партнерима, речено је Танјугу у том Министарству, које напомиње да Србија не може да утиче на разговоре између Русије и ЕУ о гасоводу Јужни ток.

Кацин је, после усвајања резолуције у ЕП о увођењу санкција руским енергетским компанијама и прекиду изградње Јужног тока, рекао Танјугу да је то пре свега препорука на основу које ће коначну одлуку донети Савет ЕУ, у зависности од „развоја догађаја у следећим данима“.

Шефови држава и влада земаља ЕУ су, према његовим речима, спремни да се одазову на сваку наредну провокацију Русије.

Кацин је нагласио да ће треба узети у обзир и изборе за европски парламент 25. маја, као и предстојеће председничке изборе у Украјини, јер то су, како је рекао, два процеса која ће имати утицаја на развој догађаја у источној Украјини, као и на односе између ЕУ и Русије.

„Савет ће донети одлуку у моменту када оцени да је потребна. Све су то веома јасне и одлучне политичке поруке Москви“, казао је он.

Говорећи о препоруци ЕП да се обустави изградња Јужног тока, Кацин је подсетио да је он из Словеније, кроз коју би такође требало да прође тај гасовод.

„Јужни ток је свакако једна економска могућност с великим потенцијалом, као и жила за снабдевање енергентима, али реализација свега тога зависи од тога какву ће стратегију на енергетском подручју ЕУ усвојити на јесен ове године“, рекао је европски парламентарац.

„Ако Москва настави с процесом дестабилизације Украјине, то је веома јасна порука да ми морамо своје снабдевање диверсификовати“, оценио је Кацин, додајући да би у том случају било нужно обезбедити капацитете за снабдевање гасом с више страна.

ЕП је, у данас усвојеној резолуцији, оценио да „гасовод Јужни ток не треба градити и да треба да буду доступни других извори испорука“.

Посланици су, такође, указали на хитну потребу заједничке политике енергетске безбедности „ради смањења зависности ЕУ од руске нафте и гаса, укључујући диверсификацију испоруке енергената“.

Министарство: Не можемо да утичемо на разговоре Русије и ЕУ

Министарство енергетике, развоја и заштите животне средине и Влада Србије у претходних годину дана учинили су све да пројекат Јужни ток крене и поштујемо обавезе договорене са нашим руским партнерима, речено је Танјугу у том Министарству, које напомиње да Србија не може да утиче на разговоре између Русије и ЕУ о гасоводу Јужни ток.

На питање Танјуга о реализацији пројекта Јужни ток поводом данас усвојене резолуције Европског парламента (ЕП), који је позвао је власти ЕУ да, између осталог, прекину изградњу тог гасовода, у Министарству је речено да је Србија само једна од земаља која учествује у том пројекту и да је њен утицај на његову реализацију ограничен.

„Министарство енергетике, развоја и заштите животне средине и Влада Србије у претходних годину дана учинили су све да пројекат крене и поштујемо обавезе договорене са нашим руским партнерима. Извесно је да ће догађаји у Украјини утицати на динамику радова, али Србија нема на то утицај, као што не може ни да утиче на разговоре између Русије и ЕУ о Јужном току”, наводе у Министарству.

Србија, како напомињу, није земља која је богата налазиштима гаса, па енергетску безбедност у гасном сектору може да оствари само изградњом нових гасовода.

„Због тога инсистирамо да се, паралелно са Јужним током, гради и гасовод Ниш-Димитровград вредан око 60 милиона евра на којем радимо, а којим ће се Србија повезати са другим гасним пољем и повећати сигурност снабдевања гасом“, кажу у Министарству енергетике.

Европски парламент позвао је власти Европске уније да неодложно уведу санкције руским енергетским компанијама које раде на европском тржишту, прекину изградњу гасовода Јужни ток и ревидирају, а можда и ставе ван снаге, све споразуме са Русијом, јавила је руска агенција РИА Новости, позивајући се на данас усвојену резолуцију ЕП.

ЕП „сматра, да гасовод Јужни ток не треба градити и да треба да буду доступни других извори испорука“, наводи се у тексту документа.


Извор: Танјуг

Оставите коментар

Оставите коментар на И Кацин о „Јужном току“

* Обавезна поља