general-sunСИНГАПУР – Кинеске власти су данас критиковале „провокације“ Сједињених Америчких Држава и  истакле да се не плаше „проблема“ изазваних својим територијалним спором са суседима у Јужном кинеском мору.

„Проблем Јужног кинеског мора се превише интензивирао услед провокација одређених земаља и њихових себичних интереса“, изјавио је на безбедносном самиту у Сингапуру кинески адмирал Сун Ђангуо, пренела агенција АФП.

Амерички министар одбране Ештон Картер упозорио је јуче на истом самиту да ће Кина, уколико буде наставила са изградњом на острвцету у Јужном Кинеском мору, на које право полажу Филипини, изазвати реакцију САД и других земаља.

Поред тога, и амерички државни секретар Џон Кери, који се налази у званичној посети Монголији, данас је упозорио званични Пекинг да не успоставља зону за противваздушну одбрану у спорним водама Јужног кинеског мора, истакавши да би то био „провокативан и дестабилизујући чин“.

Спор око Јужног кинеског мора је ескалирао уочи пресуде Арбитражног суда у Хагу у случају тужбе Филипина против Кине по питању Скарбороског гребена, над којим је Кина, како тврди званична Манила, практично преузела контролу 2012. године. Пекинг је саопштио да неће прихватити пресуду, каква год она била.

Кинески адмирал је, јасно говорећи о Вашингтону, рекао да америчке патроле у Јужном кинеском мору представљају „показивање мишића“ и да се Кину тера да прихвати пресуду суда у Хагу.

„Кина се чврсто противи таквом понашању. Ми не правимо проблеме али се ни не плашимо проблема“, рекао је адмирал Сун, који предводи кинеску делегацију на форуму у Сингапуру.

Он се такође осврнуо на јучерашњу изјаву шефа Пентагона, који је рекао да Кина својим војним ширењем у спорним водама Јужног Кинеског мора ризикује да подигне „велики зид самоизолације“.

„Ми нисмо били изоловани у прошлости, нисмо изоловани сада, а нећемо то бити ни у будућности. Заправо, забринут сам што неки људи и земље и даље гледају Кину са хладноратовским предрасудама и менталитетом“, истакао је Сун.

„Они ће можда подићи зид у својим главама и тако на крају изоловати сами себе“, навео је кинески адмирал и додао да „ниједна земља нема право да саботира наш пут ка миру из својих себичних разлога.“


Извор: Танјуг

Оставите коментар

Оставите коментар на Кина критиковала „америчке провокације“

* Обавезна поља