Русија - МоскваБЕОГРАД — Руски медији, након посете Јоханеса Хана Србији, сагласни су у закључку да је Европска комисија поставила ултиматум Србији да уведе санкције Русији.

Руски државни лист Росијска газета пише да је захтев ЕУ да се Србија прикључи санкцијама Русији „случај без преседана“, и поставља питање да ли Србија може и даље да се супротставља све већем притиску Брисела.

Лист цитира изјаву премијера Србије Александра Вучића да Србија „нема три или две политике“ и да „спроводи политику у интересу својих грађана“.

„Захтев европског комесара Јоханеса Хана је веома оштар, и ако Влада у Београду крене тим путем, отвориће пут за нестајање Србије. Вероватност да ће се то догодити постоји“, рекла је листу Ана Филимонова из Центра за изучавање савремене балканске кризе.

По њеним речима, садашња влада се већ, у суштини сложила са самосталношћу Косова и не треба искључити да ће се у будућности прикључити санкцијама против Русије.

„Српски народ жели да остане са Русијом, али нема инструменте за утицај на власт. У парламенту Србије нема ниједне опозиционе партије која је против зближавања са ЕУ“, рекла је Филимонова.

По њеним речима, постоји предност сарадње с Русијом, јер је председник Русије Владимир Путин обећао 10 милијарди долара инвестиција у Србију, кроз Србију треба да прође Јужни ток, док од „ЕУ Срби не могу да очекују ништа добро“.

Росијска газета наводи и мишљење аналитичара Ђорђа Вукадиновћа да не сматра да постоји неопходност да Србија предузме кардиналне одлуке у корист ЕУ.

Лист цитира и аналитичара Душана Јањића који каже да не треба очекивати да ће Србија сада увести санкције Русији и да руководство Србије може да издржи притисак до марта наредне године.

„У случају да до тог времена Русија и ЕУ не нађу узајамно прихватљиво решење за излаз из садашње ситуације, Београд ће бити принуђен да заоштри свој однос према Москви у корист Брисела“, рекао је Јањић руском владином листу.

Дневник Комерсант пише да је Европска комисија фактички Србији поставила ултиматум, а да су у Београду јуче обећали да ће се координација спољне политике с Бриселом одвијати постепено.

Лист наводи да српски експерти прогнозирају да ће уколико се до пролећа односи ЕУ и Москве не поправе, Београд морати да се прикључи санкцијама „како би добио пакет западне финансијске помоћи“.

Душан Јањић је Комерсанту рекао да је Београд „добио први жути картон од ЕУ“, и да је први пут Београду јасно речено да је две трећине трговинског обрта Србије повезано са ЕУ, који може да затвори те канале.

„Садашња ситуација у Србији је слична оној која је била у Украјини. Изјаве Хана су само део ‘пакета’. Други део ће уследити од Међународног монетарног фонда који ће ојачати своје захтеве Београду, подржавајући тиме позицију ЕУ“, рекао је он.

Јањић је Комерсанту такође казао да уколико до марта Москва и Брисел не поправе односе, „српско руководство ће се невољно, под притиском, ипак прикључити санкцијама“.

„Наша главна слабост је неизбалансирани буџет. Не подржавши позицију ЕУ, Србија неће добити западну финансијску помоћ“, казао је Јањић листу.

Подсетимо, премијер Вучић, у разговору с комесаром ЕУ Јоханесом Ханом, поновио је став Србије о односу према украјинској кризи и Русији, истичући да Србија неће уводити санкције Русији.

И председник Томислав Николић рекао је да Србија „у овом тренутку неће уводити санкције Русији“, али и да чланство у ЕУ подразумева заједничку спољну политику.

Србија Русији неће уводити ни најблаже санкције, рекао је за Данас Ивица Дачић, министар спољних послова и потврдио председникове и премијерове речи..


Извор: Бета

Оставите коментар

Оставите коментар на Руски медији о ултиматуму ЕУ Србији

* Обавезна поља