S-400-KROPМОСКВА – Кина је први купац најновијег руског система противваздушне одбране С-400, изјавио је генерални директор „Рособоронекспорта” Анатолиј Исајкин, који је истакао да је уговор о томе потписан у јесен прошле године у Пекингу. Систем С-400 нема премца у свету, истакао је у интервјуу за Спутњик консултант команданта Ракетних трупа стратешке намене генерал-пуковник у пензији Виктор Јесин.

Тај систем ће омогућити Кини да уништава сва савремена и перспективна средства ваздушно-космичког напада на удаљености до 400 километара, објаснио је Јесин и додао да су многе земље заинтересоване за С-400, али је Кина одавно тражила сагласност Русије да га купи. Ми смо се сложили да га продамо само Кини, узимајући у обзир ситуацију насталу на међународној сцени и интересе побољшања односа са том земљом, истакао је Исајкин.

Према његовим речима, од куповине руског комплекса С-400 корист имају обе земље. Нама одговара да продајемо војне производе, јер тако донекле везујемо Кину за себе. Она ће зависити од резервних делова и сервисирања. Даља експлоатација тих система зависиће од испорука резервних делова из Русије, појаснио је Исајкин.

Сваки корак ка модернизацији Оружаних снага Кине по правилу изазива нервозу и забринутост САД, али политиколог Владимир Јевсејев сматра да куповина најновијег руског система С-400 овог пута не би требало да проузрокује хистерију Вашингтона. Не мислим да ће САД на то бурно реаговати. Овде нема оне критичности која је раније постојала када се радило о Ирану, а коју је подгревао Израел, каже Јевсејев и додаје да је Израел планирао да бомбардује Иран, па је за њега било од кључне важности да ли ће Иран имати систем С-300. Сада, међутим, нико не планира да бомбардује Кину, казао је Јевсејев.

Он сматра да ће и реакција Токија на куповину система С-400 бити одговарајућа.

Кина већ поседује руски систем С-300, тако да се у суштини сада ради о усавршавању њеног потенцијала у тој области, каже Јевсејев, додајући да ће Јапан вероватно на то реаговати сасвим мирно, зато што се ипак не ради о могућности оружаног конфликта између Јапана и Кине.

Већу забринутост у Јапану изазива Ратна морнарица Кине. Када би Русија Кини испоручила крстареће ракете великог домета намењене дејствима на мору, Јапан би реаговао бурније него на испоруку оних система који за њега не представљају опасност, сматра Јевсејев.

Раније је саопштено да може бити речи о испорукама најмање шест дивизиона. У сваком дивизиону је осам мобилних лансирних платформи, смештених на четвороосовинским тегљачима. Притом, свака платформа има четири противавионске вођене ракете. У дивизион улази и командни пункт и радар који служи да лоцира циљ и наводи ракету, објаснио је Јевсејев.

Према његовим речима, с обзиром да Русија намерава да реализује споразум са Кином о систему С-400, уговор може да кошта скоро две милијарде долара, што је највећи посао у историји војно-техничке сарадње те две државе.


Извор: ФоНет

Оставите коментар

Оставите коментар на Кина први купац С-400

* Обавезна поља