PUTIN,-avion2Први у историји званични инострани лет шефа Кремља одиграо се новембра 1943. године. Када су Стаљина питали којим од два припремљена авиона жели да путује на Техеранску конференцију – оним којим управља генерал-пуковник авијације Голованов или пуковник Грачов – генералисимус се определио за овог другог. „Генерал-пуковници ретко управљају авионима, летећемо са пуковником”, одлучио је Стаљин, и са Молотовом, Ворошиловом и Беријом укрцао се на амерички Ц-47.

Од тада је прошло више од седам деценија, и данас једино председници Русије и САД имају на располагању пунокрвни „Air Force One”, то јест авион који је посебно дизајниран, изграђен и коришћен само за потребе шефа државе. У случају Владимира Путина, чији се долазак у српску престоницу очекује у четвртак, 16. октобра, реч је о „иљушину” ИЛ-96-300ПУ(М1). Два слова у његовом називу, ПУ, значе „командни пункт”, јер председник РФ у овом авиону не само што може дуго и комфорно да борави, већ и да обавља све државничке послове као да се налази у Кремљу, укључујући и команду над оружаним и стратешким снагама РФ. Ознака М1 указује да је реч о модернизованој и унапређеној верзији, у односу на председничке авионе изграђене деведесетих година, на којима је летео Борис Јељцин.

Државна ваздухопловна флота тренутно се састоји од 38 авиона и 19 хеликоптера и на располагању је највишим руским функционерима, пре свега члановима владе. За председника лично на располагању су два Ил-96-300ПУ(М1), а постоје још два слична, изграђена 1995. по наруџбини Јељцина. Други, модернији пар „иљушина”, направљен је специјално за Путина, под надзором и по технологији британске компаније „Дајмонајт еркрафт фурнишингс”. Укупно, лична флота председника Русије има 24 ваздухоплова, то јест 13 авиона и 11 хеликоптера.


Украшен златом: „иљушин” Владмира Путина

Целокупан посао бриге о државној флоти поверен је предузећу Специјални летачки одред „Русија”, под непосредном управом кабинета председника РФ. Авио-база ове компаније налази се на московском аеродрому „Внуково”. У свом саставу „Русија” нема транспортне авионе, па се за превоз председничких аутомобила и осталог терета користе авиони 224. летачког одреда, могло би се рећи ћерке-фирме Министарства одбране РФ.

Председнички „иљушин” израђен је у укупно четири примерка у последње две деценије и они се међусобно готово не разликују, када је реч о техничким параметрима. Сви имају уграђене системе за повећани домет, као и опрему за командовање оружаним снагама у условима нуклеарног рата. Конкретно, то значи да председник може да има пуну контролу над атомским „штитом и мачем”, чак и ако су сва остала командна места уништена.


Издржава мањи нуклеарни удар: председничка лимузина

У авиону постоје три бара, соба за одмор са два кревета, радни кабинет од 10 квадратних метара, купатило са туш кабином. Делови унутрашњости су урађени од злата и драгог камења. Оквирна цена једног авиона је око 150 милиона евра, а до краја следеће године планирана је испорука још једног, петог председниковог ваздухоплова. Авион је опремљен тако да може да повезе не само председника, већ и читаву владу, где ће они имати услове за састанке и рад.

Одвојеним авионом, на одредиште председника пребацује се његов специјални аутомобил „мерцедес С600 пулман гард”. Наравно, није реч о једном аутомобилу, већ Путин има на располагању неколико идентичних, са највишим степеном заштите. Према речима упућених, ово возило може да издржи и мањи нуклеарни удар. Путинов „мерцедес” и пратећа возила увек стижу на аеродром пре његовог власника. Такође, иако споља изгледају исто, Путин користи различита возила у Москви и у иностранству.

У његовој пратњи приликом посета иностранству је обично између 20 и 30 аутомобила и 10 мотоцикала. Чак и ако улице нису затворене за саобраћај, као приликом његове летошње посете Бечу, председничка колона се из безбедносних разлога никада ни на тренутак не зауставља, без обзира на то да ли је на семафору црвено светло. У Путиновој колони су увек најмање још два или три „мерцедеса”, један путнички, то јест џип и један комби, у коме су припадници његовог најужег обезбеђења и они тесно окружују председничку лимузину. Према наводима руских медија, у пратњи се готово увек налази и возило медицинске помоћи, али се оно споља не разликује од осталих.


Извор: Политика

Оставите коментар

Оставите коментар на Путинова летећа флота

* Обавезна поља