Одметнути председник „Атлас групе“ Душко Кнежевић ових дана шаље из Лондона праве „инстаграмске бомбе“ председнику Црне Горе Милу Ђукановићу, које ефикасније од било које акције опозиције у последњих 20 година љуљају власт. Многи припадници владајуће елите сада стрепе ко би могао бити следећа мета Кнежевића, каже новинар Марко Вешовић.

Кнежевић, који се у појединим круговима сматрао и првим банкаром породице Ђукановић, у једној од последњих порука каже да је Ђукановић „главни глумац у серији коју ће емитовати, а чијих смо првих неколико епизода већ гледали“.

Сукоб Ђукановића и његовог бившег тајкуна све више изазива позорност не само домаћих, већ и регионалних медија, па хрватски „Вечерњи лист“ рецимо наводи да је „Кнежевић мало другачији играч од оних са којима се до сада обрачунавао Ђукановић“, те да се ради о „човеку са британским пасошем“, који је „један од најзаслужнијих за увођење немачке марке у Црној Гори“.

Подсетимо, Кнежевић је дошао са новцем у Црну Гору као бизнисмен познат у СФРЈ, а има веома разгранату мрежу међународних контаката, што потврђује и чињеница да је бивши председник САД Бил Клинтон 2011. године боравио у Црној Гори управо на лични позив Душка Кнежевића и његове „Атлас групе“.

Због оваквих и сличних ствари, али и сопственог признања да је много помогао улазак Црне Горе у Северноатланску алијансу, део црногорске опозиције је Кнежевића прозвао „НАТО тајкуном“, али чини се да је управо то детаљ који Ђукановићу и властима у Црној Гори нарочито смета.

За сада је Кнежевић својим инстаграм објавама успео у више наврата озбиљно да уздрма и јавност и власт у Црној Гори, а тренутно су у фокусу пажње две велике афере прозване „Коверта“ и „Атлас“.

Прва се односи на видео-снимак који је Кнежевић дотурио црногорским медијима, а на коме се види како он тадашњем градоначелнику Подгорице Славољубу Стијеповићу предаје коверту у којој се наводно налазило 100.000 евра. Кнежевић је уз то објавио и податак да је по договору са Милом Ђукановићем дао Стијеповићу 200 хиљада долара, да је овај тражио конверзију у евре (јер не може исплаћивати активисте у доларима), те да му је део предао у својој кући (што се види на снимку), а део послао по возачу у кабинет.

Кнежевић и Ђукановић у данима „пријатељства“

Кнежевић чак тврди да Ђукановић уочи избора лично постројавао црногорске бизнисмене и одређивао тарифе, односно новчане износе које морају дати за његову партију, па многи сада сматрају да је он тако нацртао већини познату „шему црних фондова владајуће партије“.

Да у томе има истине, признао је и сам председник Ђукановић, који је казао да је челник „Атлас групе“ дао донацију ДПС-у, али да се не ради о суми коју Кнежевић наводи.

„Кнежевић је дао толико колико је дао. Господин Стијеповић је дао изјаву о томе надлежном државном тужиоцу. Нити господин Стијеповић, нити ја не бисмо смели бити неодговорни да обавештавамо о томе јавност док истрага траје. Оно што вам са сигурношћу могу рећи, јесте да је неистина да је дато толико новца колико је рекао господин Кнежевић. И друго, да је неистина да се о томе претходно консултовао са мном“, казао је Ђукановић.

Председник Црне Горе не пориче да је Кнежевић годинама био донатор власти, док је у осврту на његове оптужбе, да сви бизнисмени који послују у Црној Гори морају да дају новац ДПС-у, објаснио да је то било на „принципу добровољности“.

На питање да ли је свестан да је ДПС не пријављујући донације кршио закон, Ђукановић је одговорио:

„То су радили многи пословни људи, укључујући и господина Кнежевића. То није спорно. Све што је рађено, завршавало је на одговарајућој адреси у Демократској партији социјалиста, у рачуноводству, а државним органима су припремани онакви извештаји какве су ти државни органи тражили“.

Председник Црне Горе је такође демантовао Кнежевићеву тврдњу да је вила на брду Горица од 2000 квадрата, за коју се у јавности спекулише да вреди и до 10 милиона евра, његова, барем за сада:

„Апсолутно је нетачно да је та кућа у мом власништву. Апсолутно је нетачно да смо господин Кнежевић и ја икада могли разговарати на ту тему. Та неистина је очигледно последица његовог умишљаја да смо пријатељи“, казао је Ђукановић, али је додао да је тачно да је власник тог објекта разговарао са њим да му то понуди.

Марко Вешовић, новинар ДАН-а

Новинар „ДАН-а“ Марко Вешовић сматра да ће председник „Атлас групе“ Душко Кнежевић са документима које је презентовао или ће тек презентовати јавности значајно помоћи да се „раскринкају организовани криминал и документују злоупотребе које се дешавају у врху црногорске власти“.

Он за Спутњик подсећа да је сличних афера било и раније, попут афере „Национал“ из 2001. године, када је Срећко Кестнер, тада блиски сарадник Мила Ђукановића, дао интервју загребачком „Националу“, у којем је врло детаљно описао злоупотребе мање-више сличне онима о којима сада говори Кнежевић.

„Након тога, имали смо и ’аферу снимак‘ из 2013. године, која је такође врло детаљно описала изборне злоупотребе црногорске власти и сада имамо Душка Кнежевића“, каже Вешовић, који очекује да ће тајкун у наредним седмицама и мјесецима презентовати сав видео-материјал и документа која има.

Овај новинар такође сматра да многи припадници владајуће елите у Црној Гори сада стријепе ко би могао бити следећа мета предсједника „Атлас групе“.

„По сопственој тврдњи, Кнежевић има 2000 сати видео-материјала са надзорних камера у његовој кући. Шта је тада снимано и какви су све састанци и разговори снимљени, само можемо да нагађамо“, констатује Вешовић.

Што се тиче „Атлас банке“, наш саговорник напомиње да је она била „сервис владајућој олигархији“, те су објављени докази да је Кнежевић својом имовином гарантовао за риволвинг картицу те банке коју је користио Ђукановић.

Вешовић очекује и да ће Кнежевић објавити документацију о кредиту који је Ђукановић узео код Пиреус банке у Лондону 2007. године. „То је случај у којем је Ђукановић први пут званично зарадио милион“, додаје Вешовић и подсећа на спекулације да је актуелни председник Црне Горе тај кредит добио захваљујући управо везама са Кнежевићем.

Наш саговорник сматра да би, уколико би Кнежевић казао све што зна на ту тему, само то било довољно да укупна јавност реагује, оцењујући да је јасан закључак на основу Кнежевићевих досадашњих објава лако извести — „а то је да је ова земља брутално опљачкана последњих неколико деценија“.

Да је Душко Кнежевић веома озбиљан сведок и инсајдер од кога стрепе многи који су вршили највише државне функције у Црној Гори, сведочи чињеница да је управо након његових објава ових дана у тужилаштву прво испитиван, а затим и до 72 сата у притвору задржан бивши вицегувернер Централне банке Црне Горе Велибор Милошевић. Њега је власник „Атлас групе“ оптужио за рекет, како би заузврат фризирао финансијске извјештаје у корист „Атлас банке“, при чему је у ту сврху јавности презентовао снимљене телефонске разговоре са Милошевићем.

Ђукановић . Имао сам картице нисам знао за дуг

Председник Црне Горе Мило Ђукановић најавио је да ће покренути поступак пред надлежним органима против одговорних лица укључених у прљаву акцију која за циљ има његову политичку и моралну дискредитацију, а све у покушају скривања криминалних радњи власника „Атлас банке“ Душка Кнежевића.

„Поводом јучерашњег текста у ’Вијестима‘, где је наведено да је неко покривао и моје личне рачуне, иако сам од старта знао да се ради о удруженом спиновању, требало ми је времена да проверим одређене чињенице, о којима желим овим путем да обавестим јавност. Тачно је да сам био корисник ’мастер‘ и ’виза голд‘ кредитних картица у ’Атлас банци‘ од 2007. до 2015. године. Ради се о риволвинг картицама које су имале одобрени лимит до 30.000 евра. Све своје обавезе по основу њиховог коришћења уредно сам измиривао. За наводни дуг од 16.741.24 евра, (од чега 4.592,08 евра редовне и затезне камате) сазнао сам први пут јуче. Тенденциозна конструкција да је ’само једно задужење актуелног председника државе‘ износило толико, сугерише ваљда да их је било још“, јасан је Ђукановић, пренео је ИН4С.

Он додаје да пошто за дуг није знао, нити је о њему од банке икада обавештаван, самим тим није никоме могао ни дати одобрење да га у његово име измири.

„Већ сам у контакту с банком у којој проверавам веродостојност информације о дугу и тражим инструкцију на који начин да извршим ту своју обавезу, ако она стоји. Такође, затражио сам стручну помоћ да се упознам са свим уговорима који се помињу и са целокупном документацијом, на бази које је пласирана поменута сензационалистичка вест. Унапред желим да саопштим да поуздано знам да нисам учествовао у било каквим трансакцијама пословних субјеката помињаних у јучерашњем тексту“, поручио је Ђукановић.

 


Извор: Спутњик

Оставите коментар

Оставите коментар на Кнежевић све јаче дрма Ђукановића

* Обавезна поља