kina-peking-tjenamenПЕКИНГ – Кина је данас уложила формални протест САД-у, пошто је Бела кућа позвала Пекинг на одговорност због крвавог гушења протеста на Тјенанмену 1989. године, јавио је британски ББЦ.

Портпарол кинеског Министарства иностраних послова Хонг Леј рекао је да је „дубоко незадовољан и да је уложио озбиљну представку“ САД-у.

Мада је кинеска влада привела многе како не би дошло до организованог обележавања 25-тогодишњице дешавања на Тјенанмену, многе стране владе позвале су Пекинг да „искористите годишњицу за преиспитивање свог става према људским правима“.

„Позивамо кинеске власти на одговорност за оне који су убијени, притворени или нестали у вези са догађајима везаним 4. јун 1989.“, наводи се у саопштењу Беле куће, подсећа ББЦ.

„Саопштење САД-а о том инциденту показује потпуно непоштовање чињеница“, навео је Хонг на редовној конференцији за новинаре.

Међутим, кинеска државна новинска агенција Синхуа објавила је касније да је Хонг изјавио да је Кина „јако незадовољна и чврсто се противи“ званичном ставу САД-а (саопштењу Беле куће).

„Ми смо уложили озбиљну представку америчкој страни“, рекао је Хонг мада ББЦ наводи да је „остало нејасно какву врсту представке“ је уложио Хонг.

С друге стране Америчка амбасада у Пекингу није била доступна за коментар, наводи ББЦ.

Због тероризма ухапшена 81 особа

Пекинг — Кинеске власти су на западу земље у региону Синђијанг ухапсиле 81 особу због оптужби за тероризам и друга кривична дела, јавили су данас кинески медији.

Држана телевизија ЧТВ известила је да су пресуде, медју којима је девет смртних, изречене у шест разлицитих судова, пренео је АП.

Кинески медији су јутрос јавили да је у Синђијангу ухапшно 29 особа, за које се сумња да су терористи.

Осумњиченима, који су ухапшени у главном граду Синђијанага Урумћи, прете оптужнице за „подстицање сепаратизма“ и „нарушавање реда на јавним местима“, јавио је кинески државни радио Синђијанг нет, пренео је АФП.

Током претходне године Синђијанг, где живи ујгурска мањина, био је поприште насилних сукоба, за које Пекинг тврди да су их организовале терористичке групе које желе независност тог региона од Кине.

Пекинг је прошлог месеца одлучио да покрене једногодишњу кампању против тероризма, након чега је у Урумћију убијено 39 особа у самоубилачком нападу.

Власти у Синђијангу су прошле недеље осудили 55 особа због различитих кривичних дела, укључујући оптужбе за тероризам.


Извор: Танјуг

Оставите коментар

Оставите коментар на Кина уложила протест САД због Тјенанмена

* Обавезна поља