Dveri protest protiv parade 2014Неколико хиљада присталица покрета Двери окупио се вечерас на Тргу Републике у Београду на протесту против одржавања Параде поноса, најављене за недељу. Њима се придружило око 200 навијача ФК Партизан.

Протест је почео химном „Боже правде“.

Члан старешинства покрета Владан Глишић рекао је окупљенима да овај скуп није „протест против педера на улицама, већ против педера у фотељама“, које је позвао да помогну поплављенима уместо што плаћају геј параду.

„Дошли смо да покажемо да се не плашимо. Добили смо пажњу Бироа за координацију рада служби безбедности. Они треба да виде да ли нас има довољно“, рекао је Глишић обраћајући се државним органима.

Глишић је, пре приказивања забрањеног руског филма „Содом“, рекао да ће тај филм рећи све на шта је Покрет упозоравао раније.

Окупљени на протесту су узвикивали „Педери неће шетати“.

Пре почетка протеста, вођа покрета Бошко Обрадовић је рекао да ће уколико Биро за координацију рада безбедносних служби одобри параду, „уследити низ оштрих акција“.

„Овде смо се окупили да промишемо вољу већине, да се геј парада не одржи, ово чак није више питање параде већ породичне Србије. Не дозволимо да привилегована мањина утиче на живот и вољу већине. Да ли је могуће да власт намеће вољу гејева а не слуша вољу народа и патријарха?“, рекао је Обрадовић.

Он је рекао да је скуп упозорење држави и најавио да се неће разићи са улица док год та парада не буде отказана.

Представник Двери Данило Тврдишић каже да је протест организован како би се жаштитила деца од агресивне промоције идеологије хомосекусализма.

Двери су овде данас, јер желимо јасно и прецизно да поручимо влади Србије да је заслагање за геј параду и упште промоција хомосексуланих права протувуставно деловање, рекао је Твридшић.

Према његовим речима, то залагање нема никакве везе са људским правима, већ обрнуто – „представља атак на већину грађана и традициналне вредности”.

Скуп обезбеђују бројни редари Двери, на Тргу Републике је присустна и полиција, а саобраћај се нормално одвија.

Раније током дана жандармерија није дозволила одржавање литије од Саборне Цркве до зграде Владе, при чему је полиција ухапсила монаха Антонија Давидовића.

Учесници протеста, након одржаних говора, кренули су према Влади Србије како би чули одлуку Бироа за координацију служби безбедности о стурашњој геј-паради.

Кордон полиције постављен на улици, спречио је на Теразијама окупљене да наставе кретање према Влади, а представници Двери су апеловали да се на том месту мирно сачека одлука Бироа за координацију служби безбедности.

Организатори геј-параде раније су најавили да ће њихове „шетња” бити одржана сутра у центру Београда. То су учинили пре него што је ЕУ-власт саопштила одлуку о њеној забрани или одржавању.


Извор: Агенције

Оставите коментар

Оставите коментар на Отпочели протести против „Прајда“ у Београду

* Обавезна поља