dragan-bujosevicПојам преумљивање никако не треба слободно тумачити. То би било тачно одређење онога што су Србима поручили: два амбасадора Немачке, те по један Велике Британије и САД у претходних четири године о „промени свести“. Најбоље је то описао дипломата из Берлина, који је рекао да Срби треба сваки пут када прођу поред порушене зграде Генералштаба да имају на памети како је то било за њихово добро.

Бомбардовали су нас да би нас спасили.

На послу преумљивања врло је агилна и државна телевизија. Од доласка Драгана Бујошевића на чело ове медијске куће, полако се мења и програмска оријентација. Последња инвестиција је емисија „Окружење“, која треба да Србима објасни зашто је добро учествовати у америчком пројекту „југосферизације“ земље. На мала врата се тако уводи нови политички дискурс у српско јавно мњење, а поруке идентичног садржаја ће временом постајати све агресивније и све чешће. Нема никакве сумње, популарни Бујке ће од РТС направити исто што је својевремено успео да направи од „Политике“.

Дакле, информативну кућу која ће служити за „тровање јавног мњења“ и елегантно пласирање политичких порука од стране Вашингтона и Лондона.

И то ће, наравно, бити плаћано из џепа пореских обвезника. Са тим је, заправо, већ почео. Само, овде није највећи проблем у Бујошевићу. Бујошевић само ради оно што је цео живот радио. Он нити зна, нити сме, нити може другачије.

Проблем је у Александру Вучићу.

Тешко је поверовати да Вучић није имао утицај на избор новог директора РТС-а. Када се меша и за мање битне ствари, тицала га се и ова.Александар Вучић нам дугује одговор: зашто је ово дозволио? И да ли је сагласан са тим да државна телевизија (какав црни јавни медијски сервис) буде коришћена за преумљивање Срба? Да ли Александар Вучић стоји иза Драгана Бујошевића? Јавност са тим мора бити упозната. РТС није „Политика“ и то би и Бујошевић и власт требало да препознају.

Са оваквим РТС-ом, јавност ће пре или касније почети да протестује. За то постоји једноставан начин: престаће људи да плаћају претплату. А Вучићу ће тада бити касно да се оглашава. Напад на Бујошевићев РТС биће и напад на њега. И од тог напада ће се тешко одбранити. Све има своје границе, па тако и безобразлук западних „спин-доктора“.

Док су за своје потребе користили приватне телевизије, које су за тако нешто и плаћали, према свему је постојао један однос. Ово је нешто сасвим друго. Да плаћамо да од нас праве будале-е то још дуго баш и неће моћи!


Извор: Фонд Стратешке Културе

Оставите коментар

Оставите коментар на Улога РТС-а у преумљењу Срба

* Обавезна поља