kirbi-01foto-fonetdragan-antoni_fБЕОГРАД – Амерички амбасадор Мајкл Кирби рекао је данас да верује да је одлазак премијера Србије Александра Вучића у Поточаре поводом 20. годишњице од злочина у Сребреници још увек могућ.

„Премијер је и сам рекао на конференцији за штампу да је то могуће,” навео је Кирби у интервјуу Танјугу.

Замољен да прокоментарише одлуку швајцарских власти о изручењу Насера Орића БиХ уместо Србији, он је рекао да претпоставља да је Швајцарска правилно применила своје законе.

„Не пратим швајцарске законе, али претпостављам да је Швајцарска примењивала свој закон како треба”, рекао је амбасадор.

Кад је реч о предлогу британске резолуције Савету безбедности УН и њеном евентуалном утицају на процес помирења у региону, Кирби сматра да аспекат помирења треба да буде обухваћен текстом.

„Мислим да уколико буде резолуције која ће говорити о геноциду треба такође да се усредсредимо на помирење. Говорио сам овде о суочавању са прошлосћу, али и гледању ка будућности а то се управо односи на помирење. Људи не треба да забораве да се тамо догодило оно што је Хашки трибунал назвао геноцидом. Али потом треба да се усредсреде на то како Срби и Бошњаци могу да живе заједно,„ рекао је Кирби.

На питање да ли ће Вашингтон инсистирати да то буде укључено у резолуцију, амбасадор је рекао да су други радили нацрт резолуције, и да верује да су и они свесни да постоји интерес да то буде унето али да нема ближе детаље.

Амерички амбасдор је оценио да су у овом тренутку односи САД и Србије прилично добри.

Он је подсетио да се премијер Вучић током посете Вашингтону сусрео са са саветницом за националну безбедност Сузан Рајс, да је Србију недавно посетио директор ФБИ и најавио да ће у првој половини јула у Србију доћи и помоћница државног секретара Викторија Нуланд са званичницима из министарства одбране.

„То је оно што пријатељи раде, често се састају и разговарају”, рекао је Кирби.

Амбасадор, како је рекао, стално разговара са људима из српске владе и верује да их они виде као конструктивног партнера као што и „ми мислимо да је Србија конструктиван партнер”.

Када је реч о досадашњем учинку владе, амерички амбасадор је оценио да Београд конструктивно сарађује са суседима и настоји да испуни оно што је обећала.

Кирби, како каже, види напредак у односима у региону са Мађарском, Босном и Херцеговином.

У дијалогу са Приштином је постигнут велики напредак, постоји сарадња у неким стварима, промењени су односи са Албанијом, напоменуо је он.

„Влада испуњава део од онога што је обећала, сви знамо да је лакше обећати него учинити, али много се ради,” рекао је Кирби.

Оврћући се на питање миграната, он је рекао да је против мађарске идеје о подизању ограде:

„Проблем са мигрантима је проблем читаве Европе и нисам сигуран да је подизање ограде између земаља међу којима није постојала ограда начин да се то решава. Као што сам рекао ми имамо искуство у подизању ограде, која није спречила све да дођу. Можда има практичнихих начина да се то реши и видм да се о томе разговара. Али то ће бити европско решење које ће укључити и Србију,” , рекао је Кирби.

vucic-kirbi1-790x596

На питање коју алтернативу САД, које се противе руском енергетском утицају у региону, могу да дају када је реч о снабдевању Србије енергентима, Кирби је истакао да је енергетска диверсификација не само у снабдевању већ и у врстама енергената и њиховом добијању потребна не само Србији него и читавој Европи.

„Ми имамо пословицу, не држите сва јаја у једној корпи,„ рекао је он.

Постоји рецимо потенцијал за снабевање гасом из Азербејџана, казао је амбасдор и подсетио да су председник Србије Томислав Николић и премијер Вучић у скорије време два пута били у Бакуу.

Ту је затим и идеја да се течни гас допрема са терминала за течни гас на оствру Крк, и управо је то нешто где САД могу да помогну.

Европљани су, како је рекао донели стратешку одлуку о допремању течног гаса са Крка, али Србија нема гасовод којим би се допремао.

„Можете да изградите везе – један крак до Бугарске, ту можемо много да помогнемо јер имамо добре везе са вашим суседима и разговармо са њима,„ рекао је Кирби.

Амбасдор је најавио да ће његова претходница амбасдорка Мери Ворлик, која је сада особа број два у енергетском одељењу Стејт дипатрмента у јулу допутовати у Србију како би са владом разговарала о енергетским питањима.

Према његовим речима, Србија треба да посвети пажњу и обновљивим изворима енергије, будући да европска директива „20-20-20” налаже да 20 одсто енергије треба да долази из обновљивих извора.

„Значи потребна је диверсификација не само извора већ и начина на који се добија енергија, струја, то треба истражити,„ закључио је амбасадор.

Енергетска ситуација у САД се знатно променила са фракционисањем, напоменуо је он.

„Ми сада имамо пуно природног гаса који је много јефтинији, а и ви већ имате природни гас. Треба проучити све алтернативе, да ли је могуће добити чистију енергију од угља, шта је са водом, ветром. Није све у природном гасу, или у гасу из Русије већ треба тежити диверсификацији,„ закључио је амбасдор.

Амерички инвеститори рецимо заинтересовани за енергију ветра, а Италијани за хидроенергију, напоменуо је Кирби.


Извор: Танјуг

Оставите коментар

Оставите коментар на Кирбијев тихи налог – Могућ је одлазак Вучића у Сребреницу

* Обавезна поља