Li MančangБЕОГРАД – Кинески амбасадор Ли Манчанг изјавио је да је Србија међу 16 земаља средње и источне Европе на првом месту по кинеским улагањима и најавио да ће „бити већих инвестиција“.

– Највише радимо у Србији. Србија је далеко изнад другопласираног. Мислим на инвестиције и пројекте, на њихову вредност. Термоелектрана ‘Костолац’, мост (Земун-Борча), аутопут, то су све повољни кредити – рекао је он.

Манчанг је истакао да неколико кинеских компанија прави планове и да је ушло у суштинске разговоре са српском владом и компанијама.

– Очекујемо и нову врсту сарадње, да кинеске компаније директно финансирају и улажу, да овде праве слободну царинску или индустријску зону. Већ су две групе наших људи долазиле овде на студијско путовање –  рекао је амбасадор Кине у Србији.

Манчанг је рекао да ће на Самиту Кине са земљама средње и источне Европе, који ће бити одржан у Београду у децембру, кинеска делегација „бити огромна“.

Кина – ЕУ намеће своје вредности Србији

Европска унија покушава да наметне своје вредности Србији, изјавио је данас Џоу Ли, заменик министра међународног одсека Централног комитета Комунистичке партије Кине, алудирајући на захтеве из ЕУ да Србија уведе санкције Русији.

– Колико ја знам, приступање ЕУ је приоритетни циљ Србије. Користећи то, ЕУ настоји на наметне своје вредности Србији, постављајући уводјење санкција Русији као услов за улазак у Унију – истиче Џоу, а преноси агенција Тас.

– Тај избор је проблем с којим су суочени српска влада, владајућа странка и опозиција – констатује Џоу.

Он напомиње да Кина свако увођење санкција у међународним односима сматра контрапродуктивним.

Комесар за проширење ЕУ Јоханес Хан је претходно изјавио како Србија треба да своју спољну политику доведе у склад с политиком ЕУ, укључујући ту и уводјење економских санкција Русији.


Извор: Танјуг, Бета

Оставите коментар

Оставите коментар на Кина и Србија

* Обавезна поља