G7-logoБРИСЕЛ – Вође Групе 7 најразвијенијих земаља су рано јутрос у Бриселу изразили подршку „украјинској влади и народу с обзиром на неприхватљиво уплитање Русије у суверене ствари Украјине”, и запретили Москви „јачањем циљаних санкција, ако би то догађаји захтевали”.

У заједничком саопштењу челника САД, Немачке, Француске, Велике Британије, Италије, Канаде и Јапана, украјинске власти су охрабрене да „одрже одмерен приступ у операцијама враћања закона и реда” и да „наставе национални дијалог у којем ће сви бити заступљени”.

„Ми јединствено осуђујемо то што Руска Федерација наставља да крши суверенитет и територијални интегритет Украјине”, саопштили су Барак Обама, Ангела Меркел, Франсоа Оланд, Дејвид Камерон, Матео Ренци, Стивен Харпер и Шинзо Абе.

Они су навели да су „руска илегална анексија Крима и акције дестабилизовања источне Украјине неприхватљиви” и представљају „кршење темељних начела међународног закона, па морају бити разлог бриге свих земаља”.

Вође Г7 су затражиле да Русија призна резултате председничких избора у Украјини, „потпуно повуче трупе са границе са Украјином, и изврши утицај на наоружане сепаратисте да положе оружје и одустану од насиља”.

Такође су позвали Русију да „испуни обавезе дате у саопштењу на Женевској конференцији и сарађује с владом Украјине у примени њених планова за поспешење мира, јединства и реформи”.

Лидери седам водећих држава света су „охрабрили украјински парламент и владу да наставе уставну реформу с циљем да се створи основа за продубљивање демократије и омогући остваривање права и тежњи целог народа у свим деловима Украјине”.

Они су поздравили решеност Међународног монетарног фонда да припреми програм економске помоћи Украјини од 17 милијарди долара, што ће омогућити и додатну подршку, укључујући још 18 милијарди долара које су обећале земље Групе 7.

У заједничком саопштењу Групе 7 „снажно се осуђује брутални режим (Башира ел) Асада” у Сирији и „осуђује су срамни председнички избори од 3. јуна”, уз поруку да „за Асада нема будућности у Сирији”.

Обама, Ангела Меркел, Оланд, Камерон, Ренци, Харпер и Абе су подржали „Коминике из Женеве у којем се позива на стварање прелазног тела власти с пуним извршним овлашћењима, утаначеног договором и заснованог на виђењу Сирије као уједињене и демократске”.

Они су такође „изразили озбиљну забринутост због насиља у Либији” и позвали међународну заједницу да заједно са УН помогну стабилизацији те земље.

У заједничком документу Г7 потврђена је спремност за дипломатско решење иранског нуклеарног питања, осуђена је Северна Кореја због даљег развоја нуклеарних програма и балистичких ракета, а подржани су напори САД за решење блискоисточног проблема стварањем две државе, израелске и палестинске.

Пружена је и подршка „влади Авганистана у јачању институција власти, сузбијању корупције, борби против тероризма, снажењу економског раста и уклањању наркотика”, а подржан је и процес помирења у тој земљи.

Вође седам моћних светских земаља су потврдили решеност за сузбијање гусарења на морима, а изразили су „дубоку забринутост због затегнутости у Источном и Јужном кинеском мору”.

Они су нагласили да се „противе сваком једностраном покушају било које стране да своје територијалне или поморске тежње наметне застрашивањем, изнуђивањем или силом”, већ да се спорови решавају у складу с међународним правом.


Извор: Танјуг

Оставите коментар

Оставите коментар на Г-7 осуђује Русију и прети новим санкцијама

* Обавезна поља