dzon-keri02У ФИНИШУ борбе Београда и Приштине за сваки глас „против“, односно, „за“ пријем Косова у Унеско, амерички државни секретар Џон Кери послао је писмо подршке Хашиму Тачију за приступање Косова овој организацији УН.

Тај вашингтонски ветар у леђа Приштине стигао је само дан пре почетка заседања Извршног одбора Унеска и недељу дана уочи одлуке хоће ли се косовски захтев уврстити у дневни ред ИО. То, несумњиво, додатно отежава позицију Београда који користи све дипломатске канале не би ли већину од 58 чланица ИО придобио на своју страну.

– Косово је доказани партнер међународне заједнице у борби против насилног екстремизма и због тога је чланство Косова у Унеско важно, а САД као пријатељ и партнер Косова активно сарађује са другим савезницима да помогне Косову да приступи овој организацији – цитирали су косовски медији Керијево писмо.

И пре овог америчког потеза, процењивало се да су шансе Србије на заседању ИО Унеска минималне, јер у њему седе 32 државе које признају Косово, због чега је велика вероватноћа да Приштина током овог месеца добије препоруку за пријем у чланство. Уколико тако и буде, више маневарског простора Србија би имала на Генералној конференцији Унеска у новембру, на којој би захтев Приштине морало да подржи две трећине чланица које учествују у гласању. А, укупан број чланица је 195.

Према оцени Дарка Танасковића, нашег амбасадора при Унеску, Београд, ипак, није без шанси „да продуктивно оспори захетв Косова за пријем у Унеско на заседању Извршног савета“.

– Али, ако захтев буде препоручен Генералној конференцији, сигурно је да су те шансе на Конференцији веће, па и потпуно реалне – каже Танасковић за „Новости“.

Бивши амбасадор при УН Павле Јевремовић каже нам да отворено америчко лобирање не мора да значи да ће земље које су до овог тренутка биле неодлучне подићи руку за Приштину због става САД:

– Треба, међутим, имати у виду да већина држава које нису упознате са нашим приликама, сматрају да локалне администрације треба да воде рачуна о споменицима. Ако би Србија сада изашла као добитник, сасвим је извесно да ће ово питање остати у жижи и на наредном заседању Унеска.

Захтев за пријем Косова поднела је Албанија, а уз њен предлог стале су још 43 земље чланице ове организације.


Извор: Спутњик

Оставите коментар

Оставите коментар на Кери лобира за чланство Косова у УНЕСКО

* Обавезна поља