kisindzerНекадашњи амерички државни секретар Хенри Кисинџер залаже се за конструктиван прилаз Запада у односима са Русијом у вези са ситуацијом у Украјини и подсећа на кључну улогу у одржавању равнотеже снага у свету, пише британски „Индипендент“.

„Од 17. до средине 20. века Русија се показала кључном у одржавању равнотеже снага у свету – осујећујући експанзионистичке снове шведског краља Карла XII, Наполеона и Хитлера“, навео је тај лист у тексту посвећеном објављивању Кисинџерове нове књиге „Светски поредак“, преноси Танјуг.

Шеф америчке дипломатије од 1973. до 1977. године код председника Ричарда Никсона и Џералда Форда и помоћник америчког председника за националну безбедност између 1969. и 1975, рекао је поводом Украјине да се не слаже са руским председником Владимиром Путином.

„Међутим, зашто неко, негде на том путу није предложио решење које би одговарало на забринутости обе стране у контексту независности Украјине“, упитао је Кисинџер (91), додајући да „када је Европа рекла Украјини да мора да изабере између Европе и Русије у трговинским преговорима, можда би велики напредак био начињен да је неко рекао супротно, да је рекао ‘хајде да то учинимо заједно'“.

„Лако је демонизовати Путина. Наравно, он није лак, али сретали смо ту врсту руских вођа раније – и он није Хитлер. Не треба разговарати таквим језиком о једном руском лидеру“, нагласио је Кисинџер.

Према његовим речима, питање је како да Запад конципира дугорочне односе са Русијом у тренутку „када се Азија трансформише, а ислам је у непрестаним превирањима“.

Кисинџер је био један од иницијатора политике попуштања напетости између САД и бившег СССР-а, 1973. године добио је Нобелову награду за мир због улоге у постизању Париског споразума који је поставио основе за окончање рата у Вијетнаму.

Кисинџер је један део поглавља о развоју система спољнополитичких односа у Европи у новој књизи посветио Русији, под називом „Руска загонетка“.


Извор: Р Т С

Оставите коментар

Оставите коментар на Кисинџер против демонизације Путина

* Обавезна поља