kina-zastava4803Кина је у четвртак објавила извештај о стању људских права у САД као одговор на годишњи извештај америчког Стејт департмента о глобалним људским правима у коме се показује прстом на Кину и неке друге земље. Кинески извештај објављен је истог дана када и амерички, преносе кинески медији.

Извештај под називом „Људска права, снимање САД у 2015.“ објавила је Канцеларија за информисање Државног савета Кине као одговор на „Извештај о пракси уживања људских права 2015“ издат од стране америчког Стејт департмента 13. априла, јавила је Синхуа.

Кина у свом извештају наводи да „САД коментаришу стање људских права у многим земљама, док ћуте о ужасном стању људских права у својој земљи и не показује никакву намеру да размисле о томе“, објавио је у петак Глобал тајмс.

„Будући да америчка влада одбија да држи огледало да би погледала себе, то мора да се уради уз помоћ других људи“, каже се у кинеском извештају. У извештају се наводи утицај новца на политику и приватну политику, што иде „од лошег ка горем“ у САД, где гласачи тешко могу да изразе своју праву вољу.

Бројке наведене у извештају показују да су грађанска права безобзирно кршена у САД у 2015. оружаним насиљем и прекомерном употребом силе од стране полиције. Било је укупно 51.675 инцидената оружаног насиља у САД у 2015. закључно са 28. децембром, у којима је било 13.136 мртвих и 26.493 рањених. Америчка полиција је прошле године убила 965 људи.

Kina-sad-pesnica

Никакав значајан напредак у погледу економских и социјалних права америчких грађана није направљен, наводи се у извештају. У 2015, више од 560.000 људи широм земље је без крова над главом, а још 33 милиона људи у САД су без здравственог осигурања.

Бројке показују да су САД наставиле да газе људска права у другим земљама, узрокујући велику цивилне жртве. Од августа 2014. до децембра 2015. године, САД су покренуле 3.965 ваздушних удара у Ираку и 2.823 у Сирији, изазивајући процењени број погинулих цивила између 1.695 и 2.239, наводи се у кинеском извештају.

Кина је у четвртак упозорила да САД користе питање људских права да се мешају у унутрашње послове Кине.

„Ми се снажно противимо извештају САД који игнорише чињенице и неодговорно коментарише и критикује поступке у Хонг Конгу… Хонг Конг послови спадају у потпуности у кинеске унутрашње послове и стране државе немају право да се мешају“, рекао је портпарол министарства иностраних послова Лу Канг на редовној конференцији за новинаре у четвртак. Он је рекао да свако са правим интересовањем за стање људских права у Кини не би порекао изванредна побољшања јер су реформе и отварање кинеског друштва почеле пре више од три деценије.

Као одговор на амерички извештај где се помиње и Хонг Конг, Лу Канг је рекао да кинески народ, укључујући и оне у Хонг Конгу, има најбољи увид у стање људских права у Хонг Конгу, као и на копну.


Извор: Балкан Магазин

Оставите коментар

Оставите коментар на Кина о људским правима у САД

* Обавезна поља