Први човек Атлас Групе Душко Kнежевић изјавио је у Новом дану да је своју империју направио у Србији, а да је владајућој гарнитури у Црној Гори годинама „плаћао рекет“ како би могао да послује у тој земљи. Рекао је и да ће отићи у Црну Гору кад се створе услови за фер суђење.

Најтраженији бегунац црногорског правосуђа из Лондона има готово свакодневни приступ медијима у Србији у којима износи оптужбе на рачун председника Црне Горе Мила Ђукановића. Док он оптужује кроз медије, повећава се број оних правих оптужница које тужилаштво покреће против њега.

Kнежевић, који се путем апликације Скајп говорио из Лондона, рекао је да путује по Европи и да је био у региону, укључујући и две посете Србији.

„Немам проблем са путовањем јер имам само националну потерницу коју је Црна Гора издала после мојих напада на Ђукановића и режим“, рекао је Kнежевић, који је и британски држављанин.

Он напомиње да се воде истражни поступци и да још увек нису подигнуте оптужнице.

„Мислим да ни неће подићи оптужнице јер то што су написали је само правна импровизација“, оцењује Kнежевић.

Kаже да ће отићи у Црну Гору кад се створе услови за фер суђење.

„Све је то на врло климавим ногама јер се ради о бруталном притиску мафијашке фамилије Ђукановић која преко заробљених институција система покушава да ме прикаже као криминалца. Никад у животу нисам био осуђиван нити је против мене вођен било какав судски поступак“, каже Kнежевић.

Наводи да већ 30 година живи у иностранству и да у Црну Гору долази повремено.

Kнежевић додаје да су поднете кривичне пријаве против Мила Ђукановића и одговорних људи у Црној Гори – гувернера Централне банке и председника Привредног суда, али да се ниједна од наведених пријава не процесуира.

„Остаје једино да овај режим може отићи само јаким притиском народа и великим притиском међународне заједнице. Предузео сам све активности на међународном плану, упутио сам писма Европској комисији, Стејт дипартменту и Форин офису“, наводи Kнежевић.

Он каже да је „годинама био спонзор и Ђукановићев скривени партнер“ у доста ствари које је радио у Црној Гори.

„Kад су настали сукоби око тога и притисак преко медија још пре четири године кад су ми одузели лиценцу банке у Москви. Претпостављам да је то због неадекватног финансирања или смањене количине финансирања које сам радио према Демократској партији социјалиста (ДПС)“, сматра он.

Kнежевић каже да је снимак на коме се види како бивши градоначелник Подгорице Славољуб Стијеповић, а садашњи Генерални секретар председништва Црне Горе, узима коверту од њега у којој се, како тврди, налазио новац, настао у кући Kнежевића.

„Знао сам да ми спремају нешто, предузео сам одређене радње. Почео сам неке ствари да снимам и припремам документацију и да би у случају напада имао неку врсту одбране. По договору са Ђукановићем донирао сам око 200.000 долара ДПС-у и они су рекли да ли можемо да вратимо паре да се конвертују у евре и да их делимо бирачима, део тога је требало хитно да се замени. Сачекао сам га у својој кучи и снимио га, уручио око 97.500 евра“, тврди Kнежевић.

Додаје да је „саучесник у доста кривичних дела“.

„Али сам свесно ушао у све ово јер је то био једини начин да се одбраним. Не постоји ниједан пословни човек у Црној Гори који не плаћа рекет Милу Ђукановићу и ДПС-у или има неко скривено учешће у његовим компанијама. У задњих 25 година то су милиони, финансирао сам све изборе од кад се познајем са Ђукановићем“, истиче Kнежевић.

На питање зашто је то све трпео толике године, Kнежевић одговара да морате да ћутите да бисте заштитили клијенте.

„Ја сам своју империју направио у Србији – имао сам две банке и осигуравајућу кућу, доста некретнина. Имао сам бизнис у Лондону, Русији и на Kипру. Нисам настао у Црној Гори, није ме направио Мило Ђукановић, огромне паре сам донео у Црну Гору, преко 200 милиона сопствених пара и кредита, плус укупне инвестиције, све то је преко пола милијарде. Нисам ја дворски бизнисмен који је настао у Црној Гори, нисам се бавио шверцом нафте, банана, дроге и наркотика, немам никакав проблем са бојом новца. А да сам могао да радим требала ми је сагласност и подршка владајуће гарнитуре и ја сам им плаћао рекет“, каже Kнежевић.

Сматра да је тренутно највећа криза од кад је Ђукановић на власти.

„Добијам доста порука из окружења Мила Ђукановића, људи га већ напуштају и мислим да му је врло брзо крај“, сматра Kнежевић и додаје да подржава протесте у Црној Гори.


Извор: Н-1

Оставите коментар

Оставите коментар на Кнежевић – Ђукановића људи већ напуштају (видео)

* Обавезна поља