crvena armija-becБЕЧ – На спомен обележју војницима Црвене армије у Бечу, поводом 70-те годишњице ослобађања тог града у Другом светском рату, данас су венце, поред осталих делегација, положили и предсетавници Амбасаде Србије у Аустрији.

Венце на споменик борцима Црвене армије, који су ослободили Беч, положили су дипломатски представници Белорусије, Казахстана, Киргијске Републике, Руске Федерације, Таџикистана, Туркменистана, Узбекистана и Јерменије.

У име Србије венац су положили отправник послова Горан Брадић и војни изасланик потпуковник Горан Јеремић.

Церемонији полагања венаца у знак сећања на ослободиоце Беча присуствовали су и изасланици председника Аустрије, аустријског канцелара, као и Генералштаба војске Аустрије.

За разлику од ранијих година, дипломатски представници Украјине и Азербејџана, због украјинског конфликтра нису учествовали на заједничкој церемонији, већ су одвојено, раније, положили венце на споменик војницима Црвене армије.

Иначе, амбасадор Украјине у Бечу Олександер Шерба обавестио је прошлог месеца руског колегу да његова земља ове године неће учествовати на заједничким манифестацијама сећања на ослобађање Беча и окончање Другог светског рата.

Амбасада Русије је претходно позвала украјинског представника на традиционално полагање венаца на бечко Централно гробље и на споменик војницима бившег СССР.

Шерба је у писму навео да амбасада Украјине, пошто јој је датум везан за „ослобађање Европе светиња, планира да полаже венце на спомен обележја, али то неће учинити са представницима Русије, све док је окупирана украјинска територија“.

„Надам се да ће уследити време да амбасадори Украјине и Русије поново могу да положе цвеће на гробове својих предака у Европи. Пут помирења и опраштања, међутим, биће дуг“, навео је Шерба у писму свом руском колеги Сергеју Нечајеву.

Од распада С С С Р представници држава раније заједничке земље традиционално су обележавале заједничким манифестацијама ослобађанеј Беча и крај Другог светског рата.

Полагању венаца, такође, нису били присутни представници западних земаља.


Извор: Танјуг

Оставите коментар

Оставите коментар на Венци на споменику војницима Црвене армије у Бечу

* Обавезна поља