KacinБРИСЕЛ – Известилац Европског парламента за Србију Јелко Кацин позвао Београд и Приштину да отклоне преостале техничке проблеме у вези са локалним изборима на КиМ.

Те проблеме треба отклонити што пре како би се обезбедили одговарајући услови за одржавање локалних избора 3. новембра, на којима је кључно учешће Срба, истиче Кацин.

„Учешће српске заједнице на овим изборима је од кључног значаја и зато позивам обе стране да што пре отклоне преостале техничке проблеме како би обезбедили одговарајући оквир за одржавање избора“, оценио је Кацин.

Он је поводом јуче завршене 15. рунде дијалога између премијера Србије Ивице Дачића и косовског „премијера“ Хашима Тачија у Бриселу, позвао две стране да „у конструктивном духу“ наставе процес имплементације до сада постигнутих споразума, нарочито имајући у виду локалне изборе 3. новембра.

„Иако јучерашњи резултати нису резултирали у очекиваном договору, разговори се настављају у конструктивној радној атмосфери. Сваки корак ка компромису заслужује похвалу“, наводи Кацин.

Он додаје да би постизање договара о снабдевању електричном енергијом и телекомуникацијама било „важан корак ка пуној имплементацији бриселског споразума“, чиме ће, како наводи, процес нормализације односа Београда и Приштине, „ући у наредну фазу“.

„Наставак европских интеграција и привлачење страних инвестиција су уско повезани са динамиком нормализације односа Београда и Приштине“, каже Кацин.

„Мање драме, више рационалности и пуна посвећеност изградњи пријатељских односа су поруке које разумеју сви у Србији, на Косову, Западном Балкану, ЕУ и широј Европи“, сматра европски парламентарац.

Премијер Дачић је, после седмочасовних разговора с Тачијем, изјавио да 15. рунда није довела до спектакуларних резултата, али да је учињен корак напред у примени бриселског споразума.

Он је истакао да је највећи део разговора био је посвећен организацији локалних избора на Косову и поновио да је став Србије да је у интересу косовских Срба да на њима учествују.

Висока представница ЕУ Кетрин Ештон оценила је после састанка да су Дачић и Тачи исказали посвећеност успешном одржавању локалних избора на Косову и потврдили да ће наставити интензивне припреме за неометани изборни процес.

Следећи састанак најављен је за 8. септембар.


Извор: Б - 92

Оставите коментар

Оставите коментар на Кацин тражи отклањање проблема

* Обавезна поља