valentina-matvijenkoРуско становништво у низу бивших совјетских република све више је под притисцима када је реч о језику и образовању. Русија не жели то мирно да посматра, изјавила је председница Савета Федерације Русије Валентина Матвијенко.

„Руски народ, руска култура постају предмет притисака и прогона. Може се навести мноштво примера кршења права Руса у иностранству у области језика, културе, образовања. Знамо шта се у тој сфери дешава у Летонији, у Естонији, у Украјини, у низу других држава“, рекла је Матвијенкова новинарима.

„Русија је подржавала и подржаваће своје сународнике у иностранству“, нагласила је Валентина Матвијенко.

Председница Савета Федерације је додала да Руси изван граница Русије, где год да живе, морају да имају могућност да одржавају везе са матицом, да уче руски језик и руску културу и да се осећају као Руси.

Матвијенкова је навела да низ држава намеће сукоб са Русијом, шири русофобију и покушава да „изолује своје грађане од велике руске културе“ под изговором да су Руси наводно нелојални земљи у којој бораве.

„Изван граница Русије веома је много Руса, посебно у Украјини, Белорусији, Молдавији, балтичким земљама… Нико и никада није наводио примере њихове нелојалности, заступања политичких и економских интереса Русије на штету интереса земље боравка“, рекла је Матвијенкова.


Извор: Спутњик

Оставите коментар

Оставите коментар на Ватвијенко о прогону руског становништва

* Обавезна поља