rusija-kina 2СОЧИ –  Пекинг западне санкције против Русије сматра грешком – изјавио је потпредседник кинеске владе Ван Јан.

Он у Сочију присуствује заседању руско-кинеске комисије која припрема нови сусрет премијера две земље.

„Уверени смо да ће Русија показати одлучност и – упркос нестабилним спољним факторима – савладати садашње тешкоће. Кина и Русија треба да даље шире и јачају своје стратешко партнерство“ – нагласио је Ван, не кријући да у Сочију борави и због „нових заједничких стратешких пројеката“.

Ван је оценио да западне земље покушавају да у Хонгконгу подрже опозицију. У овом контексту подвукао:

„Русија и Кина треба да се још јаче међусобно подржавају и да се заједно супротстављју покушајима организовања обојених револуција. Наше две земље треба да се сконцентришу на своју стратешку сарадњу и да тако дају достојан одговор Западу“.

Истовремено се огласио и Чен Сиђин, шеф Банке Кине – једне од пет највећих кинеских државних банака – са позивом банкама све земље да заједнички раде против „монопола долара“. Прелазак на плаћања у јуанима и рубљама би, по његовој процени, био у интересу обе земље.

Потпредседник руске владе Дмитриј Рогозин у Сочију је открио да Москва и Пекинг формирају радну групу за сарадњу у области „производње двојне намене“ и „комитет за сарадњу у сфери сателитских и навигационих система“.

Рогозин је потврдио и да се преговара о заједничкој производњи великих путничких авиона.

Подршка Русији – у њеном сукобу са Западом – достигла је у Кини 66 одсто. Пре годину дана била је – 47 одсто.


Извор: Факти

Оставите коментар

Оставите коментар на Кина и Русија заједно против „обојених револуција“

* Обавезна поља