Тродневна званична посета специјалног изасланика председника Кине и секретара Централне комисије за политичке и правне послове Комунистичке партије Кине (КПК), Менга Ђијенџуа отпочела је састанком са његовим официјалним домаћином, потпредседником Владе Србије и Министром полиције, Небојшом Стефановићем.

Значај ове посете најбоље илуструје чињеница да господин Менг контролише све кинеске службе безбедности и ресоре силе, да предводи импресивну делегацију у којој се налазе заменик министра јавне безбедности, заменик министра државне безбдности, помоћник министра спољних послова и генерални секретар савета безбедности Кине, као и да председнику Вучићу, са којим ће се такође састати, носи специјалну поруку кинеског председника Си Ђинпинга.(1)

На крају састанка Стефановић и Менг су се обратили новинарима и истакли значај јачања Србије и Кине у домену безбедности и борбе против тероризма.

„Министарство унутрашњих послова продубиће и наставиће да јача односе са Министарством јавне безбедности НР Кине, што ће омогућити бољу размену информација о свимa онима који би могли да угрозе безбедност наших земаља, али и одлучно супростављање потенцијалном тероризму и екстремизму, као и свима онима који би помислили да наше земље могу да буду лака мета“(2),  рекао је Стефановић, док је високи кинески гост истакао:

„Пре свега, желим да пренесем пријатељски поздрав од председника НР Кине Си Ђинпинга братском и пријатељском народу Србије. Наш данашњи сусрет протекао је у пријатељској атмосфери и био је веома успешан. Постигли смо низ консензуса за више важних питања … У оквиру свеобухватног стратешког партнерства Кине и Србије, органи за спровођење закона ће и даље јачати међусобну сарадњу, како би нашим радом и трудом повећали безбедност својих грађана “.(3)

Из ових дипломатских речи, али и из састава кинеске делегације, прилично се јасно може разабрати да ће безбедносна сарадња Кине и Србије убудуће бити пуно интензивнија, али и да Београд може постати оперативни центар кинеских безбедносних служби за деловање на Балкану. Ово се свакако неће превише допасти Американцима, али боже мој, ни нама се много тога њиховог не допада. А ни Кинезима.

У вези с тим вреди истаћи да су Менг и Стефановић положили венце на спомен плочу, подигнуту у знак захвалности НР Кини и у знак сећања на погинуле кинеске држављане током бомбардовања 1999. године, као и да се Стефановић захвалио НР Кини на принципијелном ставу да не призна једнострано проглашену независност  Косова и Метохије. „Овај став потврђен је и данас и Република Србија искрено се захваљује овој великој земљи зато што подржава очувањe наше територијалне целовитости“(4), рекао је Стефановић.

Такође, тешко је не приметити да до ове посете долази у тренутку велике офанзиве америчке дипломатије на Балкан, која је углавном усмерена против ширења утицаја Русије на овим просторима.

Зашто Кинези не би искористили простор који им се отвара? Зашто Си и Путин не би одиграли још једну заједничку геостратешку симултанку? 

 

_____________________________________

 

  1. www.politika.rs/scc/clanak/388604/Stefanovic-i-Meng-o-jacanju-saradnje-u-oblasti-bezbednosti
  2. www.politika.rs/scc/clanak/388617/Sijev-izaslanik-i-kineski-bezbednjaci-kod-Stefanovica
  3. Исто
  4. Исто

Извор: Фонд Стратешке Културе

Оставите коментар

Оставите коментар на Кина на Балкану

* Обавезна поља