li-kecijangПЕКИНГ — Кинески премијер Ли Кећијанг је изјавио да не жели да се изјашњава око тога да ли полуострво Крим припада Украјини или Русији.

Он је рекао и да његова влада поштује територијални интегритет и суверенитет Украјине.

„Кад је реч о Украјини, Кина је усвојила објективну и праведну позицију. Ми поштујемо независност, суверенитет и територијални интегритет Украјине и то сам недавно рекао украјинском председнику Петру Порошенку“, рекао је Ли на конференцији за штампу одржаној после годишњег Кинеског народног конгреса у Пекингу, а пренео је Ројтерс.

„Истовремено, украјинска криза је повећала сложеност геополитичке ситуације и негативно утицала на процес глобалног економског опоравка. Ми се и даље надамо да тај проблем може да се реши путем дијалога, преговора и консултација“, истакао је Ли.

„Кад је реч о Криму, ту има компликованих фактора који доприносе кризи. Такође се надамо да тај спор може да се реши на политички начин путем дијалога и да суседи могу мирно да живе једни поред других“, навео је кинески премијер.

Кина и Русија се слажу око многих међународних дипломатских питања, али је званични Пекинг пазио да не буде увучен у спор између Русије и Запада око Украјине, не желећи да тиме удаљи од себе свог кључног сарадника, Русију, наводи Ројтерс.

„Колико год болно то било, одлучни смо да те реформе спроведемо до краја“

Пекинг — Кинески премијер Ли Кећијанг је данас изразио одлучност да настави са применом реформи које имају за циљ смањење улоге државе у функционисању привреде.

Кина очекује да ће ово да подстакне економски раст, упркос томе што ће те мере бити болне.

„Ово не може да се пореди са сечењем ноктију, већ са одсецањем дела тела“, рекао је Ли на конференцији за штампу одржаној после годишњег Кинеског народног конгреса у Пекингу, а пренела је агенција АП.

„Међутим, колико год болно то било, одлучни смо да те реформе спроведемо до краја“, истакао је премијер Кине.

Ли је признао да су реформе наишле на отпор неких политички утицајних државних предузећа, које ће се суочити са оштријом конкуренцијом кад држава смањи ниво своје интервенције у привреди, као и одреених званичника који би могли да се суоче са падом свог статуса.

„Током примене реформи ће се неки појединци и предузећа осетити угроженима зато што држава смањује сопствену моћ. Ове реформе ће нам, међутим, помоћи да се изборимо са факторима који изазивају успорење привредног раста“, истакао је Ли и додао да ће реформе користити држави у целини.

Ли је током своје једине годишње конференције за штампу поновио обећање да ће приликом оснивања нових компанија држава имати мање захтева кад је реч о папирологији, додавши да је број приватних фирми удвостручен захваљујући већ спроведеним мерама за поједностављене регистрације нових предузећа.

Током 11-дневног заседања Конгреса, током којег владајућа Комунистичка партија представља нове реформе и изоси планове рада владе за наредних годину дана, снижена је прогноза раста кинеске привреде на седам са лањских 7,5 одсто и изнесена обећања о одржању нивоа запосленост, борби против корупције и смањењу загађења.


Извор: Танјуг

Оставите коментар

Оставите коментар на Кина и Русија се слажу око многих питања

* Обавезна поља