Vucich-i-Eston-1БЕОГРАД – Премијер Александар Вучић изјавио је да ће Србија бити прва у овом делу Европе која ће већ наредне године покренути разговоре о поглављима 23 и 24, која се односе на владавину права, као јасан знак да желимо да уредимо земљу, те да у томе очекујемо помоћ ЕУ, коју је шефица европске дипломатије Кетрин Ештон данас и обећала.

Он је на конференцији за новинаре након разговора са Ештон, рекао да је њен долазак првог дана након избора нове владе и то само у посеету Београду, а не целом региону, велика част и добар знак за нашу земљу, изразивши при томе поштовање земље према таквом поступку, али и према свему што је госпођа Ештон учинила за Србију.

Вучић је у том смислу навео да је Ештон једна од најзаслужнијих што је Србија на путу ка чланству у ЕУ и што је прихватила Бриселски споразум.

„Она је више од многих других у ЕУ желела да чује српске ставове и примедбе и српске потребе. И данас смо разговарали о важним темама, о наставку пута у ЕУ и наш састанак није никако био бирократски”, рекао је Вуцић и додао да ће Србија већ наредне године тражити отварање разговора о поглављима 23 и 24 која се тичу владавине права.

Ми желимо да уредимо нашу земљу, додао је премијер, да се на пресуде не чека 25 година, желимо да наши људи могу да знају да је правда достижна, да нам је уређен правни систем.

„То је и једна од важних ствари која ће допринети већим инвестицијама, јер оне долазе само тамо где су правни системи добро уређени. Очекујемо помоћ по том питању и у обуци наших људи, а Ештон је рекла да ћемо ту подршку добити”, поручио је премијер.

Он је рекао и да очекује да ће Србија најкасније у јуну да потпише споразум са Међународним монетарним фондом и додао да је са Светском банком у том смислу већ све договорено.

„Велики нас изазови чекају и Србија ће предузимати храбре потезе. Очекујемо најкасније да са ММФ у јуну потпишемо споразум, а са СБ је све већ договорено”, истакао је Вучић и поручио да је Србији потребна помоћ, али да ми нисмо „бедници којима је потребно да неко даје милостињу, већ подршку у процесу стварних реформи”.

Дијалог са Приштином ће се наставити, јер испред нас је много ствари које треба урадити, рекао је Вучић и закључио: Уверен сам да ће и Срби и Албанци разумети реалност”.

Вучић: Постоји шанса да 2020. уђемо у ЕУ

Премијер Србије Александар Вучић изјавио је данас да постоји шанса да до 2020. године Србија буде чланица ЕУ.

„По први пут кажем – мислим да постоји некаква шанса да 2020. постанемо пуноправни члан ЕУ”, рекао је Вучић на конференцији за новинаре после разговора са високом представницом ЕУ Кетрин Ештон и додао да ће се, без обзира ко тада буде био победник избора, највећи део посла у том смислу већ сада заврсити.

Он је навео да је сефици европске дипломатије поручио да ми то треба да урадимо због наше земље, унутрашњег стања, наших унутрашњих реформи, и да ћемо то урадити до 2018. године, а да даље то не зависи од нас и да има много дугих фактора, те констатовао да нам сада неке ствари иду а неке и не на руку.

Вучић је рекао да ће као премијер водити дијалог са Приштином, да ће у томе учествовати и први потпредседник Владе Србије Ивица Дачић, али и неки други, те да нема потребе да се кријемо иза било кога.

„Учествоваћу у свим важнијим разговорима”, рекао је Вучић.

eston u skupstini

Ештон: Не сумњам у Вучићеве капацитете

Висока представница ЕУ за спољну политику и безбедност Кетрин Ештон изразила је данас задовољство због посвећености владе Србије напретку ка чланству у ЕУ и оценила да ће пут Србије бити успешан и да неће дуго трајати.

Ештон је на конференцији за новинаре у Београду после разговора с премијером Александром Вучићем, а упитана да ли је реално да Србија затвори преговарачка поглавља до 2018, као што је премијер јуче најавио у експозеу, рекла да не сумња у Вучићеве капацитете.

„Да сам на вашем месту никад не бих сумњала у капацитете овог човека да обори рекорд када је реч о временским роковима”, рекла је она.

„Дивно је видети у Србији како се крећете ка чланству ка ЕУ и видети толико снажну посвећеност и одлучност не само чланова Владе, већ и свих с којима сам разговарала. То је гаранција да ће тај пут бити успешан и да неће дуго трајати”, рекла је Ештонова на заједничкој конференцији за новинаре у Београду после разговора с премијером Александром Вучићем.

Шефица европске дипломатије честитала је Вучићу и новој влади на именовању и изразила задовољство што је дошла у, како је рекла, посебну посету Србији.

Ештон је рекла да је с председником Србије Томиславом Николићем и Вучићем разговарала о веома важним питањима, углавном економске природе – о значају развоја привреде, о реформама које ће, како је упозорила, бити тешке, али које је нужно спровести ради бољег живота грађана и економске будућности.

„Надам се да ће једна од користи које будете имали у односима са ЕУ бити управо та порука инвеститорима да је добро да долазе, улажу и да је пословање у Србији добар потез”, рекла је она.

ЕУ је, према њеним речима, решена да у томе помогне Србији и да осигура „чврсту стазу економских реформи и просперитета”.

Ештонова је поздравила решеност премијера Вучића да у Србији владају ред, поредак и правна држава, као и да буде спроведена реформа образовања.

Подсећајући да је некада била министар образовања, Ештон је изразила уверење да не постоји ништа важније од улагања у младе људе, у њихове полазне основе за живот који их чека како би могли да граде будућност за себе и за своју земљу.

„Одушевљена сам што Србија чини прве кораке ка пуноправном чланству у ЕУ. Тај процес није нимало лак, што ће вам потврдити свака земља чланица ЕУ која га је прошла, али то је пут због којег сигурно нико ко је пошао њиме није зажалио”, рекла је она.

Бити део европске породице значи да су вам гарантовани мир и безбедност за вашу земљу, казала је Ештонова и додала да су мир, безбедност и економска стабилност три кључне речи које дају људима наду за мирну будућност.

Ештонова је изразила задовољство што ће с Вучићем и новом владом радити до краја свог мандата, који истиче крајем године, и поручила је да је уверена да ће се њени односи са србијом наставити и по завршетку тог мандата.

—————————————-

Николић: Признање независности КиМ за Србију неприхватљиво

БЕОГРАД – Председник Србије Томислав Николић поручио је данас да Србија жели да што пре буде део европске заједнице и да је спремна да се договори око свега када је реч о преговорима са ЕУ, али да је признање независности Косова и Метохије неприхватљиво.

Председник Србије такође је указао да се мора разговарати о новим околностима на Косову и Метохији, попут формирања такозваних одбрамбених снага Косова.

Он је рекао да јужна покрајина није ни од кога угрожена и да стога не види потребу да се прави било каква војска, саопштено је из Председништва Србије.

„Али ако ће се већ формирати некакве оружане снаге, српски народ мора добити реципроцитетно учешће, као што је учињено и са полицијом”, истакао је Николић.

Председник је, како је наведено у саопштењу, оштро протествовао због одлуке приштинских власти да се као услов за остваривање бирачког права на Косову и Метохији постави поседовање личних докумената које би издала приштинска администрација наводећи да је то за Србију неприхватљиво, јер би то априори значило признавање независности јужне покрајине.

Ештон је рекла да је што се тиче Косова задивљена спремношћу обе стране да седну за сто и направе компромис.

„Знам да није лако. Наставак дијалога је потребан, не само због договора, већ и због покретања различитих питања која имају велики значај за све грађане Косова”, истакла је Ештон.

Она је такође истакла да, ако постоје проблеми, они ће бити превазиђени на начин којим се избегава конфликт.

„Доста ствари зависи од политичке воље која је сада веома снажно против сукоба. Будућност је у сарадњи, а боља сарадња ће донети нова радна места и бољи живот грађана”, рекла је Ештон.

Истичући да је ЕУ најважнији партнер Србије и да су избори протекли у фер и демократској атмосфери, председник Николић је рекао да Владу Србије сада очекује реализација амбициозних планова, јер су претходне власти доносиле популарне мере, неутемељене на реалним приходима.

„Сада нас очекују тешке мере, које ће у одређеном периоду отежати живот грађана Србије, али су неопходне да би се Србија извукла из проблема. Нова влада ће морати много више да ради и на привлачењу нових инвестиција, не само у области инфраструктуре, већ и пољопривреде и енергетике”, рекао је Николић.

Он је поручио да би Србије желела да што пре буде у заједничкој европској кући.

„Уредили смо државу, боримо се против корупције, радимо на томе да грађани имају правну сигурност и заштиту. Сада, да бисмо запослили људе, потребне су нам инвестиције у производњу”, рекао је Николић.

Он је навео да је спреман да подели одговорност за све мере око којих се буде договорио са владом, ма колико оне буду непопуларне и болне у првом тренутку.

„Једино одговорни потези могу обезбедити бољу и сигурну будућност свих грађана Србије”, нагласио је Николић.

Председник Николић је нагласио да Европску унију „не замишља као Византијску империју у којој није било нација”.

„То је заједница нација којој значи слободно тржиште, индустријски развој, проток људи и капитала. За нас је то заједница која ће нам обезбедити трајни мир”, рекао је председник.

Ештон је истакла да нови премијер и Влада Србије имају снажан мандат и да што пре треба започети реформе уз обезбеђивање адекватне помоћи за рањиве социјалне групе.

„Инвестиције ће доћи, ми ћемо ускочити да помогнемо да се тешкоће превазиђу”, рекла је Ештон.

Отпочињање преговора са Европском унијом велики је успех за Србију и све чланице ЕУ подржавају њено стремљење ка пуноправном чланству, поручила је висока представница Уније.

Ештон: Нећемо притискати Србију да бира између ЕУ и Русије

БЕОГРАД– Европска унија неће притискати Србију да се опредељује између Уније и Русије, поручила је данас висока представница ЕУ за спољну политику и безбедност Кетрин Ештон.

„Ми не тражимо да будете против свог историјског, економског и сваког другог партнерства са Русијом. Будите сигурни да Србију видимо као део европске породице”, рекла је Ештон на састанку са председником Србије Томиславом Николићем, саопштено је из Председништва Србије.

Ештон: Србија пример осталима у региону

Висока представница ЕУ за спољну политику и безбедност Кетрин Ештон изјавила је данас да Србија може да буде пример осталима у региону и покаже шта се све може када се има право вођство.

„Верујем да ви можете да будете пример осталима у региону и да им покажете шта је све могуће остварити ако се вредно ради и ако имате право вођство, али наравно и доношењем неких тешких одлука”, рекла је Ештонова у обраћању посланицима на посебној седници у Скупштини Србије.

Она је упозорила да на путу ка пуноправном чланству Србије у ЕУ стоје многе препреке које треба превазићи, оценивши да је значајно то што све парламентарне странке деле исти циљ.

Српске посланике, како је истакла, очекују разматрања и расправе нових закона чији је обим „без преседана”, као и праћење адекватне примене тих закона.

Ештонова је рекла да је Србија одувек део Европе и да је отворила ново поглавље у односима са ЕУ.

„Нема бољег доказа успешног односа који смо заједнички градили последњих година него што су резултати које сте ви постигли у нормализацији односа с Приштином”, напоменула је она.

Ештонова је одала почаст Београду на „храбрости, политичкој зрелости и државничком приступу у односима с Приштином”, упркос многим тешким изазовима и тешким одлукама.

„Данас Србију свуда сви хвале због политичког вођства које сте показали у дијалогу јер сте постали инспирација другима у региону, а и шире”, поручила је Ештонова.

Шефица европске дипломатије назвала је Србију важним политичким партнером ЕУ и указала и на допринос Србије сарадњи и унапређењу односа са суседима, што је, како је истакла, од кључног знацаја за стабилност целог региона Западног Балкана.

Она је оценила да ће Србија имати и све већу улогу „у неговању инклузивних и делотворних веза у региону” и изразила наду да ће Београд помоћи и Босни и Херцеговини да се макне с „тренутне политичке мртве тачке”.

Србија, према њеним речима, има важну улогу као партнер ЕУ у промовисању заједничких вредности добросуседске политике, али и „партнер са све већим значајем у међународној арени”.

Подсећајући да ће Србија 2015. године преузети председавање ОЕБС-ом, Ештонова је истакла да је то јасан сигнал поверења међународне заједнице.

Ештонова је упозорила да је процес евроинтеграција веома захтеван и да Србију, на путу ка ЕУ, очекују нормализација односа с Приштином, успостављање владавине права и економске реформе.

„Дијалог с Приштином је већ доживео велики успех и свеобухватна нормализација односа је сада кључни елемент процеса приступања Србије, тако да ћемо наставити са овим дијалогом”, рекла је она.

Ештонова је казала и да напредак у области владавине права одређује брзину процеса придруживања.

Говорећи о економским изазовима, она је рекла да акценат треба ставити на економско управљање, развој конкурентности, економски раст и одрживи развој.

Привредне реформе ће, према њеним речима, помоћи Србији да оствари економске критеријуме за приступ ЕУ, отвори нова радна места и створи боље социјалне услове.


Извор: Танјуг

Оставите коментар

Оставите коментар на Кетрин Ештон у Београду

* Обавезна поља