oliver ivanovicКОСОВСКА МИТРОВИЦА – Бивши државни секретар за Косовои Метохију Оливер Ивановић оценио је данас да су неоправдане тврдње косовских медија да дијалог у Бриселу губи смисао, јер тачке споразума од 19. априла још нису финализоване.

„Ако је неко очекивао да ће они на неколико састанка решити баш све, онда су потпуно нереални у тим очекивањима“, рекао је Ивановић.

Према његовим речима, многи у Бриселу покушавају да искористе моменат, и то не баш добронамерно према Србији, рачунајући да је она по сваку цену заинтересована за добијање датума за почетак преговора о уласку у ЕУ.

„То форсирање брзине заправо је покушај да се искористи ситуација у којој Србија жељно очекује датум, а да притом тај датум виси о концу због доброг или лошег расположења појединих чланица Европске уније које су међу тим земљама које форсирају брзину“, рекао је Ивановић агенцији Бета.

Он је додао да су питања енрегетике и имовине врло осетљиве ствари и да је нереално очекивати брза и лака решења.

Према његовим речима, Дачић је тражио продужење рока регистрације за новембарске локалне изборе, јер нису решене неке ствари чије би решавање помогло да одзив гласача буде већи.

„То је питање неутралности бирачког листића, јер ако бирачки листић и материјал садрже лого Републике Косово то ће код једног броја људи створити нелагодност да се на таквим списковима нађе и да користи такав гласачки листић“, рекао је Ивановић.

Он је казао да је основана примедба премијера Ивице Дацића да се регистрација одложи.

Ивановић је додао и да нови сусрет косовског и српског премијера у Бриселу може веома позитивно да утиче на резултат преговора, јер се између њих двојице развија врло специфична релација.

„Успех преговора може једнако да утиче и на једног и на другог, јер ту постоји трећи фактор – а то је међународна заједница, која пажљиво прати обојицу. Од њиховог позитивног мишљења у великој мери зависи позиција ове две стране у некаквим будућим политичким активностима“, рекао је Ивановић.

Он је оценио да се успоставља поверење између два преговарача и да је то основа за успех преговора.

Приштински медији: Дијалог губи смисао

Сусрет „косовског“ и српског премијера у Бриселу данас је главна тема приштинских медија, који оцењују да ти „састанци губе смисао“.

Лајм пише да је међу дипломатама у Бриселу у порасту фрустрација пошто је прошло много времена, а да тачке споразума од 19. априла нису финализоване. „Чак се поставља и питање има ли смисла организовати сусрете двојице премијера када се касни у остваривању тог споразума“, пише лист.

Дневник Трибуна пише како недостатак споразума доводи у опасност одржавање локалних избора 3. новембра.

„Недостатак споразума у Бриселу о гласачким листићима и гласачким списковима довео је у опасност одржавање избора 3. новембра. Двојица премијера се ни после седам сати разговора нису сагласили. Сагласност треба да постигну техничке групе“, пише тај дневник.

Дневник Косова сот пише како је диалог заустављен код гласачких спискова и истиче да је у саопштењу Европске уније највише речи било о локалним изборима.

Бота сот пише да се премијери Хашим Тачи и ивица Дачић не могу договорити ни о телекомуникацијама и енергетици.


Извор: Бета

Оставите коментар

Оставите коментар на Не решава се све у неколико сусрета

* Обавезна поља