mekalisterИзвестилац Европског парламента за Србију Дејвид Мекалистер оценио је данас у Београду да је време да се отворе прва поглавља у приступним преговорима Србије и ЕУ, истакавши да је очигледно да ће прво поглавље бити 35, те да на крају процеса мора доћи до закључења правно обавезујућег споразума Београда и Приштине.

– Верујем да је дошло време да се отворе прва поглавља, и верујем да би прва поглавља требало да се отворе у овој години, а то би могла бити 35, 23, 24, и 32 – нагласио је он, додајући да одлуку доноси 28 земаља чланица ЕУ, и да Европска комисија даје само препоруку.

Он је, у разговору са медијима, објаснио да поглавља 23 и 24 морају, како је предвиђено, бити отворена у раном стадијуму, као и да ће бити затворена на крају.

У случају Србије, према његовим речима, због комплексних односа са Приштином поглавље 35 има важну улогу.

– Поглавље 32 тренутно може бити отворено, али је техничко, па нећемо моћи да отворимо само то поглавље да би почели званични процес отварања без параленог отварања већих поглавља, а то би могло бити поглавље 35 – објаснио је Мекалистер.

Он је подвукао да отварање поглавља 35 зависи од тога да ли је могуће направити финални, додатни напредак у проналажењу решења за Заједницу српских општина (ЗСО).

– Проналажење тог решење није само на Србији, већ и на Косову. Канцеларка Ангела Меркел рекла је да је време за компромис и ту поруку је упутила како Београду, тако и Приштини – нагласио је Мекалистер.

Он је истакао да је свих 35 поглавља веома важно, и да ће Србија морати да испуни све делове споразума са ЕУ, због чега је приступни процес веома дуг и тежак.

– Питање Косова је наравно од виталног значаја за ЕУ. Постоји резолуција Бундестага која захтева да поглавље 35 треба да се отвори веома рано, а то су тражиле и неке друге владе ЕУ. Није на мени да одлучим које поглавље ће прво бити отворено, али очигледно је да ће то бити поглавље 35 – нагласио је Мекалистер.

Он је рекао да свих шест земаља западног Балкана има јасну европску перспективу, али да свака мора бити одвојено посматрана, те да је приступни процес инструмент за јачање регионалне сарадње, помирења, и добросуседских односа.

– На крају ће бити корисно за читаву Европу и Западни Балкан ако дођемо до решења у односима Београда и Приштине – поручио је немачки политичар.

Он је казао да је свестан да је питање званичног признања Косова контроверзно питање у Србији.

– Приступни оквир каже да је на крају приступних преговора потребан правно обавезујући споразум који омогућава обема странама пуно испуњавање својих обавеза, на чему се ради. Можда пуно причамо о Косову јер поглавље 35 треба да буде отворено што пре – указао је Мекалистер.

Он је додао да су у прошлој рунди дијалога стране биле веома близу договора и да је сада на шефици европске дипломатије Федерики Могерини да позове две делегације на наставак дијалога.

Према његовим речима, најургентније питање у овом тренутку је решење за ЗСО, око којег обе стране имају обавезу да обаве свој посао, а не, како је у више наврата подвукао, само Србија.

– Време је за компромис и близу смо тога. На крају преговора у интересу Србије је да закључи правно обавезујући споразум са Косовом који ће бити у интересу обе стране – поновио је Мекалистер.

Он је изразио уверење да је Србија на путу ка ЕУ, додајући да је „воз из Београда је кренуо ка Бриселу, а колико брзо ће се кретати и када ће стићи зависиће углавном од саме Србије“.

– Србија је поносна европска нација и ако жели да приступи биће на добробит не само ваше земље већ и ЕУ да добије такву чланицу – уверен је Мекалистер.

Истовремено је подвукао да је приступање ЕУ као градјење куће, да почиње од главне одлуке, да захтева пуно планирања у процесу и да почиње од градње темеља, који је тежак процес, али да, када се упустите у тај процес схватате да доноси резултате.

– Морамо бити свесни чињенице да отварање поглавља представља тек почетну тачку за прави рад који предстоји Србије – закључио је Мекалистер.

Зид на граници Мађарске и Србије не може бити одрживо решење

БЕОГРАД – Известилац Европског парламента за Србију Дејвид Мекалистер истакао је данас да успостављање зида у средини Европе не доприноси добросуседским односима, те да он не може бити одрживо решење.

Он је, у разговору са новинарима, казао да је проблем имиграната велика одговорност за све у Европи, и да је то највећи изазов нашег доба, које ће нас преокупирати наредних година.

Мекалистер је нагласио да се то питање мора решавати у земљама порекла, и да је неопходно наћи солуцију за узроке у земљама, посебно централне Африке.

„Реке људи су у покрету и они стижу и у Србију, па ви морате да поделите тај терет”, казао је он и истакао да, међутим, те избеглице у Србију долазе преко неке друге земље, због чега је битно да преузимање одговорности почне од Турске, Грчке и Бугарске.

Мекалистер је изразио разумевање за забринутост Србије због зида у Мађарској, додајући да из ЕУ стално говоре о значају добросуседских односа, чему, како је нагласио, зид дефинитивно не доприноси.

Истовремено је поручио да свака земља има право да самостално управља својим границама и предузима мере за обезбеђивање међе, али да зид не може бити одрживо решење.

„Пошто долазим из Немачке верујем да је рушење зидова много боље него грађење нових”, нагласио је он, указујући да би заједничке патроле биле много боље решење.

Вучић направио историјске прекретнице

Известилац Европског парламента за Србију истакао је значај добросуседских односа у региону, додавши да није само на Србији да ради на њиховом унапређењу.

„Регионална сарадња и добросуседски односи чине суштински део процеса ка ЕУ. То је једини начин да се постигне мир, стабилност и просперитет у овом делу Европе“, објаснио је Дејвид Мекалистер у разговору са новинарима.

„Шесторка на западном Балкану ме подсећа на Заједницу угља и челика која је 52. основала ЕУ. Циљеви и идеали су били идентични, унапредити економски развој и донети мир и помирење“, казао је Мекалистер.

Он је, у том контексту, истакао улогу Србије, и конструктиван приступ владе премијера Александра Вучића, подсећајући на његове историјске посете Тирани и комеморацији у Сребреници.

Према његовим речима те посете су биле историјске прекретнице.

Комеморација у Поточарима требало би да буде место за промишљање, а не за насиље. Сви ми осуђујемо напад на Вучића и то је био напад на дух сећања и помирења“, истакао је Мекалистер.

Он је поздравио чињеницу да су премијер и остали нагласили да је рука Србије остала испружена босанском народу, чиме је доказано опредељење за помирење.

Мекалистер је констатовао да су обе земље видљиво посвећење помирењу и очувању добросуседских односа.

„Није само на Србији да гради добросуседске односе, већ и на другим земљама да дају свој допринос“, закључио је немачки политичар.

Србија мора да предузме одређене напоре да усклади своје спољнополитичке ставове са ставовима ЕУ

Известилац Европског парламента за Србију Дејвид Мекалистер изразио је разумевање према традиционално добрим односима које Србија има са Русијом.

Ипак, он је указао да Србија мора да предузме одређене напоре да усклади своје спољнополитичке ставове са ставовима ЕУ.

„Србија има посебне економске и културне односе са Русијом“, казао је Мекалистер који сматра да ће ‘Србија имати кључну улогу у успостављању добрих односа између ЕУ и Србије“.

Мекалистер је у разговору са новинарима у орагнизацији листа „Данас“ у Београду, подсетио да се Србија није сложила са рестриктивним мерама према Русији, које су усвојиле државе чланице ЕУ и нагласио да Србија мора да предузме одређене напоре да усклади своје спољнополитичке ставове са ЕУ.

Истовремено је констатовао да је Београд пожелео добродошлицу осбама које нису добродошле у ЕУ, те навео да Србија организује војне вежбе са руском војском, што, како је рекао, није добар сигнал.

Мекалистер је, даље, оценио да Србија као председавајућа ОЕБС-у може помоћи у решавању многих проблема и подржао је њене напоре у том циљу.

Он је истакао плодну сарадњу Србије са НАТО и охрабрио нашу земљу да продуби односе са тим савезом.


Извор: Танјуг

Оставите коментар

Оставите коментар на Мекалистер најавио српско признање Косова

* Обавезна поља