denis-kif 3Британски амбасадор у Србији Денис Киф оценио је да је позив члановима Председништва БиХ да дођу у Београд показатељ посвећености Владе Србије помирењу.

Дипломата из Велике Британије је поручио да резолуција о Сребреници представља врсту комеморације и подршке жртвама на свим странама.

Он је, у интервјуу за Радио Слободна Европа, описао као „теорије завере“ критике у медијима против Велике Британије у којима је та земља проглашавана за историјског непријатеља српске државе, а које су интензивиране у току расправе о британском предлогу резолуције о Сребреници.

„Мислим да је заиста сада на Русији да објасни због чега су ставили вето на документ који је био и нека врста комеморације и подршке за жртве на свим странама, и који наглашава потребу да међународна заједница заједно ради на спречавању геноцида у будућности“, рекао је Киф.

Он је истакао да је британска политика према Србији била и остала конзистентна и указао да Велика Британија подржава политику реформи у Србији, усмерену ка пријему у Европску унију, као и позитивну улогу коју Србија игра у процесу помирења и бољих односа на Балкану.

„Због тога смо подржавали одлуку премијера Александра Вучића да присуствује комеморацији у Поточарима. Били смо шокирани нападом који су на њега спровели неки људи“, истакао је Киф.

Поводом медијских спекулација да је напад на премијера у Поточарима организовао један од пензионисаних агента британског МИ6, Киф је рекао да не жели да коментарише „сумануте теорије завере“.

Киф је одбацио и оцене да предлог резолуције о Сребреници није био довољно продискутован у Уједињеним нацијама пре него што је изнет на Савет безбедности и подвукао да је тај документ прошао процедуру која је у УН уобичајена.

Упитан да прокоментарише писмо које је председник Србије Томислав Николић упутио британској краљици Елизабети у којем ју је замолио да посвети пажњу резолуцији о Сребреници, амбасадор је одговорио да је председник слободан да пише писма и да ништа више не може да каже поводом тога.

Како је нагласио, добра вест је посета чланова Председништва БиХ Београду.

„Премијеров позив члановима Председништва БиХ је веома важан и показатељ је посвећености српске владе помирењу и бољим односима на Балкану“, подвукао је амбасадор.

Киф је, такође, рекао да Велика Британија подржава отварање првих поглавља у преговорима Србије са Европском унијом, како је истакао, на бази истинског напретка.

„Видимо оно што је урађено, још пуно тога треба да буде урађено и то није једноставно. Али подржавамо отварање поглавља за Србију чим она буде спремна“, закључио је британски амбасадор у интервјуу за РСЕ.


Извор: Танјуг

Оставите коментар

Оставите коментар на Кифово бојење стварности у „теорије завере“

* Обавезна поља