patrijarh-irinejБЕОГРАД – Његова светост патријарх српски Иринеј дао је данас благослов председнику Одбора за помоћ Србима на Космету Милораду Арлову да настави своје активности, поручивши да је Косово и Метохија икона српског народа и да је света дужност сваког Србина да се Космет сачува, а тамошњи Срби не осаме.

Арлов је рекао да му је патријарх Иринеј током разговора у Патријаршији пренео недвосмислену поруку да је света дужност сваког Србина да не заборави Космет и да се за њега бори.

Он је нагласио да ће Одбор наставити да помаже Србима на Космету и додао да грађани Републике Српске, без обзира на све проблеме које и сами имају, желе да помогну и имају осећај за сународника који због имена и вере страдају на Космету.

„Они живе у правом гетоу. Морају да чувају децу и жене. Са трактора скидају точкове да им преко ноћи не би били украдени и да би могли обрађивати земљу. Ми из Републике Српске то знамо и настојаћемо да им и даље пружамо помоћ“, рекао је Арлов новинарима из Републике Српске.

Он је подсетио да су чланови Одбора од проглашења самопроглашеног Космета 46 пута из Бањалуке одвезли хуманитарну помоћ на Космет и тако практично два пута обишли Земљину куглу.

Арлов је рекао да је током разговора са патријархом позвао Његову светост да присуствује освештању цркве Вазнесења Господњег у селу Бовић код Вргинмоста у Хрватској, чија обнова је у току.

„Ту цркву су спалиле усташе у мају 1941. године и никада није обновљена. Сада је градимо и волели бисмо да патријарх дође на њено освештање, да православна звона зазвоне и тако пошаљемо поруку српском народу да се могу вратити на земљу коју су намрли њихови дедови“, рекао је Арлов.

Он је подсетио да је ова богомоља у прошлости била молитвено стециште Срба из Загреба, Карловца и Сиска и нагласио да су ови простори током ратова у двадесетом веку остали без српског живља.


Извор: Срна

Оставите коментар

Оставите коментар на КиМ је икона српског народа

* Обавезна поља